6 simptome silențioase care arată că ai putea avea OSTEOPOROZĂ

Sănătatea oaselor, pe măsură ce înaintăm în vârstă
Discutați cu medicul dumneavoastră dacă bănuiți că aveți următoarele simptome mai puțin băgate în seamă pe care le dă osteoporoza:

Osteoporoza este o boală tăcută, care nu se simte evident. Boala face ca organismul să piardă treptat prea multă masă osoasă și adesea să nu înlocuiască ceea ce s-a pierdut, mai ales dacă nu este diagnosticată și nu este tratată. Fundația Națională americană pentru Osteoporoză estimează că una din două femei și până la unul din patru bărbați cu vârsta peste 50 de ani își vor fractura un os din cauza osteoporozei. Verificați aceste simptome tăcute de osteoporoză și consultați medicul dacă le aveți:

1) Nu mai ai aceeași înălțime ca în tinerețe

Fustele și pantalonii pe care-i porți de ani de zile ți par brusc mai lungi decât erau? La o persoană care are osteoporoză, oasele din coloana vertebrală se pot tasa ușor și, prin urmare, ați putea pierde mai mult de doi centimetri din înălțime. Măsurați-vă pierderea înălțimii în funcție de înălțimea voastră la vârstă de 20 de ani, recomandă specialiștii. Pentru femei, o pierdere de înălțime de 3 centimetri ar putea fi un semn de osteoporoză. Bărbații care au pierdut 5 centimetri din înălțimea pe care o aveau la vârsta de douăzeci de ani au motive de îngrijorare. 

2) Începi să-ți pierzi dinții

Când osul maxilarului slăbește, dinții pot cădea. Deși pierderea dinților poate fi un simptom al osteoporozei, specialiștii spun că nu este întotdeauna un semn definitiv. Dacă pierdeți dinții, discutați cu stomatologul și comandați un test de densitate osoasă pentru a determina dacă osteoporoza cauzează sau nu căderea dinților. E posibil să fie vorba de o altă boală, parodontoza. Și chiar și igiena dentară precară poate avea acest efect nefast. 

3) Postura proastă sau cocoașa

Când oasele din coloana vertebrală nu pot susține greutatea corpului, pentru că nu mai sunt atât de puternice și dense pe cât ar trebui, ele se vor curba, producând cocoașa pronunțată. De vină este osteoporoza, așa că mergeți la doctor pentru un test de densitate osoasă.

4) Osteoporoza, ca moștenire genetică

Dacă cineva din familia ta apropiată are osteoporoză, atunci poți fi predispus la boală. Cu siguranță că genetica joaca un rol important, dar depinde de o mulțime de factori, printre care și sexul, rasa, menopauza și greutatea corporală. Dacă știți femei din familia dvs. au antecedente de boală, experții recomandă efectuarea unui screening al densității osoase cât mai curând posibil pentru a detecta semnele timpurii ale osteoporozei. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda modificări dietetice, precum și medicamente, suplimente de calciu și regimuri de exerciții fizice pentru a preveni, stopa și trata osteoporoza. 

5) Vi s-a spus că aveți densitate osoasă scăzută

Osteopenia înseamnă pur și simplu că densitatea osoasă e mai mică decât media - cantitatea de calciu și minerale din oase este mai mică decât media. Totuși, asta nu înseamnă automat că veți dezvolta osteoporoză, ci doar că aveți oasele fragile și sunteți predispus / predispusă la fracturi. Trebuie însă să vă supravegheați pierderea de masă osoasă care vine odată cu vârsta și să vă luați tratamentele prescrise de medic pentru osteopenie. 

6) Ați avut fracturi din cauza unor lovituri minore

Dacă v-ați rupt piciorul când ați făcut o săritură mică și teoretic inofensivă sau degetele atunci când v-ați împiedicat, ați căzut pe trotuar și v-ați proptit în mână, e posibil să aveți osteoporoză. La persoanele cu osteoporoză se pot produce fracturi și la căzături ușoare pentru că oasele nu au densitatea corectă. O fractură de încheietură, la șold sau la spate cauzată de un traumatism ușor ar trebui să vă trimită direct la cabinetul medicului pentru a verifica semnele de osteaporoză.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel