Vitamina D nu poate împiedica singură fracturile osoase

pastile
Consumul de calciu și vitamina D ar putea ajuta adulții în vârstă să reducă riscul unei fracturi osoase, însă vitamina D nu face treaba asta singură, concluzionează un nou studiu de cercetare.  

Analiza a 28 de studii anterioare a constatat că adulții mai în vârstă, cu un nivel mai ridicat de vitamina D, au o probabilitate mai mică de a suferi o ruptură de șold sau o altă fractură peste cinci până la 15 ani, notează Medicalexpress.

Dar imaginea a fost diferită în studiile care au testat efectiv efectele utilizării suplimentelor de vitamina D: Nu au găsit nicio dovadă că vitamina D a redus riscul de fractură al adulților în vârstă.

În schimb, studiile care au testat o combinație de calciu și vitamina D au arătat efecte de protecție modeste.

„Tratamentul combinat atât cu calciu, cât și cu vitamina D a redus riscul de fractură de șold cu o șesime și a fost mai benefic decât administrarea de doze standard de vitamina D singur", a declarat cercetătorul senior Dr. Robert Clarke, profesor de epidemiologie și medicină de sănătate publică la Universitatea Oxford din Anglia.

Rezultatele, publicate pe 20 decembrie în JAMA Network Open, nu sunt ultimul cuvânt despre vitamina D și fracturi. Unele studii în curs testează vitamina D cu doze mari la persoanele cu risc crescut de rupturi osoase.

Însă, deocamdată, nu există nicio dovadă că funcționează, potrivit Clarke.

Numai în Statele Unite, aproximativ 54 de milioane de oameni au o masă osoasă scăzută sau o osteoporoză totală - boala osoasă care poate duce la fracturi, potrivit Fundației Naționale de Osteoporoză (NOF). Se estimează că după vârsta de 50 de ani, jumătate dintre femei și un sfert din bărbați vor rupe un os din cauza osteoporozei.

Calciul este esențial pentru construirea și menținerea oaselor puternice, în timp ce vitamina D ajută organismul să absoarbă calciul și susține funcția musculară necesară pentru a evita căderile.

Dar când vine vorba de prevenirea fracturilor la persoanele cu osteoporoză, există doar atât de multe lucruri pe care le pot face suplimentele, a spus Beth Kitchin, de la NOF. Nu a fost implicată în studiu.

"Așteptarea ca vitamina D și calciu, singure, să prevină fracturile este probabil nerealistă", a spus Kitchin, care este, de asemenea, un profesor asistent de științe ale nutriției la Universitatea Alabama din Birmingham.

Pentru a ajuta la păstrarea masei osoase și menținerea musculaturii puternice, oamenii au nevoie de exerciții fizice regulate, potrivit Kitchin. Exercițiile care fac ca corpul să se miște împotriva gravitației în timp ce stă în poziție verticală - ca joggingul, săritul cu coarda sau dansul - pot ajuta la menținerea densității osoase. Și exercițiile fizice care creează forța musculară sau îmbunătățesc echilibrul pot ajuta la scăderea riscului de fracturi.

Evitarea fumatului și a băutului excesiv este, de asemenea, esențială pentru prevenirea pierderilor osoase, conform NOF.

Odată ce diagnosticul de osteoporoză necesită tratament pentru încetinirea descompunerii osoase sau stimularea formării oaselor, a spus Kitchin, „rezistența la cădere" acasă este un alt pas important. Asta înseamnă să scapi de pericolele de declanșare în interiorul și în afara casei; instalarea barelor de prindere în băi; și menținerea scărilor bine luminate, printre alte măsuri.

Revizuirea a inclus, de asemenea, 11 studii care testează vitamina D singură și șase teste de vitamina D și calciu. Vârsta medie a participanților la studiu a fost cuprinsă între 62 și 85 de ani și au fost urmăriți până la cinci ani.

În general, persoanele cărora le-au fost administrate calciu și vitamina D aveau un risc cu 16% mai mic de fractură de șold decât cele tratate cu placebo sau fără tratament. Riscul lor de rupere osoasă a fost cu 6% mai mic.

Deci, de unde știți dacă ar trebui să luați suplimente? Ați putea cere medicului dumneavoastră să vă măsoare nivelul de vitamina D, pentru a detecta orice deficiență, a spus Kitchin. În ceea ce privește calciul, a adăugat ea: „aruncă o privire la dieta ta".

Dacă nu mănânci foarte multe lactate, legume verzi și alimente îmbogățite cu calciu, s-ar putea să ai nevoie de un supliment.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel