5 motive să consumi dovleac tot timpul anului

Dovleacul are beneficii pentru sănătate
Dovleacul are o serie de beneficii pentru sănătate, motiv pentru care ar trebui consumat tot timpu anului, nu doar toamna, când este în general sezonul lui. 

Dovleacul este leguma care este probabil cea mai emblematică a toamnei. Dar, chiar dacă abia vine vara, există mai multe motive pentru care ar trebui să luați în considerare adăugarea dovleacului în dieta pe tot parcursul anului.

Pe lângă faptul că este plin de fibre, dovleacul conține:

Vitamine C

Vitamina E

Vitamina K

Potasiu

Pigmenți carotenoizi precum alfa-carotenul

Beta caroten

Luteina

Iată câteva beneficii pe care le aduce pentru sănătate:

1. Poate ajuta la scăderea în greutate

Dovleacul este bogat în fibre, ceea ce încetinește digestia, menținând senzația de sațietate mai mult timp. Cu șapte grame de fibre la 100 de grame)â de dovleac și doar 30 de calorii, este o superstar dietetică.

2. Menține vederea bună

Dovleacul este bogat în betacaroten, care este transformat în vitamina A, care este esențială pentru sănătatea ochilor și ajută retina să absoarbă și să proceseze lumina. O cană (100 de grame) de dovleac conține peste 200 la sută din necesarul zilnic recomandat de vitamina A. Și dacă suferiți de cataractă, dovleacul conține și luteină și zeaxantină, doi antioxidanți despre care se crede că ajută la prevenirea lor.

3. Crește imunitatea

Vitamina A pe care o oferă ajută corpul să lupte împotriva infecțiilor și a virusurilor. În plus, dovleacul este bogat cu vitamina C - aproape 20 la sută din necesarul zilnic recomandat – ceea ce ajută la sistemul imunitar.

4. Împrospătează pielea

Vitamina A din dovleac protejează pielea de razele UV ale soarelui care dăunează pielii.

5. Este de ajutor pentru un somn liniștitor

Dacă aveți probleme cu somnul, încercați semințele de dovleac înainte de culcare. Semințele de dovleac  sunt o sursă naturală de triptofan, un aminoacid care poate favoriza somnul. De asemenea, sunt bogate în minerale, zinc și acizi grași esențiali.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cele mai bune uleiuri esențiale care reduc inflamația
10 metode care stimulează nervul vag în mod natural

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel