14 sfaturi pentru un SOMN odihnitor. Câte grade trebuie să ai în cameră: Citește asta, îți vei mulțumi

14 sfaturi pentru un somn odihnitor - Foto: Freepick @gpointstudio @benzoix @senivpetro
14 lucruri pe care ar trebui să le respecți dacă vrei să ai un somn bun, odihnitor și sănătos.

"Citește asta. Serios, citește asta.

Vezi și: Loredana Groza, "nu am operații estetice", afectată de menopauză și criza vârstei. Medici: Bătrânețea se declanșează. Are o textură a pielii ce nu se obține niciodată la estetician

Este alarmant cât de puțin preț punem pe somn, etapă crucială în care organismul se odihnește, se purifică, se reglează hormonal, își optimizează imunitatea, își întărește memoria și multe alte procese deosebit de importante. Cu toate acestea, avem impresia că putem dormi pe apucate, puțin, prost. Că recuperăm noi deficitul cândva.

Încearcă să dormi bine în fiecare noapte. 7-8 ore.

Citește și: Ce umiditate trebuie să ai în casă pentru a scăpa de răceli și bacterii. Uleiuri esențiale, recomandări și contraindicații

Îți las și niște sfaturi utile:

a. Este indicat să nu iei în dormitor telefonul mobil, pentru că-l vei verifica de multe ori. Pe lângă faptul că îți va menține atenția la nivel înalt, te va bombarda și cu lumină albastră, care inhibă eliberarea melatoninei, un hormon crucial în inițierea și menținerea somnului.

b. Nu ține în dormitor niciun alt dispozitiv care emite lumină albastră, aici incluzând și televizorul.

c. Dormi la o temperatură ceva mai coborâtă. Corpul adoarme mai bine la 18-19 grade. Poate unii consideră prea mică temperatura, dar așa arată studiile; o poți crește, dar lasă cu câteva grade mai jos decât în restul casei.

d. Seara evită să consumi alcool și prudență la cafea. Sunt neuroexcitante ambele. Cine nu tolerează cafeaua și nu poate să doarmă, mai bine renunță la cafea decât la somn.

e. Lenjerie de pat și de corp cât mai confortabile. Fără șosete. Fără obiecte inutile prin pat.

f. Să fie liniște. Dacă vine zgomot de afară, ia un dispozitiv cu sunete albe (imită un ventilator, natura, marea, focul). Sunt ieftine și bune.

Socata, cea mai bogată sursă de antioxidanţi. Cum se prepară și ce BOLI tratează. Mare atenție la florile pe care le consumi, nu toate sunt bune

Ce să nu bei înainte de somn

 

Vezi și: Ce se întâmplă dacă mănânci cireșe cu viermi

g. Culcă-te și trezește-te la aceleași ore. Inclusiv în weekend.

h. Nu consuma lichide multe înainte de somn. Vei umple vezica și te vei trezi să mergi la baie. Filtrarea renală este mai mare în poziția culcat.

i. Dacă suferi de anumite afecțiuni, mergi la medic sau la psiholog. Dacă sforăi groaznic, o vizită la ORL te poate ajuta. Dacă faci apnee în somn, o vizită la pneumolog te poate chiar salva.

j. Citește ceva relaxant înainte de culcare, folosind o lumină blândă, galbenă, dintr-o lampă care poate fi stinsă ușor, direct din pat.

k. Expune-te dimineața și pe parcursul zilei la cât mai multă lumină, ideal naturală. Ea reglează nivelurile de melatonină și influențează puternic ciclul somn-veghe.

l. Stai în întuneric deplin atunci când te pregătești de culcare. Întunericul stimulează inițierea somnului.

m. Grijă la umiditatea aerului. Este recomandat să fie la 50-55%. Mai ales în sezonul rece, când caloriferele sunt active, aerul este foarte uscat în dormitor, îngreunând respirația.

n. Poți utiliza aromatizoare de aer cu diverse substanțe, cum ar fi uleiul de lavandă.

Fă tot posibilul să ai un somn suficient, de calitate. Nu-mi vei mulțumi mie, ci ție", a scris medicul Vasi Rădulescu pe pagina sa de Facebook.

De ce îmi țiuie urechile. Ce înseamnă dacă țiuitul este doar într-o ureche

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel