Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice: „Antibioticele nu sunt analgezice și nu vindecă orice boală”
15 noi, 13:30
Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice este marcată în fiecare an pe 18 noiembrie. În acest an campania are tema „Utilizarea corectă a antibioticelor în contextul creșterii rezistenței la antimicrobiene”.  
Antibiotice

Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice (ZEIA), celebrată anual pe 18 noiembrie, este o inițiativă europeană de sănătate publică desfașurată în scopul sensibilizării profesioniștilor, a publicului și a factorilor decidenți cu privire la situația îngrijorătoare generată de rezistența antimicrobiană (RAM) și la numărul pacienților infectați cu bacterii rezistente. 

Deoarece RAM continuă să reprezinte o amenințare majoră pentru sănătatea publică, utilizarea prudentă a antibioticelor poate ajuta la oprirea dezvoltării bacteriilor rezistente și poate contribui la menținerea eficienței antimicrobienelor pentru generațiile viitoare, se arată într-un comunicat de presă al DSP Bihor.

În România, campania ZEIA 2019 are ca temă „Utilizarea corectă a antibioticelor în contextul creșterii rezistenței la antimicrobiene” și se adresează pacienților, precum și profesioniștilor din sănătate cu sloganul  „Ai grijă, NU antibioticelor!”.

De asemenea, DSP Dâmbovița arată că scopul campaniei este de a reitera importanța creșterii prudenței în administrarea antibioticelor, o prioritate pentru sănătatea publică. Obiectivele principale ale campaniei sunt creșterea gradului de conștientizare în utilizarea prudentă a antibioticelor, angajarea mass-media în sensibilizarea publicului în ceea ce privește utilizarea prudentă a antibioticelor și fenomenul RAM, menținerea problematicii rezistenței antimicrobiene (RAM) pe agenda politică a decidenților din instituțiile specifice din România și implicarea acestora ca multiplicatori și ambasadori ai mesajelor ECDC (asociate RAM).

Totodată, mesajele lansate de ZEIA 2019 sunt îndreptate către profesioniștii din sănătate,  către pacienți și țintesc prescrierea corectă, precum și utilizarea prudentă a antibioticelor.

Unul din sfaturile către pacienți este acela de a nu le lua fără rețetă medicală. „Antibioticele pot fi prescrise numai de către medic”, se mai arată în comunicatul remis presei. „Antibioticele nu sunt analgezice și un vindecă orice boală. Administrarea antibioticelor pentru răceală sau gripă, nu poate ajuta”, se mai arată în document.

Deoarece rezistența la antimicrobiene continuă să amenințe eficiența tratamentelor împotriva infecțiilor cauzate de bacterii, conștientizarea publicului privind necesitatea consumului responsabil de antibiotice (numai pe rețetă), devine esențială pentru îmbunătățirea situației defavorabile RAM în țara noastră.


Ştiri Recomandate

Mai multe restricții publice privind alcoolul, mai puține decese prin cancer
Aparat de Chirurgie laparoscopică la Spitalul din Dej
Demență, programul care îmbunătățește viața celor cu Alzheimer prin artă
Exercițiile fizice: cum pot influența nivelul de oxigen din sânge
Depresia acută, cum o recunoști și cât este de periculoasă
Oameni izolați în case din cauza rujeolei, în Samoa
Botoşani: Peste 1.100 cazuri de viroze respiratorii înregistrate în ultima săptămână
Colesterolul rău: redus din timp, scade riscul bolilor cardiovasculare
Comentarii