Cafeaua instant este o alegere comodă...
Sindromul de colon iritabil este o afecțiune cronică a intestinului gros care afectează milioane de oameni din întreaga lume.
Deși nu este o afecțiune care pune viața în pericol, poate afecta semnificativ calitatea vieții prin simptomele sale neplăcute și persistente.
Persoanele cu sindrom de colon iritabil au un intestin care nu funcționează corect, chiar și atunci când pare că nu este nimic în neregulă.
Tractul intestinal al unei persoane cu colon iritabil arată sănătos la colonoscopie, iar testele care ar semnala cancerul sau o tulburare autoimună sunt normale. Totuși, milioane de adulți care se confruntă cu această tulburare digestivă se simt total diferit.
Cauzele exacte ale colonului iritabil nu sunt pe deplin înțelese, dar mai mulți factori par să contribuie la dezvoltarea acestei afecțiuni.
1. Nu este totul legat de intestin
Timp de mulți ani, sindromul de colon iritabil a fost numit o tulburare funcțională, ceea ce înseamnă că, deși activitățile normale ale corpului sunt afectate, instrumentele medicale nu detectează nicio anomalie structurală.
"Această descriere a făcut tratamentul provocator și frustrant pentru unii pacienți", spune Kendra Kamp, profesor de asistență la Universitatea din Washington.
Dar știința se apropie de înțelegerea motivelor pentru care oamenii simt durere și disconfort abdominal în absența markerilor de boală.
Se pare că creierul poate juca un rol, așa că cercetătorii examinează modul în care sistemul nervos central comunică cu sistemul nervos enteric - cel care controlează sistemul digestiv.
Constatările lor indică faptul că atunci când intestinul este iritat, creierul află despre asta.
2. Simptomele pot varia de la o persoană la alta
Colonul iritabil se manifestă diferit la fiecare persoană.
Unii au diaree, alții au constipație, alții alternează între cele două.
Un abdomen balonat după mese poate fi un semn de colon iritabil, la fel și crampele persistente și durerile de stomac.
Dr. Eric Shah, gastroenterolog și cercetător la Dartmouth Geisel School of Medicine din Hanover spune că "dacă aveți dureri abdominale, balonare și schimbări ale tranzitului intestinal, consultați un medic".
Debutul brusc al unor simptome mai severe, cum ar fi sânge în scaun, vărsături, pierdere în greutate sau febră, poate fi un semn al unei boli mai grave care necesită atenție medicală promptă.
3. Femeile sunt mai susceptibile la colonul iritabil decât bărbații
Sindromul de colon iritabil poate afecta persoane de orice vârstă, dar simptoele apar de obicei pentru prima dată înainte de vârsta de 50 de ani.
Pentru femei, ratele încep să crească odată cu pubertatea, ceea ce "ridică întrebarea despre cum ar putea fi legat sindromul de colon iritabil de hormonii sexuali", spune Kendra Kamp.
Dr. Lin Chang, gastroenterolog la Universitatea din California, investighează acum interacțiunile dintre creier, intestin și microbiom în comparația dintre femeile în premenopauză și cele în postmenopauză.
4. Infecțiile și stresul pot declanța sindromul de colon iritabil
Cauza exactă a sindromului de colon iritabil nu este cunoscută, dar mulți factori par să joace un rol în dezvoltarea sa.
Unele cazuri apar după o intoxicație alimentară sau o infecție stomacală severă.
Factorii de risc pentru dezvoltarea acestui tip de sindrom includ:
- vârsta (tinerii fiind predispuși)
- sexul feminin
- o infecție mai severă
- stresul în momentul infecției
- un istoric de anxietate și depresie
Sindromul de colon iritabil poate începe și în alte moduri.
Cercetătorii cred din ce în ce mai mult că, pentru mulți pacienți, terenul pentru această tulburare este pregătit devreme în viață, dar poate rămâne latent până la un eveniment sau o problemă, cum ar fi o infecție stomacală, stres, anxietate sau chiar lipsa de somn, care declanșează simptomele pacientului.
5. Medicamentele și schimbările stilului de viață pot ajuta
Sindromul de colon iritabil nu poate fi vindecat, dar poate fi gestionat cu anumite medicamente și modificări ale stilului de viață. Există medicamente care pot trata sindromul, dar nu funcționează pentru toată lumea.
Alte tratamente includ tehnici de medicină comportamentală, cum ar fi meditația, terapia cognitiv-comportamentală, acupunctura și chiar capsulele cu ilei de mentă.
Medicul poate recomanda schimbări în dietă, inclusiv un plan alimentar care elimină anumiți carbohidrați cunoscuți pentru declanșarea simptomelor de colon iritabil.
"Ne așteptăm la descoperiri importante în următorii 5 - 10 ani", spune Dr. Shah.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Cafeaua instant este o alegere comodă...
Un nou studiu asociază infecțiile...
Un nou studiu evidențiază necesitatea...
Chimioterapia înainte de operație -...
Dacă vrei să slăbești și dacă-ți vine...
1 din 8 femei se va confrunta cu...
"Românii sunt oameni cu imunitate...
Această terapie la îndemâna oricui...