7 motive surprinzătoare pentru care să mâncați mai des somon

Somonul conține vitamina D
Somonul este unul dintre alimentele pe care medicii nutriționiști le recomandă și datorită acizilor grași omega 3.

Iată 7 motive pentru care să nu excludeți somonul din alimentația voastră:

* o sursă excelentă de proteine ​​- somonul este bogat în proteine ​​de înaltă calitate. La fel ca grăsimile omega-3, proteinele sunt un alt nutrient esențial pe care trebuie să îl obțineți din dieta voastră. Proteinele joacă o serie de roluri importante în organism, inclusiv ajutarea corpului să se vindece după rănire, protejarea sănătății oaselor și menținerea masei musculare în timpul pierderii în greutate și pe măsură ce îmbătrânești. Cercetări recente au constatat că, pentru o sănătate optimă, fiecare masă ar trebui să furnizeze cel puțin 20-30 de grame de proteine ​​de înaltă calitate.

* bogat în vitamine B - somonul este o sursă excelentă de vitamine B. Studiile au arătat că toate vitaminele B lucrează împreună pentru a menține funcționarea optimă a creierului și a sistemului nervos. 

* sursă bună de potasiu - somonul este destul de bogat în potasiu. Acest lucru este valabil mai ales pentru somonul sălbatic, care furnizează 13% din valoarea zilnică recomandată la 100 grame (3,5 uncii), comparativ cu 8% pentru somonul de crescătorie. De fapt, somonul sălbatic conține mai mult potasiu decât o cantitate echivalentă dintr-o banană de dimensiuni medii, care oferă doar 9% din valoarea zilnică recomandată. Potasiul vă ajută să vă controlați tensiunea arterială, vă reduce riscul de accident vascular cerebral. O analiză a constatat că suplimentarea cu potasiu reduce semnificativ nivelul tensiunii arteriale la persoanele cu tensiune arterială crescută, în special pentru cei care consumă cantități mari de sodiu. 

* plin de seleniu - seleniul este un mineral care se găsește în sol și în anumite alimente. Corpul tău are nevoie doar de cantități mici din el. Cu toate acestea, este important să aveți suficient seleniu în dieta dumneavoastră. Studiile au arătat că seleniul ajută la protejarea sănătății oaselor, scade anticorpii tiroidieni la persoanele cu boli tiroidiene autoimune și poate reduce riscul de cancer. Consumul de somon și alte fructe de mare bogate în seleniu s-a dovedit că îmbunătățește nivelul de seleniu din sânge la persoanele ale căror diete sunt scăzute în acest mineral. Un studiu mai vechi a constatat că nivelurile de seleniu din sânge au crescut semnificativ mai mult la persoanele care au consumat două porții de somon pe săptămână decât la cei care au consumat suplimente de ulei de pește care conțin mai puțin seleniu.

* conține astaxantină - astaxantina este un compus legat de mai multe efecte puternice asupra sănătății. Ca membru al familiei de antioxidanți carotenoizi, astaxantina conferă somonului nuanța roșie. Astaxantina pare să scadă riscul de boli de inimă prin reducerea oxidării colesterolului LDL (rău) și creșterea nivelului de colesterol HDL (bun). Unele cercetări sugerează că astaxantina poate reduce inflamația, reduce stresul oxidativ și proteja împotriva acumulării plăcii grase în artere, ceea ce ar putea reduce riscul bolilor de inimă. În plus, se crede că astaxantina funcționează cu acizii grași omega-3 din somon pentru a proteja creierul și sistemul nervos împotriva inflamației. Mai mult, astaxantina poate ajuta chiar la prevenirea leziunilor pielii și vă poate ajuta să arătați mai tânăr.

* gestionarea greutății - consumul frecvent de somon vă poate ajuta să pierdeți în greutate și să-l mențineți. La fel ca alte alimente bogate în proteine, ajută la reglarea hormonilor care controlează apetitul și te fac să te simți sătul. În plus, rata metabolică crește mai mult după consumul de alimente bogate în proteine, cum ar fi somonul, comparativ cu alte alimente. În plus, cercetările sugerează că grăsimile omega-3 din somon și alți pești grași pot promova pierderea în greutate și pot reduce grăsimea abdominală la persoanele supraponderale. În plus, somonul este destul de scăzut în calorii. O porție de 3,5 uncii (100 de grame) de somon de fermă are doar 206 de calorii, iar somonul sălbatic are și mai puține la 182 de calorii.

* poate ajuta la combaterea inflamației - mulți experți consideră că inflamația este cauza principală a majorității bolilor cronice, inclusiv a bolilor de inimă, a diabetului și a cancerului. Mai multe studii au descoperit că consumul de mai mult pește ajută la reducerea markerilor de inflamație la persoanele cu risc pentru aceste și alte boli. De fapt, un studiu efectuat pe 4.105 persoane a constatat că consumul frecvent de pește a fost asociat cu niveluri mai scăzute de celule albe din sânge, care sunt adesea folosite ca măsură a inflamației cronice, arată healthline.com.

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel