Vrei să reduci riscul de cancer de piele? Mănâncă aceste alimente

Riscul de cancer de piele poate fi redus prin dietă, arată un nou studiu. Cu doar câteva dintre următoarele alimente bogate într-un singur tip de vitamine, vă puteți spori protecția.

Poate dieta să ajute într-adevăr la reducerea riscului de cancer de piele? Răspunsul, potrivit unui studiu amplu publicat în Journal of the American Medical Association of Dermatology, este DA!

Creșterea aportului de vitamina A, în special prin alimente, a fost legată de rate mai mici ale unui cancer de piele malign la peste 100.000 de oameni studiați.

Ratele cancerului de piele s-au triplat în ultimele trei decenii, potrivit Academiei Americane de Dermatologie, care estimează că unul din cinci americani vor dezvolta cancer de piele de-a lungu vieții. Prevenirea și tratamentul precoce sunt cruciale, așadar, mai ales dacă ținem cont de cât de rapid și de ușor se poate răspândi acest tip de cancer în tot corpul.

De ce vitamina A este atât de importantă

Vitamina A este legată de alte beneficii pentru sănătate, care includ creșterea imunității, ajută la întărirea oaselor, la o mai bună vedere și la sănătatea reproducerii, precum și în protecția împotriva razelor UV.

Pe lângă faptul că ajută la protecția pielii, vitamina A este esențială pentru sănătatea ochilor. Ajută la prevenirea orbirii nocturne și reduce riscul de degenerescență maculară, o cauză principală a orbirii. Vitamina solubilă în grăsimi poate acționa ca un puternic antioxidant care protejează organismul de radicalii liberi, un factor de risc pentru îmbătrânirea prematură și bolile cronice.

Acest nou studiu a descoperit că aportul de vitamina A a fost asociat cu un risc redus de a dezvolta carcinom cutanat cu celule scuamoase, sau SCC, un tip de cancer de piele malign, într-o revizuire a Studiului de Sănătate a Asistenților Medicali și a Studiului de Urărire a Profesioniștilor din Sănătate care au colectat date despre peste 120.000, bărbați și femei, în mare parte albi. SCC este o formă de cancer mai frecventă la persoanele cu piele deschisă la culoare și afectează adesea oamenii din zonele în care expunerea la soare este comună.

Câteva studii anterioare au arătat că vitamina A poate ajuta și în prevenirea altor tipuri de cancer. Cercetătorii consideră că beneficiul poate proveni din modul în care funcționează vitamina A la nivel celular.

Deși deficiența de vitamina A este rară, persoanele care nu au suficiente fructe și legume în dietele lor zilnice s-ar putea să nu aibă o cantitate suficientă în organism astfel încât să aibă parte de beneficiile și de protecția remarcate în studiu - în special puternicul precursor al vitaminei A, beta-carotenul.

Iată cu ce alimente crești aportul de vitamina A

- Adăugă morcovi sau ardei la o salată sau dovleac în supe și sosuri, și asta poate crește semnificativ cantitatea de vitamina A din farfurie.

- Încercați să înlocuiți cartofii albi pentru cartofi dulci sau alegeți pepenele galben sau mango pentru un desert. Verdețurile precum spanacul și kale-ul au, de asemenea, cantități mari de vitamina A.

- Consumați proteine pe bază de carne și lapte. Găsiți mai multe în ficat, ouă, carne de vită, lapte integral și brânză.

De asemenea, genetica joacă un rol în modul în care oamenii transformă și absorb vitamina A. Persoanele cu unele tulburări care interferează cu absorbția de grăsimi, cum ar fi boala Celiacă, boala Crohn și bolile pancreasului pot necesita o abordare diferită.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel