Vitiligo: tipuri și simptome. Cauza care declanșează Vitiligo și cum se poate trata: De obicei, petele sunt permanente

Vitiligo - Foto: Freepik
Ce anume provoacă Vitiligo, care sunt simptomele și cum se pot trata petele de pe piele care, de obicei, sunt permanente.

Vitiligo este o afecțiune pe termen lung în care apar pete albe palide pe piele. Vitiligo este cauzată de lipsa melaninei, care este pigmentul din piele.

Vitiligo poate afecta orice zonă a pielii, dar apare de obicei pe față, pe gât și pe mâini, precum și în pliurile pielii.

Zonele palide ale pielii sunt mai vulnerabile la arsurile solare, așa că este important să aveți grijă sporită atunci când vă aflați la soare și să folosiți o cremă cu factor de protecție solară (SPF) ridicat.

Medicamentul care distruge cancerul. Rezultate uimitoare pe pacienți. Cătălin Radu: Are cele mai bune date de supraviețuire din tot ce există. Avem foarte mulți pacienți care au răspuns la tratament

Vitiligo - simptome

Zonele de piele cel mai frecvent afectate de vitiligo includ:

- gura și ochii

- degetele și încheieturile mâinilor

- axilele

- zona inghinală

- organele genitale

- în interiorul gurii

Primul semn al cancerului la plămâni. Ascultă-ți tusea! Radu: Mi s-a părut extraordinar. Ignorăm atât de mult că în spatele unei banale tuse poate fi, de fapt, un cancer bronhopulmonar

De asemenea, se poate dezvolta uneori acolo unde există rădăcini de păr, cum ar fi pe scalp. Lipsa de melanină din piele poate face ca părul din zona afectată să devină alb sau gri.

Vitiligo începe adesea ca o porțiune palidă de piele care devine treptat complet albă. Centrul unei pete poate fi alb, cu piele mai palidă în jurul său. Dacă există vase de sânge sub piele, pata poate fi ușor roz, în loc să fie albă.

Marginile petei pot fi netede sau neregulate. Uneori sunt roșii și inflamate, sau există o decolorare maronie (hiperpigmentare).

Vitiligo nu provoacă disconfort la nivelul pielii, cum ar fi uscăciunea, dar petele pot fi ocazional mâncărime.

Afecțiunea variază de la o persoană la alta. Unii oameni au doar câteva pete albe mici, dar alții au pete albe mai mari care se unesc pe zone mari ale pielii.

Nu există nicio modalitate de a prezice cât de multă piele va fi afectată. Petele albe sunt, de obicei, permanente.

Tipuri de vitiligo

Există 2 tipuri principale de vitiligo:

- vitiligo non-segmental

- vitiligo segmentar

În cazuri rare, este posibil ca vitiligo să vă afecteze întregul corp. Acest lucru este cunoscut sub numele de vitiligo universal.

În cazul vitiligo nesegmentar (numit și vitiligo bilateral sau generalizat), simptomele apar adesea pe ambele părți ale corpului sub forma unor pete albe simetrice.

Petele simetrice pot apărea pe:

- dosul mâinilor

- brațe

- pielea din jurul deschiderilor corpului, cum ar fi ochii

- genunchi

- coate

- picioarele

Vitiligo non-segmental este cel mai frecvent tip de vitiligo, afectând aproximativ 9 din 10 persoane cu această afecțiune.

În cazul vitiligo segmentar (cunoscut și sub numele de vitiligo unilateral sau localizat), petele albe afectează doar o singură zonă a corpului dumneavoastră.

Vitiligo segmentar este mai puțin frecvent decât vitiligo nesegmentar, deși este mai frecvent la copii. De obicei, debutează mai devreme și afectează aproximativ 3 din 10 copii cu vitiligo.

Care sunt cauzele care duc la vitiligo

Vitiligo este cauzat de lipsa în piele a unui pigment numit melanină. Melanina este produsă de celulele pielii, numite melanocite, și dă culoarea pielii.

În cazul vitiligo, nu există suficiente melanocite funcționale pentru a produce suficientă melanină în piele. Acest lucru determină apariția unor pete albe pe piele sau pe păr.

Se crede că vitiligo non-segmental (cel mai frecvent tip) este o afecțiune autoimună.

În cazul afecțiunilor autoimune, sistemul imunitar nu funcționează corect. În loc să atace celulele străine, cum ar fi virușii, sistemul imunitar atacă celulele și țesuturile sănătoase ale corpului dumneavoastră.

Dacă aveți vitiligo non-segmental, sistemul imunitar distruge celulele cutanate melanocitare care produc melanina.

Vitiligo este, de asemenea, asociat cu alte afecțiuni autoimune, cum ar fi hipertiroidismul (o glandă tiroidă hiperactivă), dar nu toate persoanele cu vitiligo vor dezvolta aceste afecțiuni.

Se crede că vitiligo segmentar (tipul mai puțin frecvent) este cauzat de substanțele chimice eliberate de terminațiile nervoase din piele. Aceste substanțe chimice sunt otrăvitoare pentru celulele melanocitare ale pielii, notează NHS.

Factorii declanșatori ai Vitiligo

Este posibil ca vitiligo să fie declanșat de anumite evenimente, cum ar fi:

- evenimente stresante, cum ar fi nașterea

- leziuni ale pielii, cum ar fi arsuri solare severe sau tăieturi (acest lucru este cunoscut sub numele de răspunsul Koebner)

- modificări hormonale ale organismului, cum ar fi pubertatea

- probleme cu ficatul sau cu rinichii

- expunerea la anumite substanțe chimice

Vitiligo nu este cauzat de o infecție și nu îl puteți lua de la altcineva care îl are.

Cum se tratează Vitiligo

Dacă vitiligo este sever sau vă face nefericit, este posibil să doriți să luați în considerare un tratament.

Petele albe cauzate de vitiligo sunt de obicei permanente, deși există opțiuni de tratament pentru a le reduce aspectul.

Dacă petele sunt relativ mici, se poate folosi o cremă de camuflare a pielii pentru a le acoperi.

Cremele cu steroizi pot fi, de asemenea, folosite pe piele pentru a restabili o parte din pigment, însă utilizarea pe termen lung poate provoca vergeturi și subțierea pielii

În cazul în care cremele cu steroizi nu funcționează, se poate folosi fototerapia (tratament cu lumină).

Deși tratamentul poate ajuta la redarea culorii pielii, efectul nu este de obicei de durată. Tratamentul nu poate opri răspândirea afecțiunii, potrivit NHS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Băutura miraculoasă pe care o subestimăm zilnic. De ce este importantă pe măsură ce îmbătrânim
Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel