7 alimente pe care gastroenterologii evită să le consume. Gastrită, reflux, diabet, boli de inimă

Alimente care au grijă de rinichi
Gastroenterologii au dezvăluit alimentele pe care încearcă să le evite, de la îndulcitori artificiali la alimente prăjite, pentru a-și proteja sănătatea digestivă.

Mănânci pentru a te hrăni și a te simți plin și mulțumit, dar este posibil să observați că există anumite alimente care vă provoacă deranjamente la stomac, greață sau diaree. Acestea sunt doar câteva dintre simptomele suferinței gastro-intestinale.

Disconfortul alimentar poate fi cauzat de intoleranță alimentară, alergii alimentare sau boli autoimune, cum ar fi boala inflamatorie intestinală. Deci, care sunt cei mai mari vinovați care vă fac ravagii asupra sănătății digestive?

1) Sorbitol și îndulcitori artificiali

Când vedeți cuvintele „fără zahăr” pe vreun aliment, probabil că credeți că produsul e să fie bun sau cel puțin mai bun decât varianta cu zahăr. Nu este întotdeauna cazul. Lucruri precum guma fără zahăr, bomboane și alte alimente conțin un ingredient numit sorbitol, un alcool de zahăr pe care corpul uman îl digeră și îl metabolizează foarte, foarte lent, spune dr. Donald Tsynman, gastroenterolog la Manhattan Gastroenterology din New York City. Acest proces lent de digestie poate duce la gaze, balonare și diaree, spre deosebire de îndulcitorii artificiali în general. 

2) Bături răcoritoare acidulate

Astfel de băuturi cantități mari de zahăr și, cu cât ingerați mai mult, cu atât vă puneți corpul în pericol pentru obezitate, diabet, rezistență la insulină și alte complicații, cum ar fi bolile de inimă. Și cele dietetice, deși din punct de vedere tehnic nu conțin zahăr real, nu sunt mai bune, deoarece conțin îndulcitori artificiali care, din nou, pot afecta negativ digestia. Acidularea băuturilor răcoritoare poate provoca, de asemenea, probleme, care pot duce la suferință gastrointestinală cu eructație (emisia zgomotoasă de aer din stomac) și reflux.

3) Alimente procesate

Alimentele procesate (nu cele care se vând pur și simplu în ambalaje pentru comoditate, cum ar fi salata sau morcovii), sunt congelate și prefabricate. În general, prin această procesare, pierd nutrienți și fibre, care pot provoca constipație, și sunt pline de aditivi, în special sare, care pot fi dăunători celor cu tensiune arterială crescută sau boli de rinichi. Cerealele procesate și batoanele de proteine conțin frecvent rădăcină de cicoare sau insulină, care sunt de obicei dificil de digerat și vă pot face să vă simțiți foarte umflat și cu gaze la stomac. 

4) Mâncare prăjită

Cartofii prăjiți și puiul prăjit pot fi gustoși, dar alimentele prăjite pot fi greu de digerat. Acest lucru poate duce la suferință gastro-intestinală și simptome crescute de reflux acid. Un studiu din 2015 publicat în revista Nutrients a constatat, de asemenea, că atunci când consumi multe alimente prăjite (de patru sau mai multe ori pe săptămână) ai un risc mai mare de diabet de tip 2, obezitate și hipertensiune. 

5) Carnea roșie

Există o legătură între carnea roșie și riscul crescut de cancer de colon, așa că încercați să limitați cât mai mult aportul de burgeri și fripturi. „Colesterolul și cancerul de colon și bolile de inimă și toate aceste lucruri” - depășesc beneficiile pe care le are carnea roșie, spune Dr. Schorr-Lesnick. Ea trebuie consumată cu moderare ca parte a unei diete integrale, pe bază de plante. 

6) Sare

Știm că o dietă bogată în sare poate contribui la creșterea tensiunii arteriale. „Nu adaug personal sare la nimic, cu excepția a două lucruri, cartofi și porumb fiert”, spune dr. Beth Schorr-Lesnick, profesor asistent de medicină la New York Medical College și director al programului de formare a bursei de gastroenterologie la Westchester Medical Center, Valhalla, New York, citată de thehealthy.com. 

7) Sucuri de fructe

Dacă vrei un măr, mănâncă un măr, pentru că obții fibre și vitamine. Sucurile de fructe, în schimb, cum ar fi sucul de mere, conțin cantități mari de zahăr, mult mai puține vitamine și sunt lipsite de fibre. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție
Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel