Ce este, de fapt, tusea măgărească și...
Xenotransplantul transgenic de la animal la om, definit ca fiind celulele, țesuturile sau organele vii de origine animală și fluidele corporale, celulele, țesuturile sau organele umane care au ex vivo cu aceste materiale vii, xenogene, are potențialul de a constitui o alternativă la materialul de origine umană și de a acoperi deficitul de material uman pentru transplant.
Frontierele transplantului de organe au fost împinse mai departe ca niciodată. Primele organe prelevate de la porci modificați genetic au fost transplantate în oameni, iar primitorul primei inimi de porc a reușit să supraviețuiască timp de două luni.
Așadar, cât de aproape suntem de a folosi porcii pentru o rezervă nelimitată de organe pentru a rezolva problema lipsei globale de organe? Prof. dr. Horațiu Moldovan, medic specializat în chirurgia cardiovasculară la Spitalul Clinic SANADOR a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL ce presupune xenotransplantul transgenic.
”Este vorba despre ceea ce se numește xenotransplant transgenic. Deci o direcție de dezvoltare în cercetare, o direcție de dezvoltare în care ne punem problema să modificăm genetic animale astfel încât să refacem organele compatibile cu un anumit individ uman. Astfel, să îi putem lua organul respectiv și să îl putem transplanta la om.
Porcul este apropiat genetic de om și prin inginerie genetică i se modifică matricea genetică, el poate deveni compatibil cu organismul uman. Dacă avem un pacient în insuficiență cardiacă ireductibilă, îi analizăm amprenta genetică și creștem un cord într-un animal, în mod special pentru acel pacient. Asta se numește xenotransplant trangenic.
Este o revoluție în medicină, în care putem construi organe în animale gazdă. Putem construi organe pentru oameni. E un pas fundamental în care ne vom apropia de medicina sustitutivă și nu se va mai pune problema să tratăm cu pastile, cu medicamente, cu droguri, ci ne vom pune problema să tratăm substitutiv ca la reparația unui obiect tehnic, ca la un automobil. Înlocuim piesa bolnavă cu o piesă pe care o construim special.
Este vorba de realizarea organelor custom made, adică specifice pentru fiecare individ. Este o direcție de cercetare, o direcție de dezvoltare. Medicina, știința este foarte aproape de ea. S-a încercat lucrul acesta chiar la începutul anului trecut. A fost transplantat de la porcul transgenic un pacient american care a supraviețuit o lună. Este încă la început această tehnică”, a precizat prof. dr. Horațiu Moldovan, medic specializat în chirurgia cardiovasculară la Spitalul Clinic SANADOR în exclusivitate la DC MEDICAL.
Cuvântul "xenotransplant" - sau conceptul acestuia - este nou pentru majoritatea oamenilor și mulți dintre ei își pun întrebări cu privire la viitorul acestuia. Xenotransplantul este transplantul de organe sau țesuturi de la o sursă animală la un primitor uman. Cercetătorii și chirurgii lucrează de zeci de ani la găsirea unor opțiuni viabile de xenotransplant, în speranța de a putea salva mai multe vieți și de a îmbunătăți calitatea vieții pacienților lor.
Universitatea din Alabama, Birmingham, a anunțat recent prima cercetare evaluată de către colegi care prezintă transplantul reușit de rinichi de porc modificat genetic, de calitate clinică, la un om aflat în moarte cerebrală. Primitorului studiului i-au fost transplantați în abdomen doi rinichi de porc modificați genetic, după ce rinichii săi nativi au fost îndepărtați. Organele au fost prelevate de la un porc modificat genetic într-o unitate fără agenți patogeni.
Acest proces demonstrează viabilitatea pe termen lung a procedurii și modul în care un astfel de transplant ar putea funcționa în lumea reală. Rinichii transplantați au filtrat sângele, au produs urină și, lucru important, nu au fost imediat respinși. Rinichii au rămas viabili până la încheierea studiului, la 77 de ore după transplant, notează The University of Alabama în Birmingham.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Ce este, de fapt, tusea măgărească și...
Ai grijă cum îți sufli nasul când...
2025: anul care schimbă totul. Ești...
Când primești diagnosticul de cancer la sân sau doar suspiciunea...
O vorbă din popor spune că s-au...
Un studiu arată că la persoanele cu...
Seleniul este unul dintre acei...