13 obiceiuri care ne pun sănătatea în PERICOL, deși le considerăm total inofensive

13 obiceiuri care ne pun sănătatea în PERICOL, deși le considerăm total inofensive, FOTO pexels
Toată lumea știe că a merge la culcare târziu și a mânca prea mult sunt obiceiuri nesănătoase. Dar uneori chiar și cele mai inofensive obiceiuri pot fi un pericol pentru sănătatea noastră. Știai că poți ajunge la spital, dacă te abții să strănuți? Sau guma de mestecat te poate face să te simți mai puțin concentrat?

Iată o listă cu obiceiuri care par inofensive, dar care reprezintă de fapt un mare pericol pentru sănătatea noastră.

1. Te abții să strănuți

Cine suferă: sistemul respirator, vasele de sânge, creierul și, în cel mai rău caz, esofagul.

Funcția principală a strănutului este de a scăpa de bacterii, viruși și particule de praf. Când te abții de la strănut, nu lași corpul să scape de aceste lucruri rele. Dar asta nu este tot. Când suprimi strănutul, întreaga putere a strănutului se întoarce în nas și poate răni auzul, crește tensiunea arterială și chiar poate deteriora esofagul.

2. Folosești scobitori

Cine suferă: gingiile.

Scobitorile sunt destul de inofensive pentru smalț, dar gingiile sunt în pericol. Și este aproape imposibil să îți cureți dinții cu o scobitoare. Pentru o igienă orală corectă, folosește ață dentară.

3. Dormi pe pernă cu fața în jos

Cine suferă: respirația, circulația sângelui, măduva spinării și tenul.

Este confortabil, dar dăunător să dormi pe pernă cu fața în jos. În această poziție, respirația este grea, gâtul se află într-o poziție nefirească, circulația sângelui se înrăutățește, iar vertebrele gâtului sunt în pericol. În plus, medicii avertizează că ridurile pe care le-ai putea avea după ce dormi în această poziție vor deveni în curând constante, nu vor dispărea niciodată!

4. Decojești semințele cu dinții

Cine suferă: dinții și vezica biliară.

Semințele de floarea-soarelui sunt gustoase, dar ele ar trebui să fie decojite cu mâinile, niciodată cu dinții . Stomatologii recunosc întotdeauna consumatorii experimentați de semințe prin leziuni foarte specifice ale dinților. Persoanele care au probleme cu vezica biliară nu ar trebui să le mănânce deloc, iar valoarea lor calorică este mai mare de 500 kcal, la 100 de grame.

5. Mesteci ceva solid

Cine suferă dinții, gingiile și gura.

Oamenii cărora le place să mestece pixuri, creioane, agrafe și alte obiecte solide au, de obicei, probleme uriașe cu smalțul. Acesta este și motivul pentru care nu ar trebui să încerci să desfaci sticle cu dinții, să mesteci nuci, cuburi de gheață și acadele.

6. Amâni mersul la baie

Cine suferă: rinichii, vezica urinară și intestinele

În iunie 2018, un tânăr jucător din Marea Britanie a fost internat în spital după ce a stat opt ore fără să facă pauză. Intestinele și vezica erau atât de umflate, încât medicii au crezut că are o tumoare.

Medicii recomandă să nu te abții, deoarece te poți alege cu infecții ale tractului urinar și constipație.

7. Îți speli părul cu apă fierbinte

Cine suferă: vasele cerebrale și scalpul.

Dacă îți place să faci un duș cu apă foarte fierbinte, află că nu procedezi corect. În primul rând,  poate provoca dureri de cap foarte grave și amețeli. Și, în al doilea rând, apa fierbinte stimulează funcția glandelor sebacee de pe scalp, ceea ce face părul foarte gras.

8. Îți atingi des fața

Cine suferă: pielea și ochii.

Dacă îți atingi adesea fața cu mâinile, te poți trezi cu o serie de infecții, cum ar fi acneea, herpesul și multe altele. Dacă îți freci ochii, riști să faci conjunctivită, o boală infecțioasă cu adevărat neplăcută, care implică inflamație, arsură și sensibilitate la lumină.

9. Mesteci adesea gumă

Cine suferă: stomacul, dinții și memoria pe termen scurt.

Există mai multe consecințe ale mestecării gumei prea des.

- Procesul de mestecare stimulează producția de suc gastric. Deci, nu mesteca gumă înainte de a mânca. Acest lucru poate duce la gastrită și chiar la ulcer.

- Guma de mestecat este, de asemenea, dăunătoare pentru dinți.

- Guma de mestecat are, de asemenea, un impact asupra memoriei. Afectează memoria pe termen scurt, făcându-te mai puțin concentrat.

10. Citești în timp ce stai întins în pat

Cine suferă: ochii, măduva spinării și pielea gâtului.

Când citești în pat, urmează aceste reguli:
    • Nu ține cartea prea aproape de ochi.
    • Nu-ți curba spatele și nu sta cu gâtul în jos.
    • Nu citi întins pe-o parte - distanța până la carte se va schimba constant și ochii vor munci mai mult pentru focalizare.
    • Nu citi culcat pe burtă - îți poți deteriora măduva spinării în acest fel.

11. Sufli în dreptul unei răni mici

Cine suferă: procesul de vindecare.

Care este primul lucru pe care vrei să-l faci când îți tai degetul? Sufli sau îl bagi în gură? Oamenii de știință de la Universitatea Harvard au descoperit peste 600 de specii de microorganisme care trăiesc în gura oamenilor. Dintre toate aceste organisme, există întotdeauna stafilococi și streptococi. Sângele coagulat pe rană este un loc perfect pentru ca aceste bacterii să se dezvolte. Ar trebui să aplici medicamente speciale pe rană, în caz contrar, va dura mult mai mult procesul de vindecare.

12. Vorbești în șoaptă

Cine suferă: corzile vocale și laringele.

Cercetările efectuate de către omul de știință Robert Sataloff a arătat că cei mai mulți oameni își pun în pericol corzile vocale atunci când vorbesc în șoaptă. Există riscul unor leziuni ale laringelui. 


13. Folosești telefonului în baie

Cine suferă: anusul și igiena generală.

Nu este vorba doar de telefoane, aceeași regulă este valabilă și pentru ziare și cărți.

Stând pe toaletă mai mult de 5 minute crește presiunea din vene. Iar motivul pentru care telefoanele mobile sunt deosebit de rele este că ajută la răspândirea bacteriilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel