Vitamina E, de ce este atât de importantă în organism și de unde o obții

Medicamente
Vitamina E este foarte importantă pentru organism și are nevoie de grăsimi pentru a se absorbi. Cercetătorii au descoperit lucruri noi despre absorbție și consumul de grăsime.

Vitamina E a fost subiectul unui nou studiu realizat recent. Potrivit cercetătorilor,deși vitamina este solubilă în grăsimi, nu trebuie să consumi grăsime împreună cu ea, pentru ca organismul să o absoarbă.

„Cred că este remarcabil”, a declarat autorul corespondent al studiului, Maret Traber de la Universitatea de Stat din Oregon, care a făcut cercetări privind micronutrientul timp de trei decenii. „Ne-am gândit că trebuie consumate vitamina E și grăsimi simultan. Dar studiul nostru arată că vitamina E sea bsoarbe chiar dacă grăsimile sunt consumate la 12 ore după ce a fost consumat vitamna E.”

Studiul a fost publicat astăzi în The American Journal of Clinical Nutrition.

Solubilă în grăsimi, are multe roluri în organism

Vitamina E, cunoscută științific sub denumirea de alfa-tocoferol, are multe roluri biologice, unul dintre acestea fiind acela de antioxidant, a declarat Traber, profesor în cadrul Colegiului de Științe ale Sănătății Publice și Științelor Umane din U.SU, și profesor Ava Helen Pauling la Linus State Oregon, Institutul Pauling.

Ghidul alimentar federal solicită zilnic 15 miligrame de vitamina E (prin comparație, se recomandă 65-90 miligrame de vitamina C). Noua cercetare ar putea avea un rol în orientările viitoare privind vitamina E.

Vitamina E în dietele umane este furnizată cel mai adesea de uleiuri, cum ar fi uleiul de măsline. Multe dintre cele mai înalte niveluri se găsesc în alimente cum ar fi migdalele, semințele de floarea soarelui și avocado.

„Există dovezi din ce în ce mai clare că vitamina E este asociată cu protecția creierului, iar acum începem să înțelegem mai bine unele dintre mecanismele de bază”, a spus Traber.

Vitamina E, absorbită ulterior în organism 

În acest ultim studiu, Traber și colaboratorii săi au folosit o nouă tehnică ce implică vitamina E marcată cu deuteriu, administrată atât pe cale orală, cât și pe cale intravenoasă, pentru a studia absorbția fracționată a vitaminei E într-un grup de femei fără obezitate, non-diabetice, cu vârste între 18 și 40 de ani și cu tensiunea arterială normală.

Absorbția fracțională înseamnă fracția dozei absorbite de organism, mai degrabă decât metabolizată și excretată. Absorbția fracțională dictează care este cantitatea  - în acest caz este vorba de vitamina E –necesară unei persoane pentru a menține nivelul corect în organism.

Deuteriu, markerul de vitamina E din acest studiu, este un izotop al hidrogenului cu dubla masă atomică a versiunii obișnuite; deuteriu are atât un proton, cât și un neutron, în comparație cu doar un proton pentru hidrogenul normal și este un trasor comun în investigarea reacțiilor biochimice.

 Subiecților din studiu de la National Institutes of Health Clinical Center li s-a administrat atât oral, cât și intravenos vitamina E și au băut o masă lichidă care conține fie 40% grăsime, fie fără grăsime. Cercetătorii au folosit apoi o combinație de aporturi alimentare strict controlate pentru a determina rolul pe care grăsimea sau dieta fără grăsimeîl are în absorbția vitaminei E.

 „Acest studiu ne arată că vitamina E este preluată în celula intestinală și stă acolo și așteaptă să vină următoarea masă”, a spus Traber. "Este într-o picătură de grăsime, stând acolo, așteptând să fie ridicat, ca un container de marfă, și încărcat pe un camion cu chilomicron."

Chilomicronii sunt particule de lipoproteine care transportă lipide dietetice - grăsimi - în jurul corpului prin plasma sanguină.

Segmenul studiului care a inclus administrarea intravenoasă a vitamiei E, folosită împreună cu dozarea orală pentru a calcula absorbția fracțională, a dat, de asemenea, rezultate remarcabile, a mai Traber.

„Am injectat vitamina E într-o emulsie lipidică și ne-am așteptat să dureze ceva timp să dispară din plasmă și să revină încet în circulație, dar a dispărut în 10 minute”, a spus Traber. „Lipoproteinele de înaltă densitate au dobândit rapid vitamina E, iar chilomicronii au dispărut rapid din circulația în ficat.

„Vitamina E pe care am administrat-o intravenos, chiar după trei zile, aproape nimic nu s-a eliminat din ea, poate cam 2% din doză”, a adăugat ea. "Nimeni nu mai văzuse asta până acum - în mod normal, se absoarbe aproximativ jumătate din ceea ce consumăm. Acea vitamină E care rămâne în organism, nu știm unde merge, iar descoperire este importantă pentru a afla cât de multă vitamina E este necesar a fi consumată zilnic.

Ce este vitamina E

Vitamina E este un grup de opt compuși - patru tocoferoli și patru tocotrienoli, care se disting prin structura lor chimică. Alfa-tocoferolul este comusul la ce se referă frecvent vitamina E și se găsește în suplimente și în dieta europeană; gama-tocoferolul este tipul de vitamina E cel mai frecvent întâlnită în dieta americană.

"Plantele fac opt forme diferite de vitamina E și se absorb toate, dar ficatul nu pune decât alfa-tocoferolul înapoi în fluxul sanguin", a spus Traber. "Toate celelalte forme sunt metabolizate și excretate. Asta ne spune că organismul lucrează foarte mult pentru a obține toți nutrienții posibili și va sorta toxinele. Asta este cu adevărat interesant, deoarece explică de ce ficatul are nevoie de o proteină de transfer alfa-tocoferol, dar intestinul nu.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel