3 antidepresive naturale, cât sunt de eficiente în realitate

Numeroase produse naturale sunt aclamate a fi antidepresive, dar care dintre ele funcționează cu adevărat? Iată explicații și studii pentru 3 dintre cele mai cunoscute

Antidepresivele naturale includ, printre altele, sunătoarea, acizii grași omega-3 și lavanda. Dacă o persoană crede că are simptome de depresie, ar trebui însă să consulte un psiholog sau un psihiatru atrag atenția experții, și asta înainte de a încerca orice „antidepresive naturale”. Pentru că efectele lor variază în funcție de individ și de medicația pe care acesta o ia, și pot avea efecte secundare nefaste.

Conform unui studiu din 2017 (link direct studiu actualizat în 2020), între 40 și 60% dintre persoanele care iau antidepresive pe bază de rețetă experimentează o îmbunătățire a simptomelor în 6-8 săptămâni de la începerea administrării, comparativ cu doar 20–40% dintre persoanele care nu fac acest lucru. Vă prezentăm studii legate de 3 dintre antidepresivele naturale cele mai cunoscute. 

Sunătoarea

În primul rând trebuie să știți că sunătoarea face mai multe medicamente cu prescripție mai puțin eficiente, iar dacă o persoană o combină cu antidepresive, s-ar putea acumula în organism o cantitate de serotonină care poate pune în pericol viața!

Unele studii (link direct) arată că sunătoare poate trata depresia, dar rezultatele acestor studii sunt inconsistente și nu se știe dacă acest tratament naturist are efect pe termen lung, spun experții. 

Alte cercetări (link direct) sugerează că sunătoarea poate schimba modul în care creierul prelucrează serotonina, dopamina și norepinefrina (sau noradrenalina) într-un mod similar cu unele antidepresive. O revizuire din 2011 a studiilor anterioare (link direct revizuire) a arătat că sunătoare a îmbunătățit simptomele depresiei în zece studii.

Acizii grași Omega-3

Peștii grași, cum ar fi tonul și somonul, conțin acizi grași omega-3. Aceasta este sursa naturală cea mai bună. Dar se pot găsi și sub formă de suplimente, iar o analiză din 2009 a 20 de studii clinice (link direct analiză), arată că doze mari de acizi grași omega-3 pot îmbunătăți starea de spirit și trata depresia. Mai mult, un raport din 2015 (link direct) arată că omega-3 poate ajuta la ameliorarea depresiei atât la adulți, cât și la copii.

Cercetătorii nu știu, însă, cum și de ce funcționează acizii grași omega-3. Ei pot reduce inflamația sau pot reduce efectele hormonului stres cortizol.

Atenție, însă, că în doze mari, omega-3 poate deranja stomacul. Conform unui studiu clinic din 2013 (link drect), acești acizi ar putea să subțieze sângele. Persoanele cu tulburări de coagulare și cele care iau diluatori ai sângelui ar trebui să discute cu medicul curant pentru a stabili cu mare atenție cât de mult omega-3 consumă.

Lavanda

Beneficiile lavandei, inclusiv proprietățile sale relaxante și modul în care ne ajută să avem un somn bun sunt mult discutate. Deoarece multe persoane cu depresie prezintă, de asemenea, anxietate și probleme de somn, lavanda le-ar putea ajuta să doarmă fără efectele secundare ale somniferelor.

Conform unei analize sistematice din 2012 (link direct analiză), inhalarea aromelor de lavandă înainte de a merge la culcare a ajutat oamenii să doarmă mai bine. Cu toate acestea, studiile în cauză au fost de mică anvergură, iar majoritatea au avut probleme metodologice, astfel încât specialiștii ezită să ia în considerare aceste concluzii. 

Antidepresive naturale nestudiate

Cercetătorii nu au studiat, însă, toate antidepresivele naturale, inclusiv unele medicamente din plante. 

Cu toate acestea, cercetătorii nu sunt clar dacă ușurarea pe care o experimentează este un efect placebo sau modificări chimice în creier. Conform unui articol din Phytotherapy Research (link direct), antidepresive naturale mai puțin studiate includ mușețelul, ginsengul și șofranul, de aceea nu ar trebui să le luați fără acordul unui medic. Și mai este un motiv pentru care automedicația, fie ea și cu produse „naturale”, este periculoasă. 

Efecte secundare potențiale

Acela că orice medicament, chiar și suplimente naturale, poate provoca reacții adverse care variază de la inconveniente relativ ușoare la efecte care pun viața în pericol. Mai mult, dacă o persoană întârzie să caute tratament clinic, deoarece încearcă remedii naturale, simptomele s-ar putea agrava, spun specialiștii de la MedicalNewsToday.

Pe lângă efectele secundare specifice medicamentului, o persoană poate avea și: agravarea simptomelor depresiei, reacții alergice sau interacțiuni cu alte medicamente. 

Ce trebuie reținut: Depresia este o afecțiune medicală tratabilă. În timp ce unele remedii naturale împotriva depresiei oferă alinare, o abordare de tratament cu mai multe fațete funcționează cel mai bine. De aceea trebuie consultat un specialist. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

Crossuri externe

pixel