7 cauze care provoacă sânge în scaun. Cum arată sângele din scaun. Fii atent la acest semn

sange in scaun - Foto: Freepik
Cum arată sângele din scaun și ce poate cauza prezența sângelui în scaun? 7 cauze care provoacă sânge în scaun.

Prezența sângelui în scaun este un simptom care poate semnala o varietate de afecțiuni, de la cele mai minore la cele care necesită intervenții urgente.

Aceste fenomen poate apărea sub diferite forme, de la urme abia vizibile de sânge roșu aprins până la scaune închide la culoare sau negre, semn al sângelui digerat.

Sângele roșu aprins indică, de obicei, o sursă de sângerare localizată în partea inferioară a tractului gastrointestinal, cum ar fi hemoroizii, fisurile anale sau o inflamație a colonului.

Pe de altă parte, scaunele negre pot fi un semn al sângerării din partea superioară a tractului gastrointestinal, cum ar fi stomacul sau duodenul, cauzată de ulcere, gastrită sau varice esofagiene.

Este esențial să recunoaștem că sângele în scaun nu este o afecțiune în sine, ci un simptom care poate avea multiple cauze, de la cele benigne, cum ar fi constipația severă, până la afecțiuni grave precum cancerul colorectal sau boala Crohn.

Acest simptom nu trebuie ignorat și impune consultarea unui medic pentru o evaluare detaliată și un diagnostic corect.

Cum arată sângele din scaun?

Potrivit Harvard Health, aspectul sângelui din scaun poate varia, iar culoarea sângelui oferă adesea indicii cu privire la sursa sângerării.

1. Sângele roșu aprins sugerează de obicei o sângerare din tractul gastrointestinal inferior, cum ar fi rectul sau anusul, și poate fi vizibil pe hârtia igienică, în vasul de toaletă sau pe suprafața scaunului.

Cantitățile mici de sânge din vasul de toaletă sau de pe hârtia igienică sunt adesea legate de afecțiuni precum hemoroizii sau fisurile anale.

Cu toate acestea, anumite alimente, cum ar fi sfecla, roșiile sau alimentele cu colorant alimentar roșu pot, de asemenea, determina scaunele să apară roșiatice

2. Scaunele întunecate sau gudronate pot indica o sângerare dintr-o parte superioară a tractului digestiv, cum ar fi stomacul sau intestinul subțire.

Pe măsură ce sângele se deplasează prin sistemul gastrointestinal, acesta poate fi parțial digerat, rezultând un aspect negru, lipicios.

Cu toate acestea, anumite alimente, inclusiv cârnații de sânge, afinele și lemnul dulce negru, pot duce, de asemenea, la scaune negre. La fel pot face și suplimentele de fier, subsalicilatul de bismut și cărbunele activ.

Potrivit WebMD, scaunul negru înseamnă sângerarea în stomac din cauza unui ulcer gastric.

Ce poate cauza prezența sângelui în scaun?

1. Hemoroizii

Hemoroizii sunt vase de sânge umflate care se pot dezvolta fie extern (în jurul anusului), fie intern (în rectul inferior).

Acestea sunt cea mai frecventă cauză de sângerare rectală la adulții de vârstă mijlocie și la cei mai în vârstă. Factori precum constipația cronică, încordarea în timpul scaunelor, sarcina și statul prelungit pe toaletă pot provoca hemoroizi.

Simptomele hemoroizilor pot include durere rectală, mâncărime, sângerare și, în unele cazuri, prolaps, când hemoroizii ies prin canalul anal.

2. Fisurile anale

Fisurile anale sunt mici rupturi ale pielii canalului anal, adesea cauzate de constipație și de efortul de a elimina scaunele dure.

Fisurile pot apărea și din cauza diareei, a nașterii vaginale sau a infecțiilor.

Simptomele comune ale fisurilor anale includ durere ascuțită în timpul tranzitului intestinal, mâncărime în jurul anusului, spasme musculare în zona anală, o umflătură sau o etichetă de piele în apropierea anusului și sânge roșu aprins în scaun, care poate fi văzut pe hârtia igienică după un tranzit intestinal.

3. Diverticuloza

Diverticuloza apare atunci când punctele slabe din peretele interior al colonului determină formarea unor mici pungi.

În timp, vasele de sânge din aceste pungi pot deveni fragile și predispuse la rupere, ducând la sângerări. Deși diverticuloza este destul de frecventă, mulți oameni nu știu că o au.

4. Polipi de colon

Polipii de colon sunt excrescențe care apar în intestinul gros (numit și colon). Acestea sunt destul de frecvente - între 15% și 40% dintre adulți pot avea polipi.

Majoritatea polipilor sunt benigni, dar unii au potențialul de a se transforma în cancer în timp. Îndepărtarea polipilor este un pas important în prevenirea cancerului colorectal.

Majoritatea persoanelor cu polipi de colon nu prezintă simptome. Cu toate acestea, trebuie să vă adresați imediat medicului dumneavoastră pentru sfaturi dacă dezvoltați sângerări rectale, deoarece acestea pot fi un semn al polipilor.

5. Infecții gastrointestinale

Anumite infecții gastrointestinale pot provoca inflamații și iritații oriunde în tractul digestiv.

Helicobacter pylori este o excrescență bacteriană în stomac care poate duce la ulcere sângerânde și scaune negre.

Alte bacterii și paraziți care infectează intestinele pot provoca sânge roșu aprins în scaun, adesea asociat cu crampe abdominale și diaree.

6. Boala inflamatorie intestinală (IBD)

Boala inflamatorie intestinală (IBD) - cum ar fi colita ulcerativă sau boala Crohn - rezultă dintr-o reacție anormală a sistemului imunitar al organismului.

Acest lucru vă poate expune întregul sistem gastrointestinal la inflamație și poate duce la o serie de probleme digestive, inclusiv dureri abdominale, crampe, diaree, scaune mai urgente și scaune cu sânge.

7. Cancerul de colon

Cancerul colorectal este un tip de cancer care începe în țesuturile colonului sau rectului. Atunci când cancerul își are originea în colon, acesta este denumit cancer de colon.

Deși cancerul colorectal nu poate provoca întotdeauna simptome vizibile, semnele comune pot include modificări ale obiceiurilor intestinale, sânge în scaun (fie roșu aprins, fie închis la culoare), dureri frecvente cauzate de gaze, balonare, senzație de plenitudine sau crampe, pierdere în greutate și oboseală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel