West Nile: primul deces provocat de această boală în România, în acest an
03 sep, 17:00

Țânțarii transmit diferite boli, inclusiv virusul West Nile
Oficialitățile anunță vineri, 3 septembrie, că un bărbat de 63 de ani, din Dolj, a murit din cauza unei infecții cu virusul West Nile. 

Institutul Național de Sănătate Publică anunță vineri, 3 septembrie, primul deces de West Nile în România, în 2021. Bărbatul avea 63 de ani și era din județul Dolj. A murit acasă, mai precizează autoritățile.

Până acum s-au înregistrat, în acest an, 4 cazuri de îmbolnăviri cu West Nile. Acestea au fost raportate în județele: Bacău (1 caz), Olt (1 caz), Dolj (1 caz) și București (1 caz).

Reprezentanții INSP recomandă românilor:

”- să evite expunerea la țânțari purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi,
- sa utilizeze substanțe chimice repelente împotriva țânțarilor,
- să împiedice pătrunderea țânțarilor în casă (prin plase de protecție la ferestre),
- să asigure desecarea bălților de apă din jurul gospodăriei,
- să îndepărteze recipientele de apă stătută și gunoiul menajer din gospodărie”.

G Ad:

Medicul Voichița Lăzureanu spune că ”avem noroc pentru că undeva la 80% dintre persoanele care sunt infectate cu acest virus sunt asiptomatici”.

”Undeva la 20% dintre persoane pot prezenta febră, tocmai de aceea trebuie făcut diagnosticul diferențial la toate bolile febrile la care se pot însoți: durere de cap, durere articulară, dureri musculare, dureri generalizate. Doar 20% dintre pacienții care prezintă febră pot prezenta și afectare de sistem nervos central, adică pe lângă febră și vărsături, acea rigiditate a cefei care poate merge până la somnolență, agitație deosebit de intensă, comă și, undeva la 1-2% și deces, din păcate. (...)

Știm că din iunie până în septembrie-octombrie are incidență maximă (n.red. West Nile). Atunci suntem mai expuși față de aceste îmbolnăviri. Ciclul de transmitere este între oameni - cai și păsări. Țânțarul poate lua virusul fie de la cai, fie de la păsări și să ni-l transmită nouă mai departe. În întreg acest lanț trebuie să intervenim și să ținem sub observație”, a mai afirmat medicul citat.

Ştiri Recomandate

Consumul de ciuperci pare să scadă riscul de depresie
Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri