8 alimente care te ajută să-ți menții sănătatea mintală: ciocolata este printre ele

Ciocolata neagra
Modificările severe ale dispoziției, inclusiv gânduri suicidare, ar trebui să te trimită la medic. Dar alte forme mai ușoare pot fi ameliorate prin alimentație.

Pentru a vă menține sănătatea mintală și starea de spirit zilnic, anumite alegeri dietetice și stilul de viață pot fi de ajutor. Deși știm că somnul suficient și mișcarea pot fi un stimulent de dispoziție util, dieta poate juca și un rol în sănătatea ta emoțională.

Deci, ce ar trebui să mănânci dacă vrei să-ți susții starea de spirit într-un mod sănătos? Deși un model dietetic în general sănătos este cel mai bun pariu, există anumite alimente care au fost folosite pentru rolul lor pozitiv specific în susținerea dispoziției. Mai jos sunt opt ​​alimente care pot ajuta la menținerea unei dispoziții sănătoase și chiar la reducerea riscului de depresie și anxietate în anumite cazuri.

Păstrăv

Păstrăvul și alți pești grași sunt bogați în acidul gras omega-3 numit acid docosahexaenoic sau DHA, precum și în alți nutrienți cheie precum seleniul și proteinele. Multe caracteristici nutriționale ale peștilor grași s-au dovedit a susține o dispoziție sănătoasă și chiar pot ușura depresia

De fapt, cercetătorii au mers până acolo încât au susținut că sentimentele de anxietate și stres pot fi ușurate prin consumul regulat de pește.

Asociația Americană de Psihiatrie vă recomandă să mâncați pește de două sau mai multe ori pe săptămână, de preferință pește gras, cum ar fi somonul, păstrăvul și macroul.

Ciocolată

Atâta timp cât alegeți ciocolata cu 70% cacao sau mai mult, s-a demonstrat că ciocolata are un impact pozitiv asupra dispoziției și îi ajută pe oameni să se simtă mai mulțumiți.

Un studiu publicat în British Journal of Clinical Pharmacology a constatat că consumul de ciocolată vă poate ajuta să vă îmbunătățiți starea de spirit, făcându-vă să vă simțiți mai liniștiți.

Este, de asemenea, o sursă naturală de magneziu, un mineral care joacă un rol esențial în gestionarea stării de spirit. Într-o analiză clinică a 18 studii, cercetătorii au descoperit că aportul adecvat de magneziu este legat de un efect pozitiv asupra nivelurilor de anxietate subiectivă.

Alimente fermentate

Organismele vii numite probiotice trăiesc în intestin și oferă o serie de beneficii pentru sănătate. Spre deosebire de organismele vii potențial dăunătoare precum e.coli și coliformele, probioticele colonizează intestinul și s-a dovedit că sprijină un sistem digestiv sănătos, un sistem imunitar și chiar o stare de sănătate sănătoasă. În mod specific, microbiota intestinului - alcătuirea organismelor din intestin - este asociat cu mulți factori asociați cu dispoziția, inclusiv tulburarea de anxietate și tulburarea depresivă majoră.

Anumite probiotice vii pot juca un rol în producerea și livrarea serotoninei, un neurotransmițător cunoscut sub numele de „substanța chimică fericită”.

Galbenușuri de ou

Deși mulți oameni cunosc rolul vitaminei D în sănătatea oaselor și a imunității, este posibil ca mulți să nu-și dea seama că o deficiență poate avea un impact negativ asupra dispoziției și este legată de o prevalență mai mare a sindromului premenstrual (PMS), tulburării afective sezoniere, tulburării dispoziției nespecificate și tulburare depresivă majoră.

Gălbenușurile sunt o sursă naturală de vitamina D, dar puteți alege și alte alimente, cum ar fi somonul și laptele, dacă nu sunteți un iubitor de ouă. Expunerea pielii la soare vă poate ajuta, de asemenea, corpul să evite un deficit de vitamina D.

Nuci, alune, migdale

Sunt o gustare convenabilă, care este încărcată cu grăsimi sănătoase, vitamine și minerale - sunt o putere nutrițională și sunt ușor de încorporat în orice dietă.

Într-un studiu care a evaluat peste 15.000 de persoane pe o perioadă de 10 ani, aportul moderat de nuci a fost legat de un risc de depresie redus cu 23%.

Pui

Consumul de pui slab va oferi corpului un impuls de vitamina B6 și vitamina B12, doi nutrienți care pot ajuta la menținerea unei dispoziții sănătoase.

Vitamina B6 contribuie la producerea serotoninei, iar vitamina B12 joacă un rol în producția de dopamină: doi factori care ajută la reglarea dispoziției.

În plus, puiul conține un aminoacid numit triptofan. Dietele sărace în triptofan pot induce depresie, iar aportul de triptofan este important pentru cei sensibili la depresie, potrivit datelor publicate în Neurochemistry International.

Stridiile

Consumul de stridii este mai mult decât un afrodisiac. Încărcate cu acizi grași DHA omega-3 și zinc, acestea vă pot ajuta să vă simțiți bine.

Deficiența de zinc a fost legată de depresie și dezvoltarea anxietății, iar suplimentarea cu acest mineral poate îmbunătăți starea de spirit în anumite cazuri

Şofran

Beneficiile șofranului ca antidepresiv sunt bine documentate și, în unele cazuri, utilizarea acestui condiment este mai eficientă decât placebo și cel puțin echivalentă cu dozele terapeutice ale anumitor medicamente antidepresive.

Deoarece doza utilizată în multe studii clinice este mai mare decât cea pe care o pot consuma mulți oameni în dieta lor, poate fi necesară suplimentarea șofranului pentru a vedea un efect.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel