Vorbești mai multe limbi străine? Ai putea fi protejat de demență

Învățarea unei limbi străine poate proteja de demență
Demența ar putea fi evitată prin învățarea unor limbi străine, arată un studiu. Riscul este mult mai mic pentru persoanele care vorbesc mai mult de patru limbi.

Învățarea mai multor limbi ar putea ajuta la menținerea unei bune memorii. Cercetătorii de la Universitatea din Waterloo au realizat recent un studiu, publicat în Journal of Alzheimer’s Disease, pentru a explora asocierea dintre multilingvism și riscul de demență.

Pentru a face acest lucru, au examinat 325 de călugărițe romano-catolice care erau membre ale surorilor Notre Dame din Statele Unite. Ei au adunat datele din Studiul Nun, care sănătatea creierului surorilor.

După ce au examinat datele din studiu, au descoperit că 6% dintre maicile care vorbeau patru sau mai multe limbi au dezvoltat demență, comparativ cu 31% dintre cele care vorbeau o singură limbă.

Exerciții mentale care protejează

„Limbajul este o abilitate complexă a creierului uman, iar schimbarea între diferite limbi are flexibilitate cognitivă”, a arătat co-autorul Suzanne Tyas într-o declarație. "Deci, are sens că exercițiile mentale suplimentare multilingve ar putea face ca vorbirea a patru sau mai multe limbi să ajute creierul să fie într-o formă mai bună decât monolingvii." 

De asemenea, echipa a evaluat scrisul maicilor și a descoperit pe cele care ar putea să-și exprime cel mai bine ideile pe hârtie, de asemenea, aveau un risc mai mic de demență.

"Acest studiu arată că, deși multilingvismul poate fi important, ar trebui să analizăm și alte exemple de capacitate lingvistică", a spus Tyas. „În plus, trebuie să știm mai multe despre multilingvism și care sunt aspectele importante - cum ar fi vârsta la care o limbă este învățată pentru prima dată, cât de des se vorbește fiecare limbă și cât de similare sau diferite sunt aceste limbi."

Oamenii de știință speră că rezultatele lor îi pot ajuta pe lingviști să creeze strategii care să promoveze multilingvismul în efortul de a reduce riscul de demență, arată medicalxpress.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel