22 martie, ziua mondială a COMEI. Cum se manifestă COMA și de ce apare

22 martie FOTO: Pexels @anna shvets
Ce este coma și de ce apare? Ce pot face vizitatorii pentru a sprijini pacientul?

Coma se caracterizează printr-o stare de inconștiență de lungă durată în care persoana afectată nu poate răspunde, nu poate fi trezită și nu dă semne de prezență. Ziua de 22 martie marchează ziua mondială a comei, condiție neurologică care poate fi cauzată de o multitudine de factori.

Cum se manifestă

În comă, activitatea cerebrală va fi minimă, iar persoana afectată va arăta ca și cum doarme. Bolnavii nu vor putea fi treziți de stimuli auditivi, vizuali, olfactivi și nici de senzația dureroasă. De asemenea, reflexele vor fi mult diminuate sau unele vor fi absente. De obicei, persoanele în stare de comă pot respira singure, dar uneori este nevoie de respirație artificială.

Cu toate că bolnavii nu răspund la stimulii externi, NHS recomandă ca vizitatorii să își anunțe prezența când intră în salon și să vorbească cu bolnavul.

Cauze

Coma apare atunci când se produc leziuni la nivelul creierului și poate apărea în urma atacului vascular cerebral sau al infarctului miocardic. Afecțiunea evoluează în funcție de gravitatea leziunii și de timpul în care a persistat lipsa de oxigen la creier. 

Una dintre cauzele comei este diabetul. Persoanele care urmează tratament cu insulină pot intra în stare de hipoglicemie, care se manifestă prin oboseală, tremurături, senzație de foame, creșterea frecvenței cardiace, dureri de cap și amețeli. Hipoglicemia netratată poate duce la comă. Mai multe despre hipoglicemie poți citi aici: Hipoglicemia, pericol real. Care sunt simptomele: Netratată duce la COMĂ

De asemenea, hiperglicemia sau diabetul necontrolat poate sfârși prin stare comatoasă. Coma poate fi generată de anumite substanțe toxice și poate fi și indusă medicamentos la pacienții internați la terapie intensivă cu probleme grave.

Tratament

Tratamentul comei variază în funcție de factorul care a determinat-o.

Spre exemplu, în cazul comei hipoglicemice se va administra glucoză.

Unii pacienți vor avea nevoie de psihoterapie după revenirea din comă, iar alții nu vor fi afectați dramatic. Acest lucru ține și de perioada în care pacientul a stat în comă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel