4 semne pe față care îți semnalează carența de vitamina B12

Suplimentele alimentare     Foto: Pixabay
Potrivit doctorului Rajendran Kannan, asistent universitar la Saveetha Medical College at Saveetha University, in Chennai, Tamilnadu, India, există patru semne prevestitoare ale carenței de vitamina B12 pe față: hiperpigmentarea pielii, vitiligo, cheilita angulară și modificări ale părului facial.

Potrivit doctorului Rajendran Kannan, asistent universitar la Saveetha Medical College at Saveetha University, in Chennai, Tamilnadu, India, există patru semne prevestitoare ale carenței de vitamina B12 pe față: hiperpigmentarea pielii, vitiligo, cheilita angulară și modificări ale părului.

Hiperpigmentarea

 

Asociația Americană de Osteopatie​ a explicat că hiperpigmentarea este atunci când „petele devin mai închise la culoare decât pielea normală din jur”.

Aceste pete închide la culoare pot apărea oriunde pe corp, inclusiv pe față.

Petele hiperpigmentare se închid și mai mult la culoare în urma expunerii la soare (făcându-le mai vizibile). 

„Acest lucru se întâmplă deoarece melanina absoarbe energia razelor ultraviolete nocive ale soarelui pentru a proteja pielea de supraexpunere”, a precizat Asociația Americană de Osteopatie. 

Vitiligo

 

Vitiligo reprezintă acele „pete albe pe piele“. Este opusul hiperpigmentării prin faptul că melanina lipsește, de aici și petele albe.

Această afecțiune apare frecvent pe față, gât și mâini, precum și pe coate. 

Cheilita angulară

 

Este o afecțiune care provoacă „pete roșii, umflate la colțurile gurii”, a explicat WebMD. Alte simptome pot include crăpături dureroase, cruste sau sângerări.

Căderea părului

 

Cercetările doctorului Kannan spun că „modificările părului facial” pot fi „asociate cu [o] deficiență de vitamina B12”.

Vitamina B12 este necesară pentru a produce o cantitate adecvată de globule roșii sănătoase în măduva osoasă. Lipsa vitmainei B12 din organism poate avea efecte grave. Simptomele se instalează lent, ceea ce le face mai greu de observat.Vitamina B12 este disponibilă numai în alimente de origine animală (carne și produse lactate) sau în extracte de drojdie (cum ar fi drojdia de bere). Deficitul de vitamina B12 poate duce la anemie.

Simptome

 

Simptomele tind să se dezvolte lent și pot să nu fie recunoscute imediat. Pe măsură ce starea se agravează, simptomele frecvente includ:

Slăbiciune și oboseală
Amețeală 
Palpitații și bătăi rapide ale inimii
Respirație scurtă
O limbă dureroasă care are un aspect roșu, cărnicios
Greață sau apetit slab
Pierdere în greutate
Diaree
Culoare gălbuie la nivelul pielii și ochilor

Dacă nivelurile scăzute de B12 rămân pentru o lungă perioadă de timp, starea poate duce, de asemenea, la leziuni ireversibile ale celulelor nervoase, care pot provoca următoarele simptome:

Amorțeală și furnicături în mâini și picioare
Dificultăți de mers
Slabiciune musculară
Iritabilitate
Pierderea memoriei
Demenţă
Depresie
Psihoză.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel