Cercetătorii au realizat o...
Deși în cifre bugetul Sănătății are doar 17,49 miliarde lei, cu aproape 11% mai puțin față de anul trecut, ministrul Vlad Voiculescu susține că este de fapt un pic mai mare.
„O parte din banii pentru CNAS, dincolo de contribuţiile noastre, ale tuturor, o parte din bani vin de la bugetul de stat şi banii de la bugetul de stat merg către CNAS prin Ministerul Sănătăţii. (...) Avem un buget care este un plan - pentru curățenie, digitalizare, reformă și investiții. (...) Dacă scădem această sumă din suma totală, suma totală fiind de aproximativ 17,5 miliarde, dacă scădem această sumă, care anul acesta este prevăzută şi este prevăzută pentru că bugetul este prevăzut la 6 miliarde, atunci rămânem cu undeva la 11 miliarde şi jumătate. Aceasta este suma pe care o are disponibilă Ministerul Sănătăţii în acest an. Vorbim despre creditare bugetare, adică bani pe care îi vom avea la dispoziţie pentru plăţi în acest an. Dincolo de această sumă, o sumă mai mare este disponibilă pentru credite de angajament, adică contracte pe care le putem angaja, plăţi pe care le putem angaja. Este un plan şi planul acesta prevede cum spun sumă de 11 miliarde şi jumătate adică o sumă un pic mai mare decât în bugetul de anul trecut”, a spus Vlad Voiculescu în fața parlametarilor din comisiile reunite de Sănătate.
El este de părere că nu este suficient să se efectueze doar controale în spitale şi susţine că rapoartele IGSU din ultimii ani arată problemele din aceste instituții.
„Probleme vechi care se văd acum în spitale, în incendii, în infrastructură veche, infrastructură în care nu a fost investit cu cap. Vedem de asemenea că structuri de personal din spitale de exemplu sunt gândite prost. Vedem că lipsesc structurile de pompieri, de exemplu, vedem că în multe locuri nu sunt respectate. S-a vorbi mult despre rapoarte de control. (...) Nu ajunge să facem controale. Controalele ne ajută să vedem adevărul. Dar adevărul puteam să îl vedem de mult. Dacă ne uităm în rapoartele IGSU din ultimii ani - şi există un raport anual al IGSU -, vedem că problemele apropo de pericolul de incendiu în spitale - situaţia nu este deloc nouă şi în fiecare an au fost semnalate aceleaşi probleme. Este nevoie să facem curăţenie şi să oprim risipa. Risipă la nivelul Ministerului Sănătăţii dacă vreţi, la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Risipă la nivelul fiecărei instituţii din acest domeniu. Sunt instituţii unde personalul este foarte numeros, dar digitalizarea este încă o limbă foarte străină", a arătat ministrul.
Ministrul explicat și că la Minister nu are proiectele de investiții pe care și le-ar fi dorit.
„Din păcate, și în Sănătate, ca și în alte domenii, proiectele nu au fost bine pregătite. Singurele proiecte mari sunt spitalele regionale unde, din fericire, în 2016 a fost contractat un acord cu Banca de Investiții. Mulțumită domnului Tătaru, am făcut oarecare progrese anul trecut cu aceste spitale. Mi-ar fi plăcut să vin să spun că anul ăsta o să investim câteva miliarde în spitale noi. Nu putem face asta pentru că nu avem proiectele pregătite”, a explicat Vlad Voiculescu în fața parlamentarilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Cercetătorii au realizat o...
Autodiagnosticarea pe internet poate...
Depresia postpartum este o condiție...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Proteinele sunt macronutrienți vitali...
Alimentația echilibrată, bogată în...