10 cele mai sănătoase legume pe care ar trebui să le integrezi în dieta ta. Leguma care te protejează de diabet și cancer

Legume - Foto: Freepik
O alimentație sănătoasă și echilibrată este cheia menținerii unei vieți active și a unei stări generale de bine.

Legumele sunt colorate, versatile și ambalate cu substanțe nutritive vitale pentru o sănătate bună.

Majoritatea adulților ar trebui să mănânce cam 2-4 căni de legume zilnic, în funcție de vârstă și sex. Consumul de legume în fiecare zi vă poate ajuta să obțineți mai mulți nutrienți direct din alimente. De asemenea, vă ajută să vă simțiți plini, facilitând gestionarea greutății.

Spanacul 

Spanacul este una dintre legumele cu frunze verzi cele mai bogate în nutrienți pe care le puteți mânca. Oferă cantități substanțiale de vitamine A, B și K. Este o sursă bună de minerale, inclusiv mangan, magneziu, fier, cupru și calciu. Fierul este esențial pentru transportul oxigenului în sânge, în timp ce vitamina K contribuie la sănătatea oaselor și coagularea sângelui.

În plus, este bogat în antioxidanți, fibre și aminoacizi esențiali.

Spanacul poate ajuta la gestionarea nivelului de zahăr din sânge și colesterol și la scăderea riscului unor tipuri de cancer. 

Morcovi 

Această legumă rădăcină oferă o abundență de vitamina A.

Morcovii sunt o sursă bună de beta-caroten, potasiu, fibre, antioxidanți, vitamina K și aminoacizi esențiali. Fitochimicalele din morcovi par să aibă efecte anti-cancer, antioxidante, antiinflamatorii și antibacteriene.

Broccoli 

Broccoli este bogat în fibre și vitaminele A, C și K și este o sursă bună de calciu, potasiu și fier. Mai este cunoscut pentru conținutul său bogat în vitamina C, un antioxidant puternic care sprijină sistemul imunitar și ajută la formarea colagenului.

Broccoli are proprietăți antioxidante puternice, antiinflamatorii și anti-cancer. 

Roșii

Roșiile, care sunt fructe, au o mulțime de vitamina C și alți antioxidanți. Roșiile pot ajuta la scăderea riscului de boli cardiace, neurodegenerative și intestinale. Și roșiile sunt bune pentru sistemul imunitar și piele.

Cunoscute pentru licopenul abundent, care are proprietăți anti-cancer, roșiile sunt nutritive crude sau gătite. Dar este mai ușor pentru organism să absoarbă licopenul din roșiile fierte, spre deosebire de cele crude.

Ardeiul roșu 

Bogat în vitamina C și antioxidanți, ardeiul roșu este o sursă excelentă de vitamina C și antioxidanți, care luptă împotriva radicalilor liberi și susțin sănătatea celulară. Consumul regulat poate contribui la reducerea riscului de boli cronice.

Ceapa 

Compușii bioactivi din ceapă oferă o serie de beneficii pentru sănătate. Acestea au efecte antioxidante, antimicrobiene și antiinflamatorii. 

Ele pot, de asemenea, proteja împotriva diabetului, cancerului și bolilor de inimă. Și sunt bune pentru sistemele digestive, imune și reproductive.

Sparanghel 

Sparanghelul este bogat în vitaminele A, C, E, K și B6. Este, de asemenea, bogat în folat, fier, cupru, calciu, proteine și fibre. Este scăzut în grăsimi și calorii, dar vă ajută să vă simțiți plini, ceea ce poate ajuta la gestionarea greutății. Sparanghelul este bun pentru sănătatea sângelui și a oaselor și are proprietăți de combatere a cancerului.

Usturoi

Usturoiul datorează majoritatea beneficiilor sale pentru sănătate, inclusiv proprietăți antioxidante puternice, unei serii de compuși bioactivi. Usturoiul poate ajuta la îmbunătățirea colesterolului și a tensiunii arteriale. Iar efectele sale antiinflamatorii pot ajuta la scăderea riscului de boli cronice, cum ar fi cancerul, diabetul și bolile cardiovasculare.

Avocado

Avocado este remarcabil pentru conținutul său de grăsimi sănătoase, precum acidul oleic. Aceste grăsimi sunt benefice pentru sănătatea inimii. De asemenea, avocado furnizează fibre, sprijinind digestia sănătoasă și controlul apetitului.

Sfecla 

Sfecla este plină de fibre și bogată în vitaminele A, B, C și K, precum și folat, nitrați și antioxidanți. Această legumă rădăcină poate ajuta la reducerea riscului de boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare și cancerul. Sfecla poate ajuta, de asemenea, la protejarea împotriva pierderii memoriei și a demenței.

O dietă sănătoasă și echilibrată este bogată în legume și fructe. Când vine vorba de legume, unele sunt mai dense în nutrienți decât altele. Fiecare oferă un amestec unic de proprietăți sănătoase. Veți obține mai multe beneficii pentru sănătate variind legumele după culoare, textură și aromă la fiecare masă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel