West Nile: primul deces provocat de această boală în România, în acest an

Țânțarii transmit diferite boli, inclusiv virusul West Nile
Oficialitățile anunță vineri, 3 septembrie, că un bărbat de 63 de ani, din Dolj, a murit din cauza unei infecții cu virusul West Nile. 

Institutul Național de Sănătate Publică anunță vineri, 3 septembrie, primul deces de West Nile în România, în 2021. Bărbatul avea 63 de ani și era din județul Dolj. A murit acasă, mai precizează autoritățile.

Până acum s-au înregistrat, în acest an, 4 cazuri de îmbolnăviri cu West Nile. Acestea au fost raportate în județele: Bacău (1 caz), Olt (1 caz), Dolj (1 caz) și București (1 caz).

Reprezentanții INSP recomandă românilor:

”- să evite expunerea la țânțari purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi,
- sa utilizeze substanțe chimice repelente împotriva țânțarilor,
- să împiedice pătrunderea țânțarilor în casă (prin plase de protecție la ferestre),
- să asigure desecarea bălților de apă din jurul gospodăriei,
- să îndepărteze recipientele de apă stătută și gunoiul menajer din gospodărie”.

Medicul Voichița Lăzureanu spune că ”avem noroc pentru că undeva la 80% dintre persoanele care sunt infectate cu acest virus sunt asiptomatici”.

”Undeva la 20% dintre persoane pot prezenta febră, tocmai de aceea trebuie făcut diagnosticul diferențial la toate bolile febrile la care se pot însoți: durere de cap, durere articulară, dureri musculare, dureri generalizate. Doar 20% dintre pacienții care prezintă febră pot prezenta și afectare de sistem nervos central, adică pe lângă febră și vărsături, acea rigiditate a cefei care poate merge până la somnolență, agitație deosebit de intensă, comă și, undeva la 1-2% și deces, din păcate. (...)

Știm că din iunie până în septembrie-octombrie are incidență maximă (n.red. West Nile). Atunci suntem mai expuși față de aceste îmbolnăviri. Ciclul de transmitere este între oameni - cai și păsări. Țânțarul poate lua virusul fie de la cai, fie de la păsări și să ni-l transmită nouă mai departe. În întreg acest lanț trebuie să intervenim și să ținem sub observație”, a mai afirmat medicul citat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel