Vitamina D3 este bună contra infecțiilor precum COVID-19. Vitamina D2 e inutilă. STUDIU

Alimente din care obții cele două tipuri de vitamina D. Foto colaj: Pixabay
Un nou studiu pune la îndoială rolul vitaminei D2 în sănătatea umană, dar sora ei, vitamina D3, ar putea fi importantă pentru combaterea infecțiilor, inclusiv a virusurilor precum cel care dă COVID-19!

Noile cercetări arată că există diferențe semnificative între cele două tipuri de vitamina D, vitamina D2 având un impact îndoielnic asupra sănătății umane. Cu toate acestea, studiul a constatat că vitamina D3 ar putea echilibra sistemul imunitar al oamenilor și ar putea ajuta la întărirea apărării organismului împotriva infecțiilor virale precum COVID-19. Studiul în cauză a fost publicat în Frontiers in Immunology (link direct studiu).

În acest studiu, realizat în colaborare de cercetători de la Universitățile din Surrey și Brighton, oamenii de  știință au investigat impactul suplimentelor de vitamina D - D2 și D3 - luate zilnic pe o perioadă de 12 săptămâni asupra activității genelor din sângele oamenilor.

Profesorul Colin Smith, autorul principal al studiului, de la Universitatea din Surrey, care a început această lucrare în timp ce era la Universitatea din Brighton, a spus: „Am arătat că vitamina D3 pare să stimuleze sistemul de semnalizare a interferonului de tip I din organism - o parte cheie a sistemului imunitar care oferă o primă linie de apărare împotriva bacteriilor și virusurilor. Astfel, un nivel sănătos al vitaminei D3 poate ajuta la prevenirea multiplicării virusurilor și bacteriilor în organism”.

Vitamina D3 e produsă natural de piele

„Studiul nostru sugerează că este important ca oamenii să ia un supliment de vitamina D3 sau să consume alimente fortificate adecvat, mai ales în lunile de iarnă”, a notat cercetătorul.

Deși unele alimente sunt îmbogățite cu vitamina D, cum ar fi unele cereale pentru micul dejun, iaurturi, ulei și pâine, puține conțin în mod natural vitamina D. Vitamina D3 este produsă în mod natural în piele din expunerea la soare sau la lumina UVB ultravioletă artificială, în timp ce unele plante și ciuperci produc vitamina D2.

Citește și: Tipurile de vitamina D: ce beneficii pentru sănătate aduce fiecare și în ce alimente le găsești

Mulți oameni au niveluri insuficiente de vitamina D3, deoarece trăiesc în locuri unde lumina soarelui este limitată iarna, cum ar fi Marea Britanie. Pandemia de COVID-19 a limitat, de asemenea, expunerea naturală a oamenilor la soare, deoarece oamenii petrec mai mult timp în casele lor.

Profesorul Susan Lanham-New, coautor al studiului și șef al Departamentului de Științe Nutriționale de la Universitatea din Surrey, a spus: „Deși am constatat că vitamina D2 și vitamina D3 nu au același efect asupra activității genelor în interiorul oamenilor, lipsa de impact pe care am constatat-o când ne uităm la vitamina D2 înseamnă că este necesar urgent un studiu mai amplu pentru a clarifica diferențele dintre efectele acestora. Aceste rezultate arată, însă, că vitamina D3 ar trebui să fie forma favorită pentru alimente și suplimente fortificate”.

Ce sunt vitamina D2 și Vitamina D3

Vitamina D3 (colecalciferol) este tipul de vitamina D pe care îl produce pielea ta când primești lumina soarelui. Se găsește și în produsele de origine animală, cum ar fi Pește gras (somon, sardine, hering, macrou, păstrăv, ton).

Vitamina D2 (ergocalciferol) provine din surse vegetale precum ciupercile și drojdia. Și organisul uman își produce propria vitamina D atunci când sunt expus la razele UVB. Acesta este tipul pe care îl veți găsi în majoritatea alimentelor îmbogățite din magazine. 

Citește și: DIFERENȚA dintre vitamina D2 și vitamina D3. Când ajungi la supradoză și din ce alimente le obții

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel