Zahărul, la fel ca drogurile, poate schimba chimia creierului după numai 12 zile

Noile cercetări efectuate constată că aportul de zahăr modifică circuitele de procesare a recompenselor creierului într-un mod similar cu drogurile care creează dependență

Ori de câte ori învățăm ceva nou sau experimentăm ceva plăcut, sistemul nostru de recompensare din creier devine activ. Cu ajutorul substanțelor chimice naturale ale creierului, mai multe zone ale creierului comunică între ele pentru a ne ajuta să învățăm și să repetăm comportamente care ne îmbunătățesc cunoștințele și starea de bine, notează Medical News Today.

Bazat pe dopamina neurotransmițătorului, sistemul de recompense ajută la explicarea mai multor experiențe umane chintesențiale, cum ar fi îndrăgostirea, plăcerea sexuală și petrecerea timpului alături de prieteni.

Cu toate acestea, anumite substanțe, cum ar fi drogurile, deturnează sistemul de recompensare a creierului, activându-l „artificial". A spune creierului să repete constant comportamentul care caută plăcere este mecanismul din spatele dependenței.

Este zahărul o astfel de substanță? Și dacă da, ajută la explicarea poftelor alimentare de zahăr?

Un om de știință din Statele Unite, pe nume Theron Randolph, a inventat termenul de „dependență de alimente" în anii '50 pentru a descrie consumul compulsiv al anumitor alimente, cum ar fi laptele, ouăle și cartofii.

De atunci, studiile care explorează acest concept au dat rezultate mixte, iar unii experți susțin că vorbirea despre dependența de alimente este un pic întinsă.

Noi cercetări scol la lumină acestei chestiuni, după cum Michael Winterdahl, profesor asociat la Departamentul de Medicină Clinică din Universitatea Aarhus din Danemarca, iar colegii săi au examinat efectul aportului de zahăr asupra circuitelor de recompense în creierul porcilor.

Cercetătorii și-au publicat descoperirile în revista Scientific Reports.

Modificări majore după 12 zile

Oamenii de știință au analizat efectele aportului de zahăr pe șapte porci de sex feminin din Göttingen, folosind tehnici complexe de imagistică PET cu agoniști ai receptorilor opioizi și antagoniști ai receptorilor dopaminei pentru a examina sistemele de recompensare a creierului animalelor.

Echipa le-a oferit accesului minipigurilor la o soluție de zaharoză timp de 1 oră în 12 zile consecutive și apoi a reluat scanările la 24 de ore de la ultima doză de zahăr.

Într-un subgrup de cinci porci, echipa a aplicat o sesiune suplimentară de scanare PET după prima expunere la zahăr.

"După doar 12 zile de aport de zahăr, am putut observa schimbări majore în dopamina și sistemele de opioide ale creierului", relatează Winterdahl.

„De fapt, sistemul opioid, care este acea parte a chimiei creierului care este asociată cu bunăstarea și plăcerea, a fost deja activată după primul aport", adaugă autorul principal al studiului.

Mai exact, au apărut modificări în „striatum, nucleus accumbens, talamus, amigdala, cortexul cingulat și cortexul prefrontal" după aportul de zahăr.

De ce dă dependență

Rezultatele, concluzionează cercetătorii, implică faptul că „alimentele bogate în zaharoză influențează circuitul de recompensare a creierului în moduri similare cu cele observate atunci când consumul de droguri dependente".

Cercetătorul principal al strudiuluiexplică că rezultatele au contrazis așteptările sale inițiale. „Nu există nici o îndoială că zahărul are mai multe efecte fiziologice și există multe motive pentru care nu este sănătos".

„Dar m-am îndoit de efectele pe care zahărul le are asupra creierului și comportamentului nostru [și] sperasem să pot omor un mit". El continuă accentuând aspectele dependente ale aportului de zahăr.

„Dacă zahărul poate schimba sistemul de recompensare a creierului după numai 12 zile, așa cum am văzut în cazul porcilor, vă puteți imagina că stimulii naturali, precum învățarea sau interacțiunea socială, sunt împinși în fundal și înlocuiți de zahăr și / sau alți stimuli „artificiali", a seclarat Michael Winterdahl pentru Medical News Today.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Masca de argilă: 6 beneficii minune pentru ten

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel