6 alimente bogate în proteine, eficiente în curele de slăbire. Care este rolul lor în dietă

6 alimente bogate in proteine. FOTO: Freepik @master1305
Care sunt cele mai bune 6 alimente ce nu trebuie să lipsească dacă sunteți la cură de slăbire.

Proteinele sunt importante pentru buna funcționare a organismului, fiind esențiale în procesele prin care alimentele sunt transformate în energie și prin care oxigenul este transportat. Ele există în fiecare celulă din corpul uman și oferă multe beneficii, de la cel legat de crearea anticorpilor, care luptă cu infecțiile și bolile, la cea a enzimelor și la cea a hormonilor.

De altfel, proteinele ne ajută să ne simțim sătui pentru perioade mai lungi de timp și reduc hormonii foamei. Acesta este un alt aspect pentru care proteinele sunt eficiente în cazul în care vrem să pierdem în greutate. Mai mult, proteinele au un efect termic al alimentelor mai ridicat decât grăsimile și carbohidrații, ceea ce înseamnă că organismul va arde mai multe calorii atunci când sunt consumate. Pe lângă aceste lucruri, proteinele ajută și la dezvoltarea masei musculare.

Potrivit nutriționiștilor, există o serie de proteine care sunt foarte eficiente pentru atingerea greutății dorite, la fel cum există alte proteine care nu sunt indicate în cazul în care vrem să slăbim sau să ne menținem greutatea, notează EatThis.

Vezi și: Alergiile și intoleranța alimentară, diferențe și diagnostic. Medic: Riscul vital este mult mai mare la alergii

Care sunt cele mai bune 6 proteine

Somonul. ”O dietă bogată în acizi grași omega-3 poate ajuta la promovarea sațietății în rândul anumitor populații, iar somonul este una dintre cele mai bune surse ale acestei grăsimi sănătoase.

Datele arată că includerea peștelui, cum ar fi somonul, ca parte a unei diete cu restricție energetică a dus la pierderea în greutate după 4 săptămâni față de o dietă similară fără fructe de mare, subliniind că adăugarea de fructe de mare la o dietă cu restricție energetică echilibrată din punct de vedere nutrițional poate stimula pierderea în greutate”, susține nutriționistului Lauren Manaker.

Pudra proteică din zer este o alegere sănătoasă pentru a vă îmbunătăți shake-ul zilnic. Aceasta poate stimula rapid senzația de sațietate, deoarece conține toți aminoacizii esențiali și este absorbită rapid în organism.

”Au fost efectuate numeroase studii cu proteina din zer și pierderea în greutate, majoritatea studiilor concluzionând că proteina din zer reduce grăsimea și crește masa musculară slabă.

De asemenea, s-a constatat că proteina din zer vă ajută să rămâneți sătul mai mult timp și reduce pofta de mâncare pe parcursul zilei”, susține nutriționistul Courtney D'Angelo.

Pudra proteică de cazeină este un alt tip de proteină care ajută la slăbit. ”Proteina de cazeină este foarte asemănătoare cu proteina din zer în sensul că este tot pe bază de lapte și conține toți aminoacizii esențiali, dar diferența majoră este că proteina de cazeină este absorbită lent în organism”, mai spune D'Angelo.

Lintea, deși este doar o leguminoasă, aceasta are un conținut bogat de proteine, dar și de minerale și nutrienți.

”Consumul de linte poate oferi organismului un plus de fibre, antioxidanți și micronutrienți importanți, iar datele arată că lintea poate ajuta la pierderea în greutate, chiar și atunci când dietele nu sunt restricționate caloric”, mai spune Manaker.

Nucile. ”Creșterea consumului zilnic de fructe cu coajă lemnoasă este asociată cu o creștere mai mică în greutate pe termen lung și cu un risc mai mic de obezitate la adulți, astfel încât înlocuirea a jumătate de porție de alimente mai puțin sănătoase cu fructe cu coajă lemnoasă poate ajuta la prevenirea creșterii în greutate pe termen lung și a obezității”, afirmă Manaker.

Brânza slabă de vaci (de tip cottage cheese) este o altă opțiune de aliment bogat în proteine, o alegere bună pentru dieta necesară în cura de slăbire. O porție de brânză cu 2% grăsime are 24 de grame de proteine și 9 grame de zahăr din lactoză.

Vezi și: Ce înseamnă să fii obez și ce înseamnă să fii sedentar. Cifrele și centrimetri din talie pe care trebuie să-i știi

Cele mai rele proteine

Potrivit sursei menționate, există trei tipuri de alimente care sunt rele pentru cura de slăbire.

Cârnații. Alimentele ultraprocesate se află pe lista alimentelor care sunt rele dacă vreți să vă mențineți sau să pierdeți din greutate. 

”Multe varietăți de cârnați pot fi pline cu grăsimi saturate și pot fi foarte calorice, factori care nu ajută în curele de slăbire”, mai Manaker. Dacă totuși nu puteți renunța la cârnați, alegeți variantele cu carne de pui sau de curcan sau cele vegane, pe bază de plante, însă acordați atenție etichetelor, căci și acestea pot ava un conținut ridicat de sare, grăsimi și conservanți.

Batoanele proteice au un conținut ridicat de zahăr, sodiu și grăsimi, elemente care trebuie bine gestionate în timpul dietelor de slăbire.

Pudra proteică din orez. Acest tip de produs, folosit în special de persoanele vegetariene, nu oferă cele mai bune rezultate în privința pierderii în greutate. ”Această proteină pe bază de plante este considerată incompletă din cauza nivelului scăzut de lizină,un aminoacid esențial, iar majoritatea studiilor privind proteina din orez au observat o diferență mică sau deloc în ceea ce privește masa musculară”, a mai spus D'Angelo.

Vezi și: Beneficiile consumului de orez alb. Recomandat în alimentația vegetariană, reduce riscul de cancere intestinale

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel