77% dintre pacienții cu artroză de genunchi sunt femei. Simptome care te trimit URGENT la medic

77% dintre pacienții cu artroză de genunchi sunt femei, avertizează dr. Ion Bogdan Codorean, medic ortoped, specializat în traumatologie sportivă.

Potrivit medicului Bogdan Codorean, ortoped, specializat în traumatologie sportivă, femeile au o predispoziție genetică pentru instabilitatea de rotulă care poate duce la artroza genunchiului în tratarea căreia, de cele mai multe ori, trebuie intervenit chirurgical. 

77% dintre pacienții care prezintă diagnosticul de gonartroză, cunoscută ca artroza genunchiului, sunt femei, față de doar 23% bărbați.

”Instabilitatea de rotula apare mai des la femei decât la bărbați din cauza unor factori genetici specifici, a anatomiei diferite, femeile având bazinul mai lat decât barbații, sau a unor ligamente mai slabe. Poate apărea în urma unor traumatisme, a unor dezaxări de membre, a unei predispoziții din naștere sau după anumite intervenții chirurgicale asupra genunchiului. Astfel apar luxațiile sau deplasările de rotulă care forțează cartilajul genunchiului până la distrugere și pot duce la apariția gonartrozei, cunoscute si ca artroza genunchiului.”, semnalează dr. Ion Bogdan Codorean, care sfătuiește femeile să meargă la cabinetul medicului ortoped la prima neregulă sesizată.

Semne care pot indica o posibilă instabilitate de rotulă

 

”Dacă genunchiul trosnește sau doare este semnul că este deja afectat cartilajul de pe rotulă și asta poate fi cauzat de un traumatism sau de o instabilitate potențiala. Mai precis, este o mișcare greșită a rotulei care trebuie investigată de către medicul ortoped pentru a stabili diagnosticul și tratamentul. Este foarte important de știut că toți acești factori modificați pot fi corectați dacă se consultă din timp un medic de specialitate”, avertizează dr. Ion Bogdan Codorean care subliniază că tratamentul pentru astfel de probleme poate varia de la gimnastică de recuperare până la intervenție chirurgicală. Chiar dacă apare cel mai frecvent la persoanele adulte, instabilitatea de rotulă poate să își facă apariția începând cu 7-8 ani, astfel ca medicul ortoped recomandă atenție sporită și în cazul copiilor. 

Citește și Pandemie: de ce nu ar trebui să amânăm prezența la medic, mai ales în cazul urgențelor. Care sunt aceste cazuri

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel