Zgomotul alimentar, o preocupare...
Vezi și: Consumul moderat de cafea, asociat cu riscuri cardiometabolice scăzute. Crește nivelul de histidină
În ultimele decenii, vitamina D a devenit un subiect central în discuțiile despre sănătatea publică, iar suplimentarea acesteia este adesea recomandată în special în lunile mai puțin însorite.
Iarna este anotimpul în care infecțiile par să se înmulțească, iar timpul petrecut în aer liber scade semnificativ. Această lipsă de expunere la soare, principala sursă de vitamină D, îi face pe mulți să se întrebe de câtă vitamină D au nevoie pentru a-și menține sănătatea optimă în aceste luni. Deși nu există un răspuns universal valabil, recomandările variază semnificativ între autoritățile din domeniul sănătății.
Dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar de medicină de urgență, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical de ce este esențial să avem un aport adecvat de vitamina D și care sunt riscurile suplimentării excesive.
"Există o tendință la nivel global de a se suplimenta Vitamina D în lunile cu R, pentru a exista un orar care corespunde cu expunerea noastră la soare. Soarele e mai redus iarna.
Vitamina D se ia în lunile cu R, lunile Reci. E vorba despre noi, despre regiunile temperate. În perioada 15 mai-15 septembrie ar trebui să fie suficientă expunerea la soare pentru a ne asigura și cu alimentația uzuală, necesarul de Vitamina D.
Când intrăm în lunile reci, expunerea la soare este redusă și atunci luăm suplimente cu Vitamina D", a explicat dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de Urgență, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
În timpul iernii, chiar dacă oamenii petrec timp afară, intensitatea redusă a luminii solare face ca organismul să aibă dificultăți în a produce vitamina D în mod natural.
Se recomandă un aport de cel puțin 600 UI pe zi din alimente sau suplimente pentru a menține nivelurile de vitamina D similare cu cele atinse în mod normal vara. Cu toate acestea, unele persoane pot avea nevoie de mai mult, în special dacă au expunere limitată la soare sau restricții alimentare care reduc aportul de vitamina D.
Pe lângă faptul că ajută la absorbția calciului pentru sănătatea oaselor, vitamina D joacă un rol crucial în întărirea imunității. Aceasta promovează un microbiom intestinal mai sănătos, care întărește rezistența organismului la infecții și inflamații pe tot parcursul anului. Astfel, vitamina D este un nutrient esențial nu doar pentru menținerea densității osoase, ci și pentru funcționarea generală a sistemului imunitar, potrivit The Conversation.
Vitamina D - FOTO: Freepik@sidikart9
Deși este important să creștem aportul de vitamina D în lunile reci, un exces poate fi dăunător. Toxicitatea vitaminei D nu apare din expunerea excesivă la soare sau din surse alimentare, ci din administrarea unor doze mari de suplimente. Dermatologii avertizează împotriva expunerii neprotejate la soare din cauza riscului de cancer de piele și recomandă obținerea vitaminei D prin suplimente.
Cu toate acestea, pentru a evita efectele secundare dăunătoare, experții recomandă să nu se depășească un aport de 4.000 UI pe zi. O cantitate excesivă de vitamina D poate duce la creșterea nivelului de calciu în sânge, ceea ce poate cauza boli renale și alte complicații.
"Trebuie să ai doză mare de Vitamina D, ca să începi să ai simptomatologie. Trebuie să iei foarte mult ca să ai probleme", a mai explicat dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de Urgență în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Vitamina D joacă un rol esențial în sănătatea generală, însă doza zilnică ideală pentru adulți rămâne un subiect de dezbatere. Conform recomandărilor oficiale, doza zilnică sugerată este de 600 UI pentru persoanele cu vârste între 1 și 70 de ani și de 800 UI pentru cei peste 70 de ani, potrivit Societății Endocrine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Cercetătorii investighează rolul unor...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările extreme de temperatură...
În fiecare an, peste 8,7 milioane de oameni mor din cauza...