Vitamina E și Seleniul, asociate cu dezvoltarea cancerului. Cresc riscul cu 91%

cancer - FOTO: Freepik@mjayasekara943
Aceste două vitamine cresc riscul de a dezvolta cancer cu 91%. Medicii au lansat un avertisment serios. 

Suplimentele alimentare sunt adesea căutate pentru beneficiile lor potențiale asupra sănătății, însă cercetările recente pun sub semnul întrebării siguranța acestora. Un studiu a scos la iveală dovezi că anumite suplimente, precum vitamina E și seleniul, pot crește riscul de cancer de prostată.

Riscurile Vitaminei E și Seleniului

Vitaminele și mineralele sub formă de suplimente au devenit o industrie de milioane, însă un studiu publicat în Journal of the National Cancer Institute a constatat că vitamina E și seleniul pot fi periculoase. Vitamina E este cunoscută pentru beneficiile sale asupra sănătății pielii și ochilor, precum și pentru întărirea sistemului imunitar. De asemenea, seleniul este recunoscut pentru proprietățile sale antioxidante puternice.

Metodologie și rezultate

Studiul a analizat peste 35.000 de bărbați, împărțiți în patru grupuri care luau fie vitamina E, seleniu, un placebo, sau o combinație a acestora. Rezultatele au arătat că vitamina E a crescut riscul de cancer de prostată cu 63% la bărbații cu niveluri mai reduse de seleniu și cu 46% pentru cancerul de prostată de grad înalt. În plus, seleniul a fost asociat cu un risc mai mare cu 91% de cancer de grad înalt la bărbații cu niveluri mai mari de seleniu.

Vezi și: Un studiu arată că aproape jumătate din decesele cauzate de cancer ar putea fi prevenite. Ce anume trebuie schimbat în stilul de viață

Concluzii

Studiul a fost întrerupt după aceste descoperiri alarmante, iar autorii cercetării au recomandat bărbaților să evite suplimentele de vitamina E și seleniu în doze care depășesc aportul recomandat.

"Aceste suplimente sunt populare - în special vitamina E - dar până acum niciun studiu mare, bine direcționat și bine condus nu a demonstrat vreun beneficiu pentru prevenirea vreunei boli cronice majore. Bărbații care folosesc aceste suplimente ar trebui să înceteze, punct. Nici seleniul, nici suplimentarea cu vitamina E nu aduce vreun beneficiu cunoscut, doar riscuri", a explicat autorul principal al studiului.

Vezi și: Iaurtul, secretul surprinzător pentru arsuri solare. Cum poți vindeca pielea rapid și eficient. Dr. Olga Simionescu: Răul e făcut deja

Alimente bogate în seleniu și vitamina E

Vitamina E - FOTO: Freepik@djvstock

Pentru a obține acești nutrienți din surse naturale, se recomandă:

Alimente bogate în seleniu:

- Linte

- Lapte și iaurt

- Fulgi de ovăz

- Spanac

- Ciuperci

- Ouă

- Orez brun

- Nuci de Brazilia

- Pui

- Curcan, potrivit Healthline.

Vezi și: Statul picior peste picior, impact asupra organismului. Efectul asupra tensiunii, varicelor, posturii și a sarcinii

Alimente bogate în vitamina E:

- Arahide

- Avocado

- Somon atlantic

- Semințe de floarea soarelui

- Ulei de germeni de grâu

- Migdale, potrivit Medical News Today.

Studiul subliniază importanța obținerii vitaminelor și mineralelor dintr-o dietă echilibrată și evitarea suplimentelor care pot aduce riscuri semnificative pentru sănătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel