Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Un studiu (link direct) publicat în JAMA aduce informații despre modul și gradul în care 10 alimente specifice și nutrienți afectează riscul de a muri de boală cardiometabolică (CMD). Studiul a descoperit că în 2012, consumul de niveluri suboptimale din 10 alimente sau nutrienți - prea mult din unii și nu suficient din alții - a fost asociat cu mai mult de 45% din decese din cauza diabetului de tip 2, a bolilor de inimă și a unui accident vascular cerebral (AVC).
Dacă nu mănânci deloc sau prea puțin din următoarele alimente și nutrienți îți crește riscul de deces din cauza unei boli cardiometabolice cu anumite procente, după cum urmează:
- nuci și semințe – cu 8,5%.
- acizi grași omega-3 (de preferat din fructe de mare) – cu 7,8%;
- legume – cu 7,6%;
- fructe – cu 7,5%;
- cereale integrale – cu 5,9%;
- grăsimi polinesaturate (în loc de grăsimi saturate sau carbohidrați) – cu 2,3%.
Dacă mănânci prea mult din următoarele alimente și nutrienți îți crește riscul de deces din cauza CMD cu următoarele procente:
- sodiu (sare) – cu 9,5%;
- carne procesată – cu 8,2%;
- băuturi îndulcite cu zahăr – cu 7,4%;
- carne roșie neprocesată – cu 0,4%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Hidratarea este un obicei esențial...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Ingredientul cheie care îți menține sănătatea la vârsta a doua și...
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...