7 alimente care îmbunătățesc funcția creierului

Creier
Iată șapte alimente care pot fi de folos, în special persoanelor care au un risc mai mare de a suferi boli neurodegenerative sau Alzheimer.

Luna iunie este Luna conștientizării creierului și a bolii Alzheimer, o acțiune anuală pentru a evidenția importanța sănătății creierului și a crește gradul de conștientizare pentru bolile neurologice și neurodegenerative progresive.

Nu există nici un remediu pentru Alzheimer sau alte forme de demență, dar există măsuri pe care le puteți lua pentru a reduce riscul de a dezvolta boala, dintre care multe implică dieta și stilul dvs. de viață.

Și, în afară de reducerea riscului de boli ale creierului în viitor, consumul anumitor alimente poate ajuta la îmbunătățirea funcției creierului, înainte de a fi afectat.

Iată 7 alimente recomandate de dietetici, bogate în substanțe nutritive importante, care susțin funcția sănătoasă a creierului.

Afine

Oamenii de știință investesc din ce în ce mai mult în a afla toate modurile în care afinele pot susține o dietă sănătoasă, în special analizând posibilele beneficii pentru sănătatea creierului.

Într-un studiu din 2018, cercetătorii au luat un grup de persoane cu vârsta cuprinsă între 60 și 75 de ani și le-au împărțit în două grupuri. Un grup a mâncat 24 de grame de afine liofilizate pe zi timp de 90 de zile, iar celălalt grup a primit afine placebo.

La sfârșitul celor 90 de zile, fiecare grup a fost supus testelor privind memoria verbală și abilitățile de schimbare a sarcinilor. Persoanele din grup care au mâncat afine zilnic au avut rezultate mai bune decât grupul care a primit placebo.

Ouă

Ouăle sunt unul dintre cele mai puternice alimente pe care le puteți include în dietă pentru a sprijini sănătatea creierului. Sunt una dintre cele mai bogate surse de colină - un nutrient care susține funcția cognitivă

Majoritatea adulților trebuie să consume între 425 mg și 550 mg de colină în fiecare zi, dar aproximativ 90% dintre americani au deficit de colină.

Gălbenușurile de ou conțin, de asemenea, un carotenoid numit luteină. Deși se crede că luteina susține sănătatea ochilor, aceasta poate juca, de asemenea, un rol important în sănătatea creierului.

Similar cu modul în care luteina se acumulează în ochi, este prezentă și în creier.

Nuci

Nucile conțin numeroși compuși unici, cum ar fi acizii grași ALA omega-3, care susțin un creier sănătos. Combat stresul oxidativ și inflamația - doi factori de declin cognitiv.

Un studiu din 2020 a analizat efectul suplimentării cu nuci a dietei la peste 600 de adulți în vârstă, pentur o perioadă de doi ani. Rezultatele studiului au sugerat că consumul de nuci ar putea contribui la întârzierea declinului cognitiv la adulții mai în vârstă care erau expuși acestui risc.

Suc de portocale 100%

Începerea zilei libere cu un pahar de suc de portocale 100% vă va oferi corpului mai mulți compuși care susțin creierul, inclusiv:

Flavonoide

Vitamina C

Tiamina

Vitamina B6

Rezultatele unui studiu efectuat în 2015 au arătat că adulții în vârstă sănătoși care au consumat băuturi cu conțonut rdicat de flavanonă, (suc de portocale 100%) în fiecare zi timp de 8 săptămâni au obținut rezultate mai bune la testele funcției cognitive decât persoanele care au băut o băutură cu aromă portocalie cu conținut scăzut de flavanonă.

Somon

Somonul, alături de alți pești grași precum sardinele, conțin în mod natural acizi grași omega-3 numiți EPA și DHA.

Acizii grași omega-3 sunt stimuli cunoscuți ai sănătății creierului și unele studii sugerează chiar că consumul lor poate încetini progresia declinului mental legat de vârstă.

Potrivit unei meta-analize care a inclus peste 27.000 de persoane, consumul regulat de pește, cum ar fi somonul, a dus la scăderea cu 20% a riscului de a dezvolta demență de tip Alzheimer.

Ceai verde

Un ceai verde poate stimula creierul prin cofeina pe care o are, dar conține, de asemenea, în mod natural compuși care vă pot ajuta să vă ascuțiți mintea în alte moduri.

Ceaiul verde este bogat în polifenoli și antioxidanți - două componente care ajută la menținerea sănătății creierului prin combaterea stresului oxidativ.

Un studiu din 2014 a legat consumul unei băuturi făcute cu extract de ceai verde cu funcția îmbunătățită a memoriei de lucru.

Ciuperci

Ciupercile conțin în mod natural doi nutrienți de care organismul are nevoie pentru a funcționa corect: cuprul și niacina. Ciupercile sunt, de asemenea, un aliment versatil care poate fi consumat de unul singur sau adăugat la multe feluri de mâncare pentru mai multă aromă și textură.

Rezultatele unui studiu din 2019 arată că persoanele care au mâncat două sau mai multe porții de ciuperci pe săptămână au avut rezultate mai bune la testele de gândire și procesare. Ei au experimentat, de asemenea, risc mai mic de afectare cognitivă ușoară în comparație cu persoanele care au consumat ciuperci mai puțin de o porție pe săptămână.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

Crossuri externe

pixel