Vitamina D reglează calciul din intestin diferit decât se știa până acum
02 dec 2020, 13:39

Vitamina D
Cercetătorii americani au sesizat că vitamina D reglează calciul într-o parte a intestinului despre care se credea că nu joacă un rol cheie în acest proces.

Cercetători de la Universitatea Rutgers susțin că vitamina D reglează calciul într-o secțiune a intestinului despre care anterior se credea că nu are vreo legătură cu acest proces. Descoperirea este importantă întrucât afecțiuni precum colita ulcerativă și boala Crohn pot perturba reglarea calciului.

Studiul despre vitamina D, esențială pentru această absorbție a calciului din intestin și pentru funcția intestinului, subliniază importanța segmentelor distale ale intestinului - inclusiv a colonului - în reglarea calciului de către această vitamină și a calcificării osoase. Se știa că această reglare apare doar în intestinul proximal, prima secțiune a intestinului imediat dincolo de stomac, dar cercetătorii au observat că un transportor de mangan a fost una dintre genele cele mai induse de vitamina D atât în ​​intestinul proximal, cât și în cel distal, potrivit unui comunicat al universității citate. 

Concluziile studiului arată că vitamina D joacă un rol important și în reglarea celulară a altor ioni esențiali și în funcția celulelor stem intestinale, fapt ce poate duce la noi strategii care pot compensa proasta absorbție a calciului și pot crește eficacitatea absorbției intestinale de calciu pentru a minimiza pierderile osoase datorate intervențiilor chirurgicale bariatrice, rezecției intestinului subțire sau absorbției reduse a calciului după menopauză sau din cauza îmbătrânirii.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?