Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Organismul tău folosește vitamina E în scopuri multiple, inclusiv pentru a te proteja de stresul oxidativ și pentru a susține sistemul imunitar. Poți obține vitamina E din anumite alimente și suplimente alimentare.
Deși vitamina E este adesea considerată un singur compus, este de fapt un grup de opt compuși liposolubili cu efecte antioxidante puternice.
Dintre aceste opt forme chimice, alfa-tocoferolul îndeplinește cel mai bine cerințele alimentare ale oamenilor.
Vitamina E există în mod natural în anumite alimente, inclusiv în semințe, nuci, unele legume și unele produse îmbogățite. De asemenea, o poți lua sub formă de supliment alimentar.
Aceasta joacă numeroase roluri în organismul tău. Este poate cel mai bine cunoscută pentru efectele sale antioxidante, protejându-ți celulele de daunele oxidative prin neutralizarea moleculelor dăunătoare numite radicali liberi. În plus, este necesar pentru buna funcționare a sistemului imunitar și pentru semnalizarea celulară.
De aceea, nu este surprinzător faptul că cercetările sugerează că administrarea de suplimente de vitamina E poate fi benefică pentru sănătatea ta în mai multe moduri.
Vezi și: Cum îți dai seama că nu mai ești răcit. Dacă simptomele trec de 7 zile, consulați medicul
Stresul oxidativ este o afecțiune care apare atunci când există un dezechilibru între apărarea antioxidantă a organismului dumneavoastră și producția și acumularea de compuși numiți specii reactive de oxigen (ROS). Acest lucru poate duce la deteriorarea celulară și la creșterea riscului de îmbolnăvire.
Deoarece vitamina E acționează ca un antioxidant puternic în organism, studiile au arătat că suplimentarea cu doze mari de vitamina E poate reduce markerii de stres oxidativ și poate stimula apărarea antioxidantă la unele populații.
De exemplu, un studiu realizat în 2018 la 54 de persoane cu nefropatie diabetică - afectarea rinichilor cauzată de nivelul ridicat de zahăr din sânge - a constatat că suplimentarea cu 800 UI de vitamina E pe zi, timp de 12 săptămâni, a crescut semnificativ nivelurile de glutation peroxidază (GPx), comparativ cu un placebo.
GPx este un grup de enzime antioxidante care protejează celulele de daunele oxidative.
Un studiu din 2021 a arătat, de asemenea, că suplimentarea cu o combinație de vitamina E și vitamina C zilnic, timp de 8 săptămâni, a redus markerii de stres oxidativ, cum ar fi malondialdehida și ROS, la femeile cu endometrioză.
Faptul de a avea tensiune arterială ridicată și niveluri ridicate de lipide din sânge, cum ar fi colesterolul LDL (rău) și trigliceridele, poate crește riscul de a dezvolta boli de inimă.
În mod promițător, cercetările sugerează că suplimentele de vitamina E pot ajuta la reducerea factorilor de risc de boli de inimă, cum ar fi aceștia, la unele persoane.
O analiză din 2019 a 18 studii a constatat că, în comparație cu tratamentele placebo, suplimentele de vitamina E au redus semnificativ tensiunea arterială sistolică, dar nu și diastolică.
Unele studii arată, de asemenea, că administrarea de vitamina E împreună cu suplimentele omega-3 poate reduce nivelurile de LDL și trigliceride la persoanele cu sindrom metabolic - un grup de afecțiuni, inclusiv niveluri ridicate de grăsimi din sânge, care crește riscul de boli de inimă și alte afecțiuni de sănătate.
Nu rata: 10 sfaturi să nu te îmbolnăvești. E mai simplu decât crezi să previi răceala și gripa
NAFLD include o serie de afecțiuni care cauzează o acumulare de grăsime în ficat la persoanele care consumă puțin sau deloc alcool.
Conform rezultatelor cercetărilor, suplimentele de vitamina E pot îmbunătăți unele aspecte ale sănătății la persoanele cu NAFLD.
O analiză din 2021 a opt studii a constatat că suplimentarea cu vitamina E a redus nivelurile enzimelor hepatice alanină aminotransferază (ALT) și aspartat aminotransferază (AST), a scăzut nivelul lipidelor din sânge și a îmbunătățit sănătatea ficatului la persoanele cu NAFL.
Nivelurile ridicate de AST și ALT pot indica inflamația și deteriorarea ficatului la persoanele cu NAFLD, astfel încât nivelurile scăzute sunt favorabile.
Dismenoreea este o afecțiune caracterizată prin dureri menstruale severe și frecvente, cum ar fi crampe și dureri pelviene.
În mod promițător, cercetările sugerează că suplimentele de vitamina E pot reduce durerea la femeile cu această afecțiune.
Într-un studiu realizat în 2018 la 100 de femei cu dismenoree, administrarea zilnică a 200 UI de vitamina E a ameliorat durerea menstruală mai mult decât un placebo. Efectele au fost și mai bune atunci când vitamina a fost combinată cu un supliment omega-3 care conținea 180 mg de EPA și 120 mg de DHA.
În plus, un studiu din 2021 a arătat că suplimentarea cu o combinație de vitamina E și vitamina C zilnic, timp de 8 săptămâni, a ajutat la reducerea severității durerilor pelviene și a dismenoreei la femeile cu endometrioză.
Suplimentele de vitamina E au fost, de asemenea, legate de alte câteva beneficii pentru sănătate:
- Poate fi benefic pentru sănătatea pielii. Suplimentele de vitamina E pot fi utile pentru cei care suferă de anumite afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczema. Cu toate acestea, cercetările sunt în prezent limitate și sunt necesare mai multe studii pentru a afla mai multe despre acest potențial beneficiu.
- Poate fi benefică pentru sănătatea cognitivă. Menținerea unor niveluri optime de vitamina E și administrarea de suplimente poate ajuta la protejarea împotriva declinului cognitiv. Dar este încă neclar dacă suplimentele aduc beneficii persoanelor cu afecțiuni cognitive precum boala Alzheimer.
- Poate îmbunătăți funcția pulmonară. Studiile au arătat că suplimentele de vitamina E ar putea îmbunătăți funcția pulmonară și anumite simptome ale astmului la copii și adulți.
- Poate fi benefică pentru adulții în vârstă. Deoarece vitamina E joacă roluri importante în sănătate, cum ar fi reducerea inflamației și îmbunătățirea funcției imunitare, suplimentele pot fi benefice pentru persoanele care au nevoi sporite sau care nu primesc suficient în dieta lor, cum ar fi unii adulți în vârstă.
Deficitul de vitamina E la persoanele sănătoase este neobișnuit, deoarece majoritatea oamenilor obțin suficient din alimentația lor.
Conform National Institutes of Health (NIH), aportul zilnic adecvat de vitamina E este:
- 0-6 luni 4 mg
- 7-12 luni 5 mg
- 1-3 ani 6 mg
- 4-8 ani 7 mg
- 9-13 ani 11 mg
- 14+ ani 15 mg 15 mg 19 mg
Deși deficiența de vitamina E este în general rară, este mai frecventă la anumite populații.
De exemplu, persoanele cu afecțiuni medicale asociate cu malabsorbția grăsimilor, inclusiv fibroza chistică și boala Crohn, prezintă un risc crescut.
În plus, cei care suferă de anumite boli ereditare rare, cum ar fi abetalipoproteinemia, sunt mai predispuși să aibă o deficiență.
Persoanele cu un aport alimentar insuficient, cum ar fi copiii din țările în curs de dezvoltare și persoanele care suferă de anorexie nervoasă, pot, de asemenea, să dezvolte o deficiență de vitamina E ca urmare a malnutriției.
Supradozajul de vitamina E pe bază de alimente este puțin probabil. Cu toate acestea, este posibil să consumați prea multă vitamina E prin suplimente, iar acest lucru poate duce la efecte secundare negative și vă poate afecta sănătatea., potrivit Healthline.
De exemplu, studiile au constatat că suplimentele de vitamina E pot crește riscul de cancer de prostată la bărbații sănătoși.
Suplimentele cu doze mari de vitamina E pot crește, de asemenea, riscul de sângerare.
Potrivit NIH, nivelul superior de aport tolerabil (UL) pentru vitamina E suplimentară este stabilit în prezent la 1.000 mg pe zi.
Cu toate acestea, problemele de sănătate - inclusiv un posibil risc de creștere a mortalității - sunt asociate cu doze mult mai mici decât UL. Prin urmare, în general, nu ar trebui să vă suplimentați cu vitamina E decât dacă un medic vă recomandă acest lucru și vă monitorizează aportul.
Rețineți că dozele găsite în suplimentele de vitamina E variază semnificativ, unele furnizând mult mai mult decât are nevoie o persoană sănătoasă în fiecare zi. Prin urmare, asigurați-vă că verificați cu atenție etichetele suplimentelor de vitamine.
Chiar dacă suplimentele nutritive sunt uneori necesare, este aproape întotdeauna cel mai bine să îți satisfaci nevoile nutritive prin alimente, dacă este posibil.
Dacă vrei să mărești aportul de alimente bogate în vitamina E, iată câteva opțiuni bune:
- Ulei de germeni de grâu
- Semințe de floarea-soarelui prăjite la uscat
- Migdale prăjite uscate
- Spanac fiert
- Broccoli fiert
- Kiwi
- Mango
- Roșii
Reține că cel mai bun mod de a obține suficientă vitamina E în dieta ta este să consumi zilnic o varietate de alimente nutritive, inclusiv legume, fructe, nuci și semințe.
Vitamina E este un nutrient liposolubil important. Este un antioxidant puternic și este necesară pentru sănătatea sistemului imunitar și pentru semnalizarea celulară din organism.
Unele studii arată că administrarea de suplimente de vitamina E poate fi benefică pentru anumite populații, inclusiv pentru persoanele cu nefropatie diabetică și NAFLD.
Cu toate acestea, deoarece majoritatea oamenilor obțin suficientă vitamina E prin alimentație, suplimentele sunt adesea inutile.
Dacă vrei să adaugi mai multor vitamine E în dieta ta, discută mai întâi cu un medic despre nevoile tale specifice de sănătate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...