15 alimente bune pentru inimă: unele sunt surprinzătoare

Alimente care au grijă de rinichi
Iată 15 alimente care au grijă de sănătatea inimii. La unele dintre ele nu te-ai fi gândit.

Bolile de inimă reprezintă aproape o treime din toate cauzele de deces din întreaga lume.
Dieta joacă un rol major în sănătatea inimii și poate crește riscul de boli de inimă.
De fapt, anumite alimente pot influența tensiunea arterială, trigliceridele, nivelul colesterolului și inflamația, toate acestea fiind factori de risc pentru bolile de inimă.

Iată 15 alimente pe care ar trebui să le consumați pentru a vă maximiza sănătatea inimii.

1. Legume cu frunze, cum ar fi spanacul, varza și ceaiul verde, sunt cunoscute pentru bogăția lor de vitamine, minerale și antioxidanți.
Legumele verzi cu frunze sunt bogate în vitamina K și nitrați, ceea ce poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea funcției arteriale. Studiile arată că un aport mai mare de verdeață cu frunze este asociat cu un risc mai mic de boli de inimă.

2. Cereale integrale
Boabele integrale includ toate cele trei părți bogate în nutrienți ale boabelor: germeni, endosperm și tărâțe.
Studiile arată că consumul de cereale integrale este asociat cu colesterolul scăzut și tensiunea arterială sistolică, precum și cu un risc mai mic de boli de inimă.

3. Fructe de pădure
Căpșunile, afinele, murele și zmeura sunt pline de substanțe nutritive importante care joacă un rol central în sănătatea inimii. Sunt bogate în antioxidanți. Studiile arată că consumul acestora poate reduce mai mulți factori de risc pentru bolile de inimă.

4. Avocado
Avocado este o sursă excelentă de grăsimi mononesaturate sănătoase pentru inimă, care au fost corelate cu niveluri reduse de colesterol și cu un risc mai scăzut de boli de inimă. Avocado este bogat în potasiu. Acestea vă pot ajuta să reduceți colesterolul, tensiunea arterială și riscul de sindrom metabolic.

5. Pește gras și ulei de pește
Peștii grași precum somonul, macroul, sardinele și tonul sunt încărcați cu acizi grași omega-3, care au fost studiați pe larg pentru beneficiile lor pentru sănătatea inimii și pot ajuta la reducerea factorilor de risc ai bolilor de inimă, inclusiv tensiunea arterială, trigliceridele și colesterolul.


6. Fructele oleaginose
Sunt o sursă excelentă de fibre și micronutrienți precum magneziu, cupru și mangan. Studiile sugerează că nucile pot ajuta la reducerea colesterolului și a tensiunii arteriale și pot fi asociate cu un risc mai mic de boli de inimă.

7. Fasolea
Fasolea conține amidon rezistent, care rezistă digestiei și este fermentat de bacteriile benefice din intestin. S-a demonstrat că reduce nivelul colesterolului și al trigliceridelor, scade tensiunea arterială și scade inflamația.

8. Ciocolată neagră
Ciocolata neagră este bogată în antioxidanți, cum ar fi flavonoizi, care pot ajuta la creșterea sănătății inimii. A fost asociată cu un risc mai mic de a dezvolta placa calcificată în artere și boli coronariene.

9. Roșiile
Roșiile sunt încărcate cu licopen, un pigment natural de plante cu puternice proprietăți antioxidante.
Antioxidanții ajută la neutralizarea radicalilor liberi dăunători, prevenind daunele oxidative și inflamațiile, ambele putând contribui la boli de inimă.
Tomatele au fost asociate cu un risc mai scăzut de boli de inimă și accident vascular cerebral, precum și cu o creștere a colesterolului HDL „bun”.

10. Migdale
Migdalele sunt incredibil de dense în nutrienți, având o listă lungă de vitamine și minerale, care sunt cruciale pentru sănătatea inimii.
Sunt, de asemenea, o sursă bună de grăsimi și fibre mononesaturate sănătoase pentru inimă, doi nutrienți importanți care pot ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă.

11. Semințe
Semințele de chia, semințele de in și semințele de cânepă sunt surse excelente de nutrienți sănătoși pentru inimă, inclusiv fibre și acizi grași omega-3.
Studiile la om și animale au constatat că consumul de semințe poate îmbunătăți mai mulți factori de risc pentru boli de inimă, inclusiv inflamație, tensiune arterială, colesterol și trigliceride.

12. Usturoiul
De secole, usturoiul a fost folosit ca remediu natural pentru a trata o varietate de afecțiuni.
În ultimii ani, cercetările și-au confirmat proprietățile medicinale puternice și au constatat că usturoiul poate chiar ajuta la îmbunătățirea sănătății inimii.
Acest lucru se datorează prezenței unui compus numit alicină, despre care se crede că are o multitudine de efecte terapeutice.

13. Ulei de măsline
Un element esențial în dieta mediteraneană, beneficiile uleiului de măsline sănătoase pentru inimă sunt bine documentate. Uleiul de măsline este plin de antioxidanți, care pot ameliora inflamația și pot reduce riscul de boli cronice.
De asemenea, este bogat în acizi grași mononesaturați și multe studii l-au asociat cu îmbunătățiri ale sănătății inimii.

14. Edamame
Edamame este un tip de soia nematurat, întâlnit frecvent în bucătăria asiatică.
La fel ca alte produse din soia, edamame este bogat în izoflavone din soia, un tip de flavonoid care poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol și la îmbunătățirea sănătății inimii. Edamame conține, de asemenea, fibre și antioxidanți, care pot beneficia și sănătatea inimii.

15. Ceai verde
Ceaiul verde a fost asociat cu o serie de beneficii pentru sănătate, de la arderea crescută a grăsimilor la îmbunătățirea sensibilității la insulină.
De asemenea, este plin de polifenoli și catechine, care pot acționa ca antioxidanți pentru a preveni deteriorarea celulelor, pentru a reduce inflamația și pentru a vă proteja sănătatea inimii.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel