Zahărul, inamicul dulce al sănătății. Bilic: Mai bine mănânci mai puțin

Zaharul, inamicul sanatatii. FOTO Pexels @ Polina Tankilevitsch
Zahărul, consumat cu măsură, are rostul său. ”Mai bine mănânci mai puțin din produsul respectiv”, susține nutriționistul Mihaela Bilic.

Zahărul consumat cu moderație poate fi considerat un ”răsfăț”, susține medicul nutriționist Mihaela Bilic. 

”Toată atitudinea de astăzi este cum să găsim un înlocuitor care să fie și fără calorii, și mai sănătos. Ne dorim acest mai bine și nu realizăm că dacă ne dorim mai binele, pierdem binele. De la prăjituri până la banalele clătite, mai bine mănânci mai puțin din produsul respectiv, dar este acela autentic, după rețeta tradițională sau după, culmea, rețeta care și-a dovedit de-a lungul timpului calitățile, pentru că zahărul tos, cum este el cristalin, este singurul cu care poți să bați albușul și să facă spumă, sau să crească un aluat. Adică nu poți să pui în respectiva prăjitură, să înlocuiești zahărul cu ce variantă vreți voi, naturală sau nenaturală, și să îți dea același produs. Iar în momentul în care mâncăm o prăjitură necrescută, neîndulcită, nici măcar satisfacție nu avem și nu am făcut nimic”, a explicat Mihaela Bilic în emisiunea Vorbește lumea de la PRO TV.

Excesul nu este bun, chiar dacă e bio

De altfel, aceasta a subliniat că nimic în exces nu face bine, fie că e vorba de prăjituri sau de o salată cu roșii bio.

Prin înlocuirea zahărului cu mierea de albine, atunci când se poate, nu vine cu vreun fel de ”economie” în privința caloriilor și nici nu este o variantă mai sănătoasă din punctul de vedere al siluetei.

”Aici este beleaua, proasta înțelegere. Toți agenții de îndulcire - zahărul, de orice culoare,  mierea, siropul de arțar, orice alt agent – au aceeași structură chimică: două molecule, una de glucoză și una de fructoză. Nu există în natură un alt agent de îndulcire care să aibă o altă structură. Și atunci, aceste dizaharide, cu două molecule, indiferent de forma în care noi le percepem, în organism metabolic se comportă la fel. Adică ajung repede în sânge, cresc glicemia, se duc repede fie la creier, și îl anesteziază, fie în ficat, și fac grăsime. Nu avem cum să schimbăm structura noastră metabolică. Însă ceea ce putem face este ca atunci când consumăm zahăr, o dată să înțelegem că el nu este un aliment ci mai degrabă un condiment, iar atunci când consumăm să fie ca un răsfăț, nu în fiecare zi”, a mai spus nutriționistul.

Mai mult decât atât, Mihaela Bilic a subliniat că toți acești agenți de îndulcire trebuie consumați cu măsură, ei nefiind ”alimente de bază”, ci ”răsfăț”, iar dacă ”răsfățul devine zilnic sau permanent, el nu mai este răsfăț”.     

Vezi și: Postul și beneficiile sale. Bilic: Să mâncăm mai puțin și mai rar este sănătos

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel