Zahărul ascuns din alimente: un motiv în plus să citești eticheta

Zahărul adăugat este dăunător Foto: Pexels
Multe alimente conțin sare și zahăr, de aceea se recomandă să citiți cu atenția eticheta și să aveți griă câtă sare sau zahăr mai puneți în mâncare.

Medicii avertizează mai mereu privind cantitatea de sare sau de zahăr pe care o conțin anumite alimente din supermarket. ”Ştiați că…ați putea consuma 46 de lingurițe ascunse de zahăr pe zi? Asociația Americană a Inimii recomandă ca femeile să nu mănânce mai mult de 6 linguri de zahăr pe zi, iar bărbații să nu mănânce mai mult de 9 linguri pe zi.

Și totuși, un studiu din 2010 al Universității Emory a constatat că americanii consumă între 3 și 46 de lingurițe de zahăr adăugat pe zi. Mai mult, o persoană obișnuită a consumat 15,8 la sută din caloriile zilnice din zaharuri adăugate, care se ascund în orice, de la băuturi carbogazoase la sosuri de roșii”, scrie medicul Vasi Rădulescu pe blogul său.

Alimente pe care nutriționiștii nu le vor mânca și nici nu le vor recomanda vreodată: 

* sucuri de fructe „naturale” la sticlă - sucurile de fructe – chiar și cele 100% naturale – nu sunt așa sănătoase pe cât s-ar crede. „Tendința alarmantă a acestor sucuri scumpe este îngrijorătoare. Aceste produse sunt, în general, pline de calorii și nu vă vor face să vă simțiți satul și nu vă vor oferi nici pe departe beneficiul nutrițional complet al consumului de fructe și legume întregi”, spune nutriționistul american Andy De Santis.

* iaurturi cu fructe - reclamele sunt atrăgătoare și s-ar putea să-ți aducă aminte de momente frumoase din copilărie. Dar când vine vorba de obținerea nutrienților esențiali pe care iaurtul este menit să îi ofere, majoritatea iaurturilor amestecate cu fructe sunt o idee proastă spune Rachel Straub, nutriționist certificat din SUA și și autoare a cărții Weight Training Without Injury. „Este practic un desert pentru micul dejun. Aproape 50 la sută din calorii pot proveni din zahăr adăugat, așa că pur și simplu nu sunt o alegere sănătoasă. Aș prefera mult un iaurt simplu în care adaugi tu, cu mâna ta, o bucată de fruct adevărat tăiată mărunt”.

* gogoșile - Feed-ul tău Instagram ar putea fi plin de mesaje diferit despre aceste rulouri de aluat presărate cu bombonele mici și colorate. Totuși, acea gogoși pe care le cumperi pofticios dis de dimineață fac mult rău, spune Jamie Logie, nutriționist și personal trainer american. „Gogoșile sunt făcute din făină albă rafinată, care are un indice glicemic foarte ridicat”. Asta înseamnă că provoacă creșteri bruște ale zahărului din sânge. „Și sunt prăjite în grăsimi trans care înfundă arterele și cauzează cancer. Și sunt acoperite cu zahăr care are fix aceleași efecte. Nu te vor sătura, nu te vor face să-ți păcălești foamea și sunt pline cu aproape cele mai proaste ingrediente pe care le poți găsi pe piață”. 

* fructe conservate în sirop - te poți gândi că e o variantă mai bună să renunți la o felie de tort și să mănânci fructe din conservă, dar corpul tău nu va face diferența. „Fructele sunt destul de dulci în mod natural și de la sine”, explică nutriționistul Amy Gorin. Or, cantitatea de zahăr din fructe plus siropul ar putea face de rușine majoritatea deserturilor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel