Cum recunoști un AVC și ce trebuie să...
O durere în gât provoacă, de obicei, durere, mâncărime sau iritație. Ar putea fi mai dureros să înghiți, ceea ce face dificilă ingerarea alimentelor și băuturilor. Această afecțiune poate fi inconfortabilă și îți poate afecta somnul, chiar dacă nu este suficient de severă pentru a justifica o vizită la medic. Durerea și disconfortul pot fi reduse cu ajutorul tratamentelor la domiciliu.
În general, o durere de gât moderată sau obișnuită poate fi ameliorată prin utilizarea tratamentelor enumerate mai jos.
Un remediu tradițional pentru durerile de gât este mierea, fie consumată ca atare, fie adăugată în ceai.
O analiză a studiilor publicate în 2021 a constatat că mierea poate reduce tusea copiilor la fel de bine ca și un medicament antitusiv. A fost analizat impactul mierii asupra infecțiilor acute ale tractului respirator superior. Cercetătorii au ajuns la concluzia că mierea a funcționat mai bine decât antibioticele și antihistaminicul difenhidramina pentru ameliorarea simptomelor.
Gargara cu apă caldă cu sare ar putea ajuta la descompunerea secrețiilor și la ameliorarea durerilor de gât. De asemenea, ar putea ajuta la reducerea bacteriilor din gât.
Toarnă o jumătate de linguriță de sare într-un pahar plin de apă caldă pentru a crea o soluție de apă sărată. Folosește-o ca gargară pentru a ajuta la menținerea gâtului curat și pentru a ajuta la minimizarea umflăturilor.
Cei care au dureri de gât ar trebui să facă gargară cu apă sărată cel puțin o dată pe oră, recomandă Asociația Americană de Osteopatie.
Vezi și: De ce te mănâncă pielea. Când trebuie să consulți medicul, dacă mâncărimea persistă
Gargara cu un amestec de bicarbonat de sodiu și apă sărată poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea durerilor de gât, însă gargara cu apă sărată este cea mai populară metodă. Această apă de gură poate reduce bacteriile și poate opri dezvoltarea ciupercilor.
Institutul Național al Cancerului (NCI) sugerează să facă gargară cu un amestec din următoarele:
- 1 cană de apă caldă
- 1/4 linguriță de bicarbonat de sodiu
- 1/8 linguriță de sare
NCI sfătuiește să îți clătești gura cu apă plată după ce ai folosit clătirea de trei sau patru ori pe zi.
Timp de mulți ani, ceaiul de mușețel, care este calmant în mod natural, a fost folosit în scopuri medicinale, una dintre utilizări fiind ameliorarea durerilor de gât. Acesta posedă calități astringente, antioxidante și antiinflamatoare.
O trecere în revistă a studiilor publicată în 2023 sugerează că pudra de mușețel poate fi utilă în reducerea iritațiilor din gât, nas și ochi.
Consumul de ceai de mușețel ar putea avea un efect similar. În plus, ar putea stimula imunitatea, ajutând organismul să se vindece de virusul care a provocat durerea în gât.
Foto: Freepik @artursafronovvvv
Împrospătarea respirației este un beneficiu binecunoscut al mentei piperate. O analiză a constatat că aceasta are și unele activități antibacteriene, antivirale și antiinflamatorii.
Mentolul, o substanță chimică care se găsește în menta, ajută la subțierea mucusului și la calmarea durerilor de gât și a tusei.
Există o mulțime de ceaiuri de mentă pe piață, dar poți, de asemenea, să îl prepari acasă. Lasă la fiert frunzele uscate de mentă câteva minute, apoi filtrează ceaiul și lasă-l să se răcească puțin.
Pulverizările cu ulei de mentă diluat pot ajuta, de asemenea, la calmarea durerilor de gât. Combină câteva picături de ulei de mentă de calitate alimentară cu o 30ml de ulei vegetal, ca acesta, pentru a crea un spray. Poți folosi ulei de măsline, de migdale sau ulei de cocos mai subțire.
Există mai multe moduri de a folosi planta schinduf. Semințele pot fi consumate, uleiul poate fi folosit local și se poate prepara ceai de schinduf, care este un tratament tipic pentru durerile de gât.
Beneficiile terapeutice ale schindufului sunt demonstrate de o analiză din 2018 sunt următoarele:
- Ameliorează durerea, inclusiv crampele menstruale
- Reduce bacteriile care provoacă iritații sau inflamații
- Funcționează ca un antifungic eficient
- Favorizează lactația
Centrul Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă (National Center for Complementary and Integrative Health - NCCIH) îndeamnă persoanele însărcinate să evite administrarea unor doze excesive de schinduf. Nu se recomandă utilizarea acestuia ca supliment de către copii.
Rădăcina de nalbă, un tip de plantă, conține mucilagii, o substanță asemănătoare mucusului care acoperă și calmează durerile de gât. Rădăcina de nalbă s-a dovedit a fi benefică pentru iritațiile tractului respirator, inclusiv pentru durerile de gât, potrivit unei analize din 2019.
Există rădăcină de nalbă accesibilă sub formă de tinctură uscată, sub formă de ceai de plante și sub formă de capsule.
Durerile de gât au fost tratate în mod tradițional cu rădăcină de lemn dulce. Potrivit unui studiu din 2019, ceaiul de rădăcină de lemn dulce a fost cea mai reușită infuzie din plante pentru a preveni dezvoltarea Streptococcus pyogenes. Această bacterie cauzează angina streptococică.
Potrivit NCCIH, utilizarea pastiluțelor din rădăcină de lemn dulce sau ca gargară înainte de o intervenție chirurgicală poate ajuta la diminuarea durerilor de gât după aceea.
Este important de reținut că terapiile cu rădăcină de lemn dulce pot să nu fie sănătoase pentru femeile însărcinate sau care alăptează.
Ca și rădăcina de nalbă, ulmul alunecos conține, de asemenea, mucilagii. Ulmul alunecos lasă un gel alunecos care îmbracă și calmează gâtul atunci când este combinat cu apă.
Pentru a folosi ulmul alunecos, toarnă apă clocotită peste coaja pulverizată, amestecă și bea. Pastilele făcute din ulm alunecos pot fi, de asemenea, utile.
Deși ulmul alunecos este folosit de mult timp ca leac împotriva durerilor de gât, sunt necesare studii suplimentare pentru a determina cât de benefic este.
Unele medicamente orale pot fi absorbite mai greu atunci când sunt luate cu ulm alunecos. Folosește ulmul alunecos la cel puțin o oră după administrarea medicamentelor orale pentru a evita eventualele interacțiuni medicamentoase, potrivit Healthline.
Usturoiul este recunoscut ca având proprietăți antivirale și antimicrobiene, deoarece la o revizuire din 2020 care afirmă că usturoiul include alicină, o substanță chimică care s-a dovedit a lupta împotriva infecțiilor virale.
Administrarea zilnică a pastilelor de usturoi poate ajuta la prevenirea și tratarea infecțiilor tractului respirator superior, potrivit unui raport din 2018. Un gât dureros poate fi rezultatul acelorași boli ale tractului respirator.
Usturoiul are caracteristici antibacteriene de care puteți profita incluzându-l în dieta ta.
Capsaicina, o substanță naturală care blochează receptorii durerii, este ceea ce face ca piperul cayenne să fie atât de popular ca analgezic. Deși nu a fost verificat științific, dovezile arată că administrarea de ardei iute combinat cu apă caldă și miere va ajuta la suferința durerii de gât.
Deoarece ambele pot fi destul de picante, începe cu un vârf de cuțit de praf ardei iute sau câteva picături de sos picant. Nu uita că este normal să simți o oarecare arsură la început.
În cazul în care ai răni deschise pe gură, evită condimentele picante.
Un tratament binecunoscut pentru afecțiunile gâtului și ale căilor respiratorii este supa de pui. Deși acest leac are o mulțime de povești, o investigație mai veche confirmă utilizarea sa.
Numeroase activități ale celulelor imunitare ar putea agrava inflamațiile în general și durerile de gât în special. Într-un mediu de laborator, un studiu realizat în anul 2000 a examinat potențialul supei de pui de a inhiba mișcarea anumitor celule imunitare cunoscute sub numele de neutrofile.
Oamenii de știință au descoperit că a existat o inhibare dependentă de doză a mișcării acestor celule de către supa de pui. În plus, cercetătorii au observat că eficacitatea inhibitoare a diferitelor tipuri de supă de pui era diferită.
Cercetătorii au declarat, într-o actualizare din 2020, că supa de pui ar putea avea și avantaje psihologice, care ar putea ajuta la procesul de vindecare prin îmbunătățirea sănătății mentale.
Un gât deja dureros se poate agrava în aerul uscat. Creșterea conținutului de umiditate poate fi benefică. De exemplu, respirarea aburului poate ameliora durerile de gât.
Pentru a realiza acest lucru, adaugă apă fiartă într-un bol. Pune o cârpă pe cap și inspiră, astfel încât gura și nasul să poată lăsa să pătrundă aburul. Stai între 10 și 15 minute inspirând acest abur. Pentru a menține aburul, s-ar putea să fie nevoie să completezi vasul cu mai multă apă proaspăt fiartă.
Poți, de asemenea, să închizi ușa de la baie și să faci un duș fierbinte, unde veirespira aerul cald și umed după ce încăperea a început să aburească.
Un umidificator este o altă modalitate de a îmbunătăți conținutul de umiditate al aerului. Cu toate acestea, o analiză de cercetare din 2017 a observat că aerul cald, umidificat, dat de un dispozitiv de umidificare nu a dezvăluit niciun avantaj sau pericol pentru tratarea răcelii comune.
Încearcă să te odihnești atunci când ai dureri de gât și asigură-te că dormi suficient. Lipsa somnului ar putea crește șansele de a contracta o infecție, potrivit Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Privarea severă de somn, chiar și pentru o singură noapte, poate crește, de asemenea, citokinele, care sunt proteine inflamatorii.
Poate fi o ocazie bună de a acorda o pauză vocii tale. Strigătul, cântatul sau vorbitul cu voce tare sunt exemple de activități care ar putea agrava gâtul tău deja sensibil.
Durerile de gât la sugari și la copiii mici nu reprezintă de obicei o urgență medicală, dar pot necesita tratamente diferite față de adulți. Pentru a ameliora durerile de gât, utilizează un umidificator, asigură-te ca beau frecvent apă, evită sucurile pe bază de citrice sau înghețata, evită pastiluțele tari pentru copiii sub 5 ani și fii precauți atunci când administrezi pastile copiilor de vârstă școlară primară. Evită să le administrezi miere copiilor sub 1 an, deoarece poate provoca botulism.
Consultarea unui medic este de obicei recomandată doar în situații de dureri de gât severe. Aceasta implică, de obicei, febră, erupție cutanată și dureri în gât (sau atunci când amigdalele se umflă și obstrucționează gâtul).
Încercarea aceste remedii casnice ar putea să îți îmbunătățească starea de sănătate și să te scape o vizită la medic.
Asigură-te că te odihnești suficient și că bei multă apă pentru a oferi organismului cea mai bună șansă de a se reface. Dacă încerci leacuri fără prescripție medicală sau acasă pentru durerea de gât, dar aceasta nu se ameliorează sau se agravează, consultă un medic.
Fă o programare la medic pentru a discuta simptomele tale dacă ai o durere de gât severă, mai ales dacă aceasta se agravează sau durează de mai multe zile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Cum recunoști un AVC și ce trebuie să...
Dieta mediteraneană, bogată în...
Visezi să umpli cămara cu murături...
Chimioterapia înainte de operație -...
Dacă vrei să slăbești și dacă-ți vine...
1 din 8 femei se va confrunta cu...
În lumea relațiilor și a vieții...
Adoptarea unui stil de viață sănătos,...