Prediabetul este un semnal de...
Datorită unui produs de machiaj precum rimelul, genele par mai lungi şi mai voluminoase, dar te poate îmbătrâni foarte mult dacă nu ești atentă la trei detalii importante.
Multe femei fac această greșeală, atât în modul în care păstrează produsul, cât și în aplicarea lui.
Dacă purtarea rimelului vă lasă cu ochi apoși, pleoape umflate sau iritate, sau mâncărimi și arsuri ale pielii, puteți suspecta că aveți o alergie la rimel.
Este posibil să aveți o reacție alergică după aplicarea rimelului, dar acest lucru nu înseamnă neapărat că sunteți alergică la rimelul în sine. Mai degrabă, ai putea avea o sensibilitate sau o alergie la unul (sau mai multe) dintre ingredientele din rimelul tău.
Dermatita alergică de contact este o reacție frecventă la anumite produse cosmetice, iar unele ingrediente sunt mai susceptibile de a provoca o reacție decât altele.
Dacă aveți o alergie sau o sensibilitate la ingredientele din rimel, veți observa semne și simptome mai ales în zona care intră în contact cu alergenul: pleoapa și linia genelor. Dacă rimelul se desprinde de pe gene și ajunge în ochi, este posibil să aveți și simptome la nivelul ochilor.
Cel mai probabil veți începe să dezvoltați simptome la scurt timp după ce ați aplicat pentru prima dată un nou rimel. Acestea fiind spuse, este de asemenea posibil să dezvoltați dermatită alergică de contact după utilizarea repetată a unui produs pe o perioadă lungă de timp.
- o erupție cutanată pe pleoapă
- umflături și bășici în jurul liniei genelor tale
- o senzație de mâncărime și arsură
- piele uscată și descuamată
- umflarea pleoapelor
- ochi roșii și apoși
În timp ce aceste simptome pot fi foarte inconfortabile și enervante, în general nu devin prea grave - cu excepția cazului în care ești extrem de alergică la un ingredient din rimel.
Experții clasifică reacțiile alergice și hipersensibilitățile de la I la IV, tipul I fiind cel mai grav, iar tipul I fiind cel mai puțin grav. Alergiile la machiaj sunt de tip IV.
Rețineți, totuși, că iritarea nu indică întotdeauna o alergie. Multe produse de îngrijire a pielii și de înfrumusețare pot provoca iritații ușoare sau alte reacții adverse, mai ales dacă aveți o piele sensibilă.
Deși s-ar putea să nu aveți, strict vorbind, o alergie, nu strică niciodată să evitați orice produs care vă provoacă iritații sau disconfort.
Alergia sau sensibilitatea la rimel se referă, de obicei, la o hipersensibilitate la conservanți, coloranți și parfumuri. Dacă ai pielea sensibilă și ai reacționat în trecut la anumite ingrediente, este mai probabil să ai o reacție la acele ingrediente din rimel.
Conservanții sunt un vinovat comun, deoarece machiajul pe bază de apă, cum ar fi majoritatea rimelurilor, îi conține adesea în cantități deosebit de mari. Trebuie subliniat, totuși, că conservanții nu sunt în mod inerent răi. De fapt, ei joacă un rol esențial în prevenirea dezvoltării microorganismelor dăunătoare care ar putea provoca iritații și infecții.
Printre conservanții comuni din rimel care pot duce la iritații se numără:
- parabeni
- benzoatul de sodiu
- quaterniu-15 (eliberator de formaldehidă)
Sunteți alergic la nichel sau la alte metale? Oxidul de fier negru folosit uneori pentru a colora rimelul ar putea provoca, de asemenea, o reacție alergică, din cauza contaminării cu nichel.
Parfumul, o altă componentă obișnuită a rimelului, poate provoca, de asemenea, iritații.
"Parfumul" servește drept termen generic pentru diferitele ingrediente care conferă produselor cosmetice un miros plăcut - sau ajută la mascarea mirosurilor mai puțin plăcute ale altor ingrediente. Parfumul poate conține alcool, uleiuri esențiale și alți potențiali iritanți și alergeni.
Aproximativ 1 la sută dintre adulți au alergii la parfumuri. De fapt, atunci când vine vorba de factorii declanșatori ai dermatitei alergice de contact, alergia la parfumuri ocupă locul al doilea, în timp ce alergia la nichel deține primul loc.
Verificarea ingredientelor dintr-un rimel înainte de a-l folosi este, în general, cel mai bun mod de a preveni o reacție adversă.
Dacă credeți că ați putea avea o alergie sau o sensibilitate la vreun ingredient comun de îngrijire a pielii, evitați rimelul care conține acele ingrediente.
Un alt pas util? Încercați să testați produsul înainte de a-l aplica pe ochi.
Pentru a face un test:
- Aplicați o cantitate mică de produs într-un loc mai puțin vizibil de pe față, cum ar fi chiar sub maxilar sau în spatele urechii.
- Lasă zona în pace timp de cel puțin 24 de ore.
- Verificați dacă există reacții nedorite, cum ar fi înțepături, umflături sau descuamări.
- Dacă vreți să fiți absolut sigură, repetați acești pași timp de câteva zile. Nu veți observa întotdeauna o reacție de la prima utilizare a unui produs.
Nici o reacție? Continuați și folosiți rimelul.
Țineți cont de faptul că un test nu oferă o garanție, mai ales când vine vorba de produsele pe care le folosiți în jurul ochilor. Pielea pleoapelor este foarte delicată și ar putea reacționa la un produs care nu afectează pielea în altă parte a corpului tău, potrivit Healthline.
Dacă ai pielea sensibilă, optează pentru rimelul etichetat:
- pentru piele sensibilă
- hipoalergenic
- fără parfum
- fără parabeni
- testată de oftalmolog
Experţii în make-up au stabilit că există trei greşeli pe care ar trebui să le eviţi dacă scopul tău este să obţii un look vizibil întinerit imediat ce aplici rimelul tău preferat.
1. Uiţi de termenul de valabilitate
Un rimel vechi sau expirat poate să ducă la obţinerea unui aspect prea încărcat, nedorit. Formulele de rimel sunt îmbunătățite constant, de aceea ar fi indicat să schimbi acest produs după o jumătate de an, în loc să-l aplici timp de ani de zile în şir. Cele noi au o rezistență mai bună și conferă mai mult volum.
Experții în make-up recomandă înlocuirea produselor de machiaj la fiecare trei sau maximum şase luni mai ales dacă observi că rimelul nu mai oferă volumul dorit sau dacă unele produse îşi schimbă textura.
2. Nu foloseşti un ondulator de gene
Un ondulator de gene folosit înainte de aplicarea rimelului face posibilă ridicarea genelor. În lipsa ondulării, genele tind să se lase şi să aibă un aspect neplăcut, care te poate face să arăți obosită, îmbătrânită.
3. Uiți să te demachiezi
Una dintre cele mai frecvente greşeli legate de machiaj este că treci peste etapa de demachiere înainte de a adormi.
Printre alte efecte ale omiterii demachierii se numără şi apariţia unor riduri sub ochi, blocarea porilor şi cearcănele cu care este posibil să te trezeşti dimineaţa. În timpul somnului, rimelul se întinde şi ajunge pe pielea din jurul ochilor. De aceea, pielea este expusă la îmbătrânire precoce. Foloseşte un demachiant bun și rezervă timp pentru îndepărtarea rimelului înainte de a merge la culcare, potrivit clickpentrufemei.ro
Ochii tăi sunt importanți! Deci ține cont de aceste sfaturi pentru a folosi rimelul în siguranță și pentru a minimiza riscul de iritații și răniri:
- Opriți imediat utilizarea rimelului sau a oricărui alt produs pentru ochi dacă acesta provoacă iritații.
- Aruncați rimelul după 3 luni.
- Nu încercați să readuceți la viață rimelul uscat adăugând apă, salivă sau orice altceva, deoarece acest lucru poate introduce bacterii în rimelul dumneavoastră.
- Nu împărțiți rimelul sau alt machiaj pentru ochi.
- Evitați să folosiți rimelul dacă aveți o infecție oculară.
Dacă capătul periuței de la bagheta de rimel atinge podeaua sau orice altă suprafață necurățată, spălați-o înainte de a o folosi sau de a o pune înapoi în tub.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Prediabetul este un semnal de...
Palpitațiile inimii, adesea...
Persoanele asigurate beneficiază de o...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...