Wörwag Pharma, de 50 de ani pentru o sănătate mai bună

Dr. Fritz Wörwag
Dr. Fritz Wörwag
 Prima farmacie deschisă Stadt-Apotheke Dr. Fritz Wörwag
Prima farmacie deschisă Stadt-Apotheke Dr. Fritz Wörwag
 Noul sediu al Wörwag Pharma, din Böblingen, Germania
Noul sediu al Wörwag Pharma, din Böblingen, Germania
 Echipa de conducere Worwag Pharma - Jochen Schlindwein CEO, Dr. Lucia Cinque CIO, Gerhard Mayer CFO
Echipa de conducere Worwag Pharma - Jochen Schlindwein CEO, Dr. Lucia Cinque CIO, Gerhard Mayer CFO
  • Dr. Fritz Wörwag
  •  Prima farmacie deschisă Stadt-Apotheke Dr. Fritz Wörwag
  •  Noul sediu al Wörwag Pharma, din Böblingen, Germania
  •  Echipa de conducere Worwag Pharma - Jochen Schlindwein CEO, Dr. Lucia Cinque CIO, Gerhard Mayer CFO
În urmă cu 50 de ani, în orașul Stuttgart din Germania lua naștere o companie - Wörwag Pharma - care avea să devină, în timp, o referință pentru milioane de pacienți din întreaga lume. 

DE LA FARMACIE LA COMPANIE FARMACEUTICĂ

Această companie este Wörwag Pharma și a fost creată dr. Fritz Wörwag, pe atunci un tânăr farmacist cu viziune si inițiativă. Povestea sa a început într-o farmacie de cartier, înființată în 1965 în cartierul Zuffenhaisen din orașul Stuttgart (Germania) și numită “Stadt-Apotheke Dr. Fritz Worwag”. 

Foto:  Prima farmacie deschisă Stadt-Apotheke Dr. Fritz Wörwag

Aici, farmacistul dr. Fritz Wörwag a descoperit beneficiile benfotiaminei în tratamentul unor afecțiuni neurologice și a complicațiilor diabetului zaharat. A dezvoltat ideea unei companii farmaceutice care să le ofere oamenilor posibilitatea de a se bucura în viață de sănătate și starea de bine datorită unor medicamente la standarde înalte de calitate și eficacitate. Așa a apărut Wörwag Pharma, în anul 1971.

Pornind de la un mic birou situat vizavi de farmacie, compania avea să devină, în cele cinci decenii de existență, un grup internațional prezent în 37 de țări de pe cinci continente.

Unul dintre pașii importanți în extinderea activității au fost făcuți în 1981, când dr. Fritz Wörwag a cumpărat produsul Magnerot, alături de alte preparate farmaceutice. De atunci, compania s-a concentrat pe cercetare în domeniul magneziului și în domeniul produselor pentru tratamentul afecțiunilor musculare și cardiovasculare. 

Foto:  Noul sediu al Wörwag Pharma, din Böblingen, Germania

Această specializare nu a fost deloc întâmplătoare, fiind bazată pe convingerea fondatorului companiei că mineralele și vitaminele pot îmbunătăți sănătatea oamenilor. 

Ulterior, compania a preluat produsele firmei Ankermann, care au permis intrarea pe piața medicamentelor pentru tratamentul neuropatiilor. Un nou pas în această direcție a fost făcut în 1992, când a fost lansat medicamentul Thiogamma, care a creionat imaginea Wörwag Pharma de companie specializată în tratamentul afecțiunilor asociate diabetului, în special neuropatia diabetică. 

INTERNAȚIONALIZAREA COMPANIEI

Această etapă s-a suprapus peste o opțiune strategică fundamentală in dezvoltarea companiei. În 1989, Zidul Berlinului s-a prăbușit, eliberând zeci de milioane de oameni din fostele state comuniste. 

Pentru Wörwag Pharma, această schimbare geopolitică majoră a însemnat noi oportunități de a ajunge la noi pacienți. Compania a intrat mai întâi pe piața est-germană, si ca în 1993 a deschiso reprezentanta la Budapesta – un prim pas în direcția internaționalizării. 

Acest prim birou a fost urmat, în ultimul deceniu al secolului trecut, de o succesiune de deschideri de reprezentante în Europa Centrală și de Est. În România, Wörwag Pharma a intrat pe piața farmaceutică în toamna anului 1997, fiind condusă în prezent chiar de primul său angajat - Norina Gâvan. 

„În 1997, m-am întors în țară după un stagiu de doctorat la University of California in San Francisco, în cadrul Clinicii de Dermatologie, în specialitatea biochimie a pielii, în absorbție percutanată. Eram biochimist specialist la Clinica de Dermatologie a Spitalului Clinic Județean Cluj. Am simțit nevoia unei schimbări, dar care să mă mențină în domeniul medical, fiind pasionată de cercetare. Nici nu mă gândeam pe atunci că voi ajunge într-o poziție de top management! Mi-am trimis CV-ul și scrisoarea de intenție la un anunț de reprezentant medical și … în noiembrie 1997 am fost primul angajat al companiei germane Wörwag Pharma în România”, povestește Norina Gâvan, CEO-ul Wörwag Pharma România.

Foto:  Echipa de conducere Wörwag Pharma - Jochen Schlindwein CEO, Dr. Lucia Cinque CIO, Gerhard Mayer CFO

În România, traseul companiei a fost unul de progres constant, peste media pieței farmaceutice. De aproape zece ani, Wörwag Pharma este pe locul 25 dintre cei peste 270 de producători de medicamente înregistrați în România, conform cercetărilor Cegedim.

De altfel, subsidiara din România ocupă, în cadrul grupului, poziția a treia ca volum de vânzări, după Rusia și Germania.

Chiar dacă acum compania are o prezență solidă atât în Europa, cât și pe piețe din Asia sau America de Sud, Wörwag Pharma a rămas o afacere de familie, având sediul central în Böblingen.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel