O boală tăcută și devastatoare,...
Omenirea consumă alimente fermentate de circa 10.000 de ani. Inițial, oamenii fermentau alimentele pentru a le conserva. Astăzi, pur și simplu adaugă la aroma lor. Gândiți-vă la produse lactate bogate în bacterii bune pentru intestin, cum ar fi iaurtul, kefirul, pâinea cu aluat drojdie, murăturile, varză murată, murăturile și borșul.
Pe lângă bunul gust, alimentele fermentate sunt bogate în anumite tulpini de bacterii bune și drojdie. Acestea se întâmplă în mod natural în unele alimente. Altele au culturi adăugate în ele. Consumul acestor alimente ajută la echilibrarea bacteriilor bune din tractul intestinal. Acest lucru poate spori sănătatea generală în moduri demonstrate științific. Iată ce efecte benefice sunt dovedite:
Studiile arată că iaurtul are o legătură cu scăderea zahărului din sânge – adică a glicemiei. De asemenea, poate ajuta la evitarea sindromului metabolic și a consecinței sale foarte grave și cronice, diabetul de tip 2. Alegeți iaurtul bogat în probiotice decât cel obișnuit pentru cele mai multe beneficii. Dacă aveți deja diabet, consumul de iaurt cu mai multe tulpini de bacterii și drojdie vă poate ajuta să vă mențineți toate valorile: zahărul din sânge, tensiunea arterială și colesterolul.
Studiile arată că microbiomul intestinal al persoanelor slabe este foarte diferit de cel al persoanelor cu obezitate. A avea un microbiom sănătos poate ajuta la prevenirea sau gestionarea obezității. În afară de lactatele fermentate, cum ar fi iaurtul, bune sunt și borșul și zeama de varză murată.
Vă reduceți riscul de hipertensiune arterială consumând alimente fermentate. Cele mai bune alegeri sunt borșul și kefirul. Ele ajută la blocarea unei enzime care are legătură cu creșterea tensiunii arteriale. Dacă tensiunea arterială este deja ridicată, consumul regulat de alimente fermentate poate reduce valorile sistolice, cât și cele diastolice. Atenție, însă! La varză murată și la murături trebuie să aveți grijă la cantitatea de sare pe care o conțin!
Este posibil ca alimentele fermentate să vă ajute să stați departe de bolile de inimă. Un studiu realizat în Finlanda a constatat că persoanele care consumă lactate fermentate cu conținut scăzut de grăsimi - mai puțin de 3,5% grăsimi - prezentau un risc mult mai mic de boli de inimă decât persoanele care consumau alte tipuri de lactate sau alimente fermentate cu conținut ridicat de grăsimi. Cercetările din Suedia și Olanda au descoperit, de asemenea, acest beneficiu. Șa feș, atenție la cantitatea de sare din murături! Mai bine le desărați înainte de a le consuma.
Aceleași studii efectuate în Olanda și Suedia, care au constatat beneficii cardiace din alimente lactate fermentate, au constatat, de asemenea, o legătură cu un risc mai mic de cancer al vezicii urinare. Din nou, aceste beneficii nu au fost observate la produsele lactate obișnuite.
Apoi, microbiomul intestinal al persoanelor cu tulburări intestinale este diferit de cel al persoanelor sănătoase. Acest lucru se datorează probabil inflamației cauzate de aceste afecțiuni. Alimentele fermentate pot ajuta la combaterea inflamației și pot ajuta în gestionarea unor afecțiuni precum sindromul intestinului iritabil și bolile inflamatorii ale intestinului, cum ar fi Crohn și colita ulcerativă. De asemenea, alimentele fermentate favorizează digestia, ceea ce duce la prevenirea multor afecțiuni.
Unele studii au arătat că unele dintre bacteriile din alimentele fermentate pot declabnșa serotonina, o substanță chimică a creierului care dă sentimentul de bine (e hormonul fericirii). Asta pentru că intestinul și creierul au o conexiune puternică - atât de mult încât îmbunătățirea biomului intestinal poate îmbunătăți sistemul nervos central. De asemenea, ar putea ajuta la ameliorarea anxietății sau a depresiei și la creșterea funcției cognitive - abilitatea de a gândi, a-ți aminti și a învăța.
Sistemul imunitar se bazează pe sănătatea intestinului pentru a funcționa corect. Dezechilibrele intestinale îl pot da peste cap. Hrănește-ți intestinul cu bacteriile sănătoase din alimentele fermentate și îți poți întări răspunsul imunitar, crescând capacitatea corpului de a lupta împotriva bolilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
O boală tăcută și devastatoare,...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Hidratarea este un obicei esențial...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Gabriel Cotabiță a murit în urma unui...