5 obiceiuri care îți distrug creierul: unele sunt neașteptate

Creier
Iată cinci obiceuri care pot avea efecte devastatare pentru creierul tău. 

Creierul este un computer complex pe care nimeni nu a reușit să-l pirateze; sunt încă multe pe care nu le înțelegem despre centrul de procesare incredibil de elaborat pentru corpul uman. Dar asta nu înseamnă că sănătatea creierului nu poate fi ținută sub control. Există o mulțime de lucruri pe care le puteți face în fiecare zi pentru a vă îmbunătăți sănătatea cognitivă și, dimpotrivă, unele obiceiuri proaste care vă pot deteriora creierul fără a putea fi reparat.

Iată cinci lucruri care vă pot distruge sănătatea creierului

1 Consumul prea mult de alcool

Un cocktail sau două te pot ajuta să te simți bine, dar exagerarea regulată poate duce la micșorarea creierului. Mai multe studii au descoperit că un consum excesiv de alcool cronic este asociat cu o reducere a volumului creierului, inclusiv un studiu care a constatat că, cu cât oamenii beau mai mult alcool în mod regulat, cu atât volumul creierului lor este mai mic. Pentru a fi în siguranță, consumați doar cu moderație: nu mai mult de două pahare pe zi pentru bărbați și o băutură pe zi pentru femei.

2 Fumatul

Știi că fumatul îți poate distruge plămânii, dar ți-ai dat seama că îți poate distruge creierul? Un studiu a constatat că fumatul regulat a unei singure țigări pe zi poate reduce capacitatea cognitivă, în timp ce fumatul unui pachet pe zi poate reduce gândirea critică și memoria cu aproape 2%. Sutele de toxine din tutun strâng și dăunează vasele de sânge, inclusiv pe cele din creier, privând organul de sânge hrănitor și oxigen.

3 Excesul de cafea

Dacă sunteți un îndrăgostit de cafea, a trebui să vă mai gândiți. Un studiu australian care a inclus aproape 400.000 de persoane a constatat că cei care au raportat că beau mai mult de șase cești de cafea pe zi au un risc cu 53% mai mare de demență și un volum mai mic al creierului, decât cei care au băut mai puțin. Dar dacă iubești cafeaua, asta nu înseamnă că trebuie să renunți la această plăcere: consumul moderat de cafea a fost asociat cu multe beneficii pentru sănătate, inclusiv un risc mai scăzut de boli de inimă, mai multe tipuri de cancer, Alzheimer și Parkinson. "La fel ca în majoritatea lucrurilor din viață, moderația este cheia. Consumul foarte mare de cafea este puțin probabil să fie bun pentru tine", a scris autorul studiului.

4 Lipsa exercițiilor fizice

Un studiu prezentat în primăvara anului trecut a constatat că adulții în vârstă care fac exerciții fizice moderate - inclusiv mersul pe jos, grădinărit, înotul sau dansul - au o contracție semnificativ mai mică a creierului decât cei care sunt inactivi. Diferența a fost echivalentă cu patru ani de îmbătrânire a creierului, au spus cercetătorii de la Universitatea Columbia, care au comparat RMN-ul creierului a 1.557 de persoane în vârstă, cu nivelul lor de activitate fizică.

5 Prea mult stres

Un studiu din 2018, publicat în jurnalul Neurology, a constatat că persoanele care duc o viață stresantă pot experimenta contracția creierului și pierderea memoriei chiar înainte de a împlini 50 de ani. „Nivelurile mai ridicate de cortizol, un hormon de stres, par să prezică funcția creierului, dimensiunea și performanța creierului la testele cognitive”, a spus autorul studiului, dr. Sudha Seshadri, profesor de neurologie la UT Health San Antonio. „Am descoperit pierderea memoriei și micșorarea creierului la oameni relativ tineri cu mult înainte ca orice simptom să poată fi observat. Niciodată nu este prea devreme pentru a fi atenți la reducerea stresului”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel