8 simptome de infarct pe care trebuie să le știi. Sunt cele mai des întâlnite

Boli cardiovasculare
Un atac de cord, adică infarct miocardic, se produce  atunci când o parte a mușchiului cardiac nu primește suficient sânge. Cu cât trece mai mult timp fără tratament pentru restabilirea fluxului sanguin, cu atât este mai mare deteriorarea mușchiului inimii. Boala arterelor coronare este principala cauză a infarctului. Iată care sunt simptomele principale care îți arată că e vorba de un infarct: 

8 cele mai des întâlnite simptome de infarct: 

1. Durere, strânsoare sau presiune în piept

Este cel mai comun semn al unui atac de cord. Dacă aveți o arteră blocată sau aveți un infarct, puteți simți durerea, ca o strânsoare sau presiune în piept, care nu cedează ușor, ci durează mai mult de câteva minute. Se poate întâmpla chiar și când vă aflați în repaus – spre exemplu în somn, cum e cazul lui Gigel Lazăr – dar și atunci când faceți efort. Dacă durerea este puternică și nu dispare după câteva minute, trebuie să sunați la 112. Sunt însă cazuri când, chiar și un atac de cord poate să nu dea acest simptom. Acest lucru este deosebit de frecvent în rândul femeilor.

2. Greață, indigestie, arsuri la stomac sau dureri de stomac

Unii oameni prezintă aceste simptome, împreună sau separat, în timpul unui infarct. Femeile sunt mai predispuse să le resimtă decât bărbații.
Desigur, puteți avea un stomac deranjat din mai multe motive, care nu au nimic de-a face cu inima.  Deci, dacă simțiți acest lucru și aveți risc de boli de inimă (colesterol ridicat, hipertensiune etc.), trebuie să vă vadă rapid un doctor.

3. Durere care radiază pe braț

În cazul unui infarct durerea poate să apară și în braț, nu doar în piept. Se poate să simțiți o durere care radiază din piept, în partea stângă a corpului.  

4. Amețeli sau confuzie

Vă puteți simți amețit sau vă puteți pierde puterea de concentrare. E adevărat că o mulțime de alte lucruri vă pot face să vă pierdeți echilibrul sau să vă simțiți slăbit pentru o clipă. Spre exemplu, dacă nu ați mâncat de mult timp, dacă nu ați băut suficiente lichide sau v-ați ridicat brusc (cum e dimineața când te ridici brusc din pat). Dar, dacă nu aveți un alt motiv, vă simțiți nesigur și aveți și disconfort în piept sau dificultăți de respirație, adresați-vă imediat unui medic. Sunt simptome de infarct. 

5. Durere la nivelul gâtului sau a maxilarului

Prin ea însăși, durerea la nivelul gâtului sau a maxilarului nu este, în general, legată de inimă. Mai probabil este cauzată de o problemă musculară, de o gripă/viroză sau sinuzită. Dar, dacă simțiți durere sau presiune în centrul pieptului, care se extinde în gât sau maxilar, ar putea fi un semn de infarct miocardic. Sunați la 112.

6. Obosiți, brusc, foarte repede 

Dacă dintr-o dată vă simțiți obosiți sau gâfâiți după ce ați făcut un lucru pe care altădată îl făceați cu ușurință - cum ar fi urcarea scărilor sau ridicatul plaselor cu alimente– mergeți la medicul dumneavoastră. Aceste shcimbări bruște sunt semnificative și pot a scunde un infarct.  Epuizarea sau slăbiciunea inexplicabilă poate fi un simptom al bolilor de inimă, în mod special pentru femei.

7. Transpirație rece abundentă

O transpirație rece, fără un motiv evident, ar putea semnala un atac de cord. Dacă se întâmplă împreună cu oricare dintre simptomele enumerate anterior, sunați la 112. 

8. Bătăile neregulate ale inimii 

Este normal ca inima să bată mai repede câteodată, spre exemplu când sunteți nervos, agitat sau emoționat. Dar dacă simțiți că inima bate neregulat mai mult de câteva secunde sau dacă se întâmplă de multe ori, spuneți asta medicului dumneavoastră. Deși în cele mai multe cazuri sunt lucruri ușor de rezolvat, spre exemplu dacă ați băut pre amultă cafea sau n-ați dormit suficient, totuși poate fi și un simptom de infarct. 

ATENȚIE! Oricare din aceste simptome le-ați avea, de unul singur sau împreună, nu încercați să conduceți mașina până la spital. Vorbiți cu medicul de  familie și, dacă e grav, chemați Salvarea sau cereți ajutorul rudelor sau prietenilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel