Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Un studiu publicat online în jurnalul Heart (link drect studiu) arată că cei care fac regulat baie în cadă, cu apă caldă, au un risc mai scăzut de deces din cauza bolilor de inimă și a accidentului vascular cerebral. Și cu cât „doza” de baie făcută în cadă este mai mare, cu atât pare să fie mai bună pentru sănătatea cardiovasculară, cu o baie fierbinte zilnică fiind aparent mai protectoare decât a face una o dată sau de două ori pe săptămână, indică rezultatele studiului citat.
Un editorial care însoșește studiul (link direct editorial) recomandă totuși o notă de precauție, deoarece moartea subită asociată cu băile fierbinți este relativ comună în Japonia, unde a fost efectuat studiul. A face o baie în cadră este asociat deja cu o calitate bună a somnului și cu o sănătate mai bună.
Pentru a explora legătura cu riscul de deces și bolile cardiovasculare, cercetătorii s-au bazat, în studiul de față, pe participanții la Cohorta 1 de studiu a Centrului de Sănătate Publică din Japonia, un studiu de urmărire a populației care include peste 61.000 de adulți de vârstă mijlocie (45 până la 59 de ani).
La începutul studiului în 1990, aproximativ 43.000 de participanți au completat un chestionar detaliat despre obiceiurile lor de făcut baie și factorii potențial influenți: stilul de viață, care include exerciții fizice, dieta, consumul de alcool, greutatea (IMC); durata medie de somn; și istoricul medical și utilizarea curentă a medicamentelor.
Fiecare participant a fost monitorizat până la moartea sau la finalizarea studiului (la sfârșitul lunii decembrie 2009), oricare dintre acestea a apărut prima, analiza finală fiind bazată, în final, pe 30.076 de persoane.
În perioada de monitorizare au apărut 2.097 cazuri de boli cardiovasculare, adică: 275 infarcte, 53 decese subite cardiace și 1.769 de AVC-uri.
După luarea în considerare a factorilor potențial influenți, analiza datelor a arătat că, în comparație cu a face o baie o dată sau de două ori pe săptămână sau a nu face deloc baie în cadă, o baie fierbinte zilnică a fost asociată cu un risc general cu 28% mai mic de boli cardiovasculare și cu un riscul general de accident vascular cerebral cu 26% mai mic.
Frecvența băilor făcute în cadă nu a fost asociată cu un risc crescut de moarte subită cardiacă sau cu un anumit tip de accident vascular cerebral, numit hemoragie subarahnoidiană (sângerare în spațiul din jurul creierului).
O analiză ulterioară a temperaturii preferate a apei a indicat riscuri cu 26% mai scăzute și cu 35% mai mici de boli cardiovasculare generale pentru apă caldă și, respectiv, cea fierbinte. Dar nu au fost găsite asocieri semnificative pentru riscul general de accident vascular cerebral și temperatura apei.
După excluderea participanților care au dezvoltat boli cardiovasculare în decurs de 5 sau 10 ani de la începerea studiului, asocierile descoperite nu au fost la fel de puternice, dar totuși au rămas semnificative statistic.
Acesta este un studiu observațional și, ca atare, nu poate stabili o cauzalitate directă, notează autorii. De a semenea, stilul tipic japonez de a face baie în cadă presupune scufundarea organismului în apă până la înălțimea umerilor, iar acesta poate fi un factor critic.
Dar, spun cercetătorii, cercetările publicate anterior au indicat o legătură între expunerea la căldură și prevenirea bolilor cardiovasculare: aceasta se datorează faptului că efectele căldurii asupra organismului nu sunt diferite de cele ale exercițiilor fizice.
„Am descoperit că îmbăierea frecventă în cadă a fost asociată în mod semnificativ cu un risc mai scăzut de hipertensiune arterială, ceea ce sugerează că un efect benefic al îmbăiatului în cadă asupra riscului de [boală cardiovasculară] se poate datora parțial unui risc redus de apariție a hipertensiunii”, au notat cercetătorii.
Ei recunosc că a face o baie fierbinte nu este lipsită de riscuri, mai ales dacă temperatura este prea ridicată, ideea subliniată și de Dr. Andrew Felix Burden, autorul editorialului care însoțește studiul.
„Nu poate exista nicio îndoială cu privire la pericolele potențiale ale îmbăierii în apă fierbinte, iar riscul de deces din această cauză crește odată cu vârsta, precum și cu temperatura apei”, scrie el.
Deși este puțin probabil ca boala cardiovasculară în sine să fie cauza acestor decese, supraîncălzirea, poate duce la confuzie și la înec, cel mai probabil, a mai sugerat Burden.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...