8 obiceiuri care te ajută să slăbești peste noapte. Ce trebuie să eviți

8 obiceiuri care te ajuta sa slabesti. FOTO: Freepik
Care sunt cele 8 obiceiuri ce vă pot ajuta să slăbiți chiar și în somn. Ce trebuie să faceți și ce trebuie să evitați înainte de culcare.

Stilul de viață foarte agitat ne pune de multe ori în dificultatea de a ne găsi timpul necesar pentru un mic dejun în tihnă sau o cină luată la o oră acceptabilă, nu seara sau chiar târziu în noapte.

Dacă pentru o vreme putem să jonglăm cu săritul peste mese, în special peste micul dejun, lucru de altfel considerat nociv pentru sănătate, sau  cu mesele târzii, în timp aceste obiceiuri proaste se vor vedea atât pe cântar, cât și în ceea ce privește starea de sănătate fizică și mintală sau chiar cea psiho-emoțională.

Vezi și: Infecția cu Campylobacter: cauze, simptome, tratament. Atenție la lapte și carnea crudă. Dorobăț: Se ajunge la ATI

Cele 8 obiceiuri de sănătoase, de seară

Stabilirea unei rutine de seară vă poate ajuta foarte mult și poate avea un impact major asupra progresului de a pierde în greutate, susțin nutriționiștii.

”Respectând o rutină nocturnă, vă lăsați mai puțin timp pentru a întrerupe din greșeală seria zilelor de dietă”, susține dr. Mike Bohl, nutriționist și antrenor personal, citat de EatThis.

Astfel, obiceiurile nocturne care pot ajuta la slăbit țin de două aspecte importante:

- obiceiurile care afectează modul în care corpul procesează în timpul somnului

- obiceiurile care ajută la un somn odihnitor și care să aducă energia necesară pentru o nouă zi.

”Pentru a slăbi eficient trebuie să aveți energia necesară pentru a arde suficiente calorii pe parcursul zilei.

Acest lucru poate fi făcut prin exerciții fizice structurate, cum ar fi mersul la sală sau alergatul, sau poate fi făcut prin activitățile obișnuite, cum ar fi treburile casei sau mersul la cumpărături”, mai spune Bohl.

Iar energia necesară o putem obține prin acel somn de bună calitate, de 7-9 ore, după cum recomandă specialiștii în somn, subliniind că trebuie încercat pe cât posibil să avem aceeași oră de culcare și de trezire în toate zilele, fie că vorbim de cele din cursul săptămânii de lucru, fie de cele de la sfârșitul săptămânii.

Astfel, potrivit lui Bohl, avem de urmat câteva direcții clare pentru a putea slăbi, sănătos, peste noapte.

Vezi și: Laptele vegetal, o alternativă sănătoasă. Ajută în creșterea imunității, susține sănătatea inimii și funcția cerebrală. La ce trebuie să fiși atenți când alegeți laptele vegetal

Nu mânca târziu

Deși poate părea un lucri greu de realizat, mai ales dacă te numeri printre cei care lucrează în schimburi, este important să acorzi atenția cuvenită acestul aspect.

”Indiferent de ora la care mâncați, corpul dumneavoastră ar trebui să proceseze caloriile în același mod.

Acestea fiind spuse, persoanele care au tendința de a mânca mai târziu în noapte tind, de asemenea, să mănânce alimente mai dense în calorii sau pot mânca nu pentru că le este foame, ci pentru că sunt plictisite.

Evitarea mâncatului seara târziu, înainte de culcare, este o modalitate bună de a vă asigura că nu consumați calorii în plus de care nu aveți cu adevărat nevoie”, susține Bohl.

Gustare cu cazeină

Dacă totuși nu rezistați tentației de a ciuguli ceva înainte de culcare, măcar faceți o alegere sănătoasă, cum ar fi o gustare care să conțină proteine de cazeină., cum ar fi produsele lactate.

”Proteina de cazeină se digeră mai lent, așa că o gustare înainte de culcare poate oferi organismului tău proteine pe care le poate folosi pe parcursul nopții pentru repararea și construirea mușchilor”, mai spune nutriționistul.

Exerciții ușoare la momentul potrivit

Se spune că activitatea fizică făcută seara vă poate perturba somnul, însă dacă momentul este unul corect ales vă poate ajuta să ardeți din calorii.

”O sesiune de antrenament după-amiaza sau o plimbare seara vă ajută să continuați arderea caloriilor suplimentare în timpul somnului”, spune antrenorul..

Mai mult decât atât, o plimbare făcută sub culorile apusului ajută la secretarea melatoniei, hormonul responsabil cu inducerea somnului.

2. -imagine fara descriere- (dating-couple-sunset-street-background-hd_64564800.jpg)

Plimbare la apus de soare. FOTO: Freepik @spacedrone808

Fără alcool înainte de culcare

De multe ori ieșirile seara, cu prietenii, înseamnă și consum de alcool. Iar acesta, consumat la o oră târzie poate avea impact mai puțin plăcut asupra calității somnului, fapt ce va duce la treziri frecvente în timpul nopții.

”Alcoolul vine și cu un exces de calorii. Așadar, evitați consumul de alcool seara târziu, înainte de culcare, pentru a vă putea încadra în obiceiurile ce țin de metabolismul organismului în timpul somnului.

De asemenea, alcoolul vă întrerupe somnul, astfel, dacă beți înainte de ora de culcare este posibil să nu vă treziți foarte odihnit dimineața”, susține Bohl.

Vezi și: Ce impact au culorile din farfurie în corpul tău. Ce înseamnă dacă mănânci verde, portocaliu, roșu sau maro. De ce să ai o dietă colorată

Coborâți temperatura în dormitor

Unele studii au sugerat că o temperatură pușin mai scăzută în dormitor poate avea efect asupra arderilor calorice, acesta fiind de altfel modul în care organismul își procură căldura.

Potrivit unui sondaj realizat de Fundația Națională a Somnului, dormitul într-un mediu răcoros este unul dintre cele mai importante aspecte ale unui somn continuu și odihnitor.

Iar temperatura ideală la care ar trebui setat termostatul este de aproximativ 19 grade Celsius.

Evitați lumina albastră

Lumina albastră, cea emisă de majoritatea dispozitivelor electronice, de la telefon la laptop sau televizor, ne influențează ritmul circadian.

Astfel, pentru a vă bucura de un somn bun, evitați expunerea la lumina albastră puțin o oră înainte de culcare. Alegeți o activitate plăcută, care să vă deconecteze de la lumina albastră, citiți o carte, ascultați o muzică relaxantă sau faceți o meditație asistată.

De altfel, statul pe telefon, deci pe social media, și urmăritul filmulețelor, deși scurte, în cascadă, nu fac decât să vă ”taie” din orele de somn, iar dimineață să vă treziți mai obosit, poate chiar mai obosit decât vă simțeați seara.

Respectați un program clar

Respectarea unui program clar și consistent este valabil și în ceea ce privește rutina somnului, nu doar la serviciu sau la școală.

”Să te culci și să te trezești cam la aceeași oră în fiecare zi este, de asemenea, o modalitate excelentă de a-ți gestiona ritmul circadian și de a te asigura că ai parte de suficient somn odihnitor în fiecare noapte”, explică Bohl.

Relaxează-te înainte de culcare

Pentru a intra cu mai multă ușurință în starea de somn este indicat să vă relaxași înainte de culcare, iar acest lucru se poate realiza fie dacă veți consuma un ceai care vă induce somnul, iar variantele sunt multiple și eficiente, de la ceaiul de tarhon, ceaiul de banană, ceaiul de mușețel, ceaiul de valeriană, ceaiul de lavandă sau ceaiul de floarea pasiunii, la o baie relaxantă în care să vă deconectați de la toate gândurile de peste zi.

”Dacă ești o persoană care are dificultăți în a adormi, te poate ajuta să ai un ritual de relaxare pe care să-l faci în fiecare seară. Acest lucru vă poate ajuta să nu vă mai gândiți la stresul de peste zi, astfel încât, atunci când sunteți gata să vă băgați în pat, să fiți gata să adormiți”, a concluzionat nutriționistul și antrenorul personal.

Vezi și: HPV, vinovat de unul dintre cele mai frecvente cancere la femei. Andrei Baciu: Se estimează că în 2030-2035 nu vor mai exista cazuri de cancer de col uterin

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel