10 VITAMINE pentru o piele sănătoasă și în ce alimente le găsești

Ten, piele
Pielea fiecăruia dintre noi este diferită, dar există o gamă largă de vitamine și alți nutrienți care sunt vitali pentru piele și care o mențin sănătoasă. Iată ce alimente ar fi bine să consumi: 

Dacă pielea are probleme, de obicei ne dă anumite semnale, precum apariția unor pete uscate, hiperpigmentare sau o textură inegală. O parte dintre cauzele problemelor pielii nu pot fi din păcate evitate și pentru ele trebuie să discutați cu un dermatolog, dar când vine vorba de deficiențe de vitamine și minerale, puteți prelua controlul. Unii dintre acești micronutrienți trebuie să fie consumați în dietă, iar alții când îi aplicați direct pe piele. Iată cele mai bune vitamine și nutrienți pentru pielea sănătoasă:

1. Vitamina E

Vitamina E este un important antioxidant solubil în grăsimi care contribuie la protejarea celulelor de stresul oxidativ, care poate ajuta la protejarea împotriva efectelor îmbătrânirii premature și a ridurilor, precum și la îmbunătățirea aspectului petelor și imperfecțiunilor. Vitamina E este produsă de plante și trebuie obținută prin dietă, majoritatea beneficiilor sale pentru piele fiind obținute astfel. Unele dintre cele mai bogate surse includ: nuci, spanac, ulei de măsline, uleiuri de floarea soarelui.

2. Vitamina B7 (biotină)

Biotina face parte din familia vitaminelor B și îndeplinește mai multe funcții importante în corpul nostru, inclusiv susținerea sănătății pielii, a părului și a mucoaselor. Semnele deficitului de biotină includ erupții cutanate, căderea părului și unghii fragile, motiv pentru care este recomandată pentru o piele sănătoasă. O puteți găsi într-o gamă largă de alimente, inclusiv ouă, nuci și cereale integrale.

3. Vitamina B3 (niacina)

Vitamina B3 este o vitamină liposolubilă obținută din dieta noastră. Niacina ajută și la eliberarea energiei din alimentele pe care le consumăm, iar studiile au arătat că ea ar putea ajuta la îmbunătățirea aspectului îmbătrânirii pielii feței, și anume reducerea petelor roșii și a petelor hiperpigmentate. O deficiență a vitaminei B3 poate duce la uscarea pielii sau, în cazuri foarte severe, se poate transforma în pelagra - o afecțiune care produce o piele dureroasă. Sursele bune sunt carnea, peștele, ouăle și laptele.

4. Vitamina B2 (riboflavină)

Necesară pentru menținerea sănătății pielii, a ochilor și a sistemului nervos, riboflavina se găsește în produsele lactate, cum ar fi laptele și ouăle, împreună cu cerealele fortificate pentru micul dejun și orezul.

5. Vitamina C

Utilă în special pentru piele, vitamina C contribuie la formarea normală a colagenului, care este esențial pentru păstrarea elasticității și a „plinătății” pielii noastre. Dacă nu avem suficientă vitamina C, aceasta poate duce la îmbătrânirea prematură a pielii, cum ar fi liniile fine și ridurile. Această vitamină esențială se găsește într-o mare varietate de fructe și legume, inclusiv portocale, căpșuni, broccoli și cartofi.

6. Vitamina A

Un termen colectiv pentru un grup de nutrienți solubili în grăsimi, vitamina A este folosită de organism pentru a se reproduce și a crește celulele. Vitamina A poate fi obținută din alimente precum pește gras, ouă și ficat. De asemenea, este recomandat să consumați spanac, morcovi și cartofi dulci, surse bune de beta-caroten pe care organismul îl transformă în vitamina A.

7. Vitamina D

Vitamina D este una dintre cele mai importante pentru sănătatea noastră generală, ajutându-ne să păstrăm sănătoase oasele, mușchii, sistemul imunitar, dar și pielea. Este relativ ușor de obținut un nivel optim, dacă petreceți 15-25 de minute dimineața sau aproape de apus, la soare. 

8. Vitamina B5 (acid pantotenic)

De vitamina B5 avem nevoie pentru a ne menține pielea sănătoasă, pentru a avea performanțe mentale normale, a reduce oboseala și moleșeala. O puteți găsi în multe alimente cum ar fi ouă, carne, linte, broccoli, lactate de varză, nuci, fasole, varză și multe altele.

9. Zinc

Pe lângă contribuția la menținerea părului și a unghiilor normale, zincul ajută și la menținerea sănătății pielii. Creșteți aportul de zinc consumând carne, crustacee, produse lactate și germeni de grâu.

10. Iod

Iodul este un mineral esențial care ne ajută tiroida să producă hormoni tiroidieni, care la rândul lor ajută la controlul creșterii, susțin un metabolism sănătos și repară celulele deteriorate. Pielea uscată și descuamată îi poate afecta pe cei cu deficit de iod. Acest oligoelement se găsește în mod natural în apa de mare, roci și unele tipuri de sol, folosite la măști spre exemplu. Cel mai bine însă ar fi să consumați alimente bogate în iod, cum ar fi peștele, crustaceele și algele. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel