Această vitamină îți protejează...
Odată cu creșterea temperaturilor, corpul nostru are nevoie de mai multă apă și de electroliți cheie pentru a-și îndeplini funcțiile normale. Deshidratarea apare atunci când pierdeți mai mult lichid decât absorbiți, dar deshidratarea nu apare doar pentru că nu bei suficientă apă.
Medicii nutriționiști trag un semnal de alarmă în ceea ce privește alimentația pe timpul verii, în special pe timp de caniculă.
Potrivit acestora, anumite mâncăruri şi băuturi sau condimente un efect diuretic și trebuie evitate în perioada de caniculă, pentru a nu ne simţi mai rău din cauza transpiraţiei excesive şi a deshidratării.
Printre alimentele care deshidratează se numără cele sărate, picante, alcoolul și băuturile pe bază de cafeină.
1. Alimentele sărate
Alimentele sărate ne fac să transpirăm excesiv, iar explicaţia este simplă: corpul încearcă să scape de excesul de sodiu din alimente prin urină și transpirație. Tocmai de aceea, alimentele sărate sunt primele pe lista celor contraindicate în zilele caniculare.
Deci, vara, pe caniculă, evitaţi: chipsurile, covrigeii, mezelurile, supa la plic, conservele.
Mâncatul nechibzuit de chipsuri, popcorn sau covrigei poate afecta eforturile tale de pierdere în greutate, ca să nu mai vorbim de nivelul de hidratare. Cu cât sunt mai sărate gustările, cu atât mai însetat vei fi.
În loc să căutați gustări sărate, schimbați-le cu legume și humus. Acestea au aceeași crocantă minunată și sunt pline de fibre și proteine sățioase, așa că veți rămâne sătulă mai mult timp.
2. Băuturi pe bază de cafeină
Cafeina este ingredientul care deshidratează foarte mult. Și dacă crezi că o găsești doar în cafea, ei bine nu. Unele sucuri acidulate, ceaiul verde, ceaiul negru, energizantele sau băuturile pentru sportivi conțin cafeină și trebuie evitate în această perioadă.
Cafeina pune în mișcare "rotițele" sistemului nervos central, astfel că va creşte ritmul cardiac, la fel și tensiunea arterială, ceea ce duce la transpirație abundentă. În acest fel, ne deshidratăm, iar noi avem nevoie să fim hidrataţi, mai ales în zilele caniculare.
Ceaiul are o multitudine de polifenoli și antioxidanți care stimulează sănătatea, dar varietățile de detoxifiere sunt de fapt deshidratante și prezintă anumite riscuri pentru sănătate. Multe dintre aceste ceaiuri de detoxifiere care pretind să vă aplatizeze burta și să scadă dimensiunile pantalonilor conțin frunze de senna - care au un efect laxativ. Dacă ați băut aceste ceaiuri pentru a vă ajuta să slăbiți, discutați cu medicul dumneavoastră sau cu dieteticianul despre o modalitate mai sigură și mai eficientă de a pierde kilograme.
3. Alimentele picante
În zilele toride de vară, e indicat să uitaţi de curry, piper, boia iute şi celelalte alimente. În caz contrar, riscaţi să transpiraţi excesiv și să vă deshidrataţi, dacă nu compensaţi cu multă apă.
4. Alcool
Alcoolul este un diuretic natural și face ca organismul tău să stoarcă apa din celule. Deși ar putea fi tentant să te bucuri de câteva beri afară într-o zi călduroasă de vară, transpirația asociată cu îmbuibarea te va deshidrata și mai repede. Pentru a evita să vă deshidratați, asigurați-vă că sorbiți apă între băuturile alcoolice.
O bere rece sau un pahar de șpriț nu va declanșa un val de sudoare de neoprit, dar o cantitate mai mare vă va face să transpiraţi abundent.
Consumul excesiv de alcool, mai ales pe caniculă, este foarte periculos. Acesta deshidratează și nici măcar nu vă daţi seama de asta, pentru că o să continuaţi să vă "alimentaţi" cu bere rece, crezând că este un lichid perfect pentru hidratare.
De fapt, în corpul nostru are loc deshidratarea şi riscaţi, astfel, o epuizare termică sau accident vascular termic.
"Se poate bea cafea când e cald, dar depinde de cantitatea de cafeină pe care o conține acel pahar. Cafeaua în doze mici are efectele ei benefice. În doze mari nu e bună, și mai ales nu e bună pe caniculă.
Dar mai grav decât consumul de cafea este consumul de alcool. Se poate ajunge la hipertermie malignă, comă, afectare cardiacă, respiratorie, afectare renală și hepatică, fără șanse de revenire, cu toate eforturile noastre. Oricum, alcoolul consumat pe căldură accentuează deshidratarea. Și e nevoie de și mai multă apă ca el să fie eliminat din organism”, a explicat Diana Cimpoeșu, coordonator UPU SMURD Iași.
5. Zahăr și carbohidrați
Alimentele şi băuturile bogate în zahăr sau carbohidrați îngreunează digestia. Pâinea, pastele, cartofii, orezul, înghețata, frappeul cu multă frișcă, inclusiv unele sucuri naturale cu zahăr pot duce la creșterea temperaturii corpului și, implicit, la apariția transpirației abundente.
Alimentele bogate în carbohidrați au efect termogen, deci sunt mai greu de descompus și mai greu de digerat.
Așadar, reflectaţi asupra alimentaţiei în această perioadă, mai ales dacă transpiraţi excesiv şi optaţi pentru alimente bogate în apă, sărace în calorii și bogate în minerale, vitamine și antioxidanți, substanțe atât de necesare pentru menținerea energiei în timpul verii.
6. Sucuri carbogazoase
Să sorbi un suc carbogazoasă poate părea răcoritor într-o zi călduroasă, dar cercetările Organizației Mondiale a Sănătății arată că zahărul din băuturile răcoritoare (în special băuturile dietetice) poate avea un efect hipernatremic asupra organismului. În traducere, înseamnă că, de fapt, extrage apa din țesuturile corpului și vă epuizează organismul de lichide.
În plus, cofeina din sucuri acționează ca un diuretic ușor și vă determină să urinați mai des. Un studiu din PLOS One arată, de asemenea, că băutul băuturilor carbogazoase răcite vă poate da falsa impresie că vă hidratează când, de fapt, vă răpește apa.
7. Sucurile de fructe
La fel ca și sucurile de fructe din comerț (care au de obicei o mulțime de calorii goale) pot favoriza deshidratarea. Sucurile de fructe și băuturile din fructe sunt, de asemenea, bogate în carbohidrați, care vă pot deranja stomacul și pot exacerba simptomele deshidratării.
8. Apa de cocos
Nu vă lăsați păcăliți de "apă" din "apă de cocos". Nu numai că multe varietăți ale acestei băuturi la modă conțin zahăr adăugat care consumă H2O, dar cercetările au arătat, de asemenea, că apa de cocos este mai puțin hidratantă decât apa obișnuită.
Potrivit unui studiu publicat în International Journal of Sports Nutrition and Exercise Metabolism, apa de cocos nu este la fel de hidratantă ca apa în timpul exercițiilor fizice.
Studiul sugerează, de asemenea, că din cauza gustului amar al apei de cocos, oamenii sunt mai puțin înclinați să o bea după antrenament în comparație cu apa simplă.
9. Sparanghel
Zvonurile sunt adevărate: Sparanghelul face ca urina să miroasă ciudat și te face să urinezi mai des.
Potrivit unui studiu publicat în West Indian Medical Journal, aminoacidul din sparanghel, numit asparagină, poate face ca organismul tău să elibereze apă.
Dar acest lucru nu înseamnă neapărat că ar trebui să nu mai mănânci sparanghel cu totul. Este o sursă excelentă de fibre și antioxidanți, până la urmă. Cu toate acestea, dacă suferiți de pietre la rinichi, National Institutes of Health recomandă evitarea legumei de primăvară.
10. Anghinarea
Anghinarea a fost folosită în mod tradițional ca plantă medicinală pentru proprietățile sale diuretice și digestive. Într-o analiză publicată în Monaldi Archives For Chest Disease, cercetătorii au descoperit că leguma are efecte diuretice atât la animale, cât și la oameni, deși este puțin probabil ca consumul unor cantități normale de anghinare să vă deshidrateze.
De fapt, s-a demonstrat că această legumă are numeroase beneficii, inclusiv prevenirea bolilor cardiovasculare și detoxifierea ficatului.
11. Sfecla
Ca și în cazul mai multor alimente de pe această listă, sfecla are proprietăți diuretice. Deși consumul lor cu moderație probabil nu vă va lăsa deshidratat, legumele cu nuanțe rubinii ajută la spălarea ficatului. De asemenea, sunt bogate în potasiu, care ajută la eliminarea lichidelor din organism.
12. Cartofii prăjiți
Alimentele prăjite sunt surse ascunse de sare, iar atunci când le asociezi cu condimente zaharoase, acestea devin cel mai bun duo deshidratant. Ca o reacție în lanț proastă, acestea vor semnala corpului tău că ai nevoie de mai multe lichide și vei fi tentat să comanzi un suc la drive-thru. Așa că asigură-te că ai apă la îndemână dacă plănuiești să te răsfeți cu cartofi prăjiți sau nuggets de pui, potrivit Eatthis.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...