Vitamina D și estradiolul previn bolile de inimă, accidentul vascular cerebral și diabetul

Vitamina C
Un nou studiu demonstrează efectele sinergice negative ale deficiențelor de vitamină D și de estradiol asupra sindromului metabolic. Când se combină cele două dificiențe, apar bolile de inimă, accidentul vascular cerebral și diabetul.

Pentru vitamina D și pentru estrogen s-a demonstrat deja, cu rezultate bine documentate, că îmbunătățesc sănătatea osoasă la femei. Un nou studiu din China sugerează însă că această combinație ar putea ajuta la prevenirea sindromului metabolic, o constelație de afecțiuni care cresc riscul de boli de inimă, de accident vascular cerebral și de diabet la femeile aflate în postmenopauză. Rezultatele sunt publicate online astăzi în Menopause, revista Societății Americane de Menopauză (NAMS).

Sindromul metabolic, deficiențele sunt vinovate

Sindromul metabolic a ajuns o problemă majoră de sănătate publică, afectând 30% până la 60% din femeile aflate în postmenopauză la nivel mondial. Progresia obezității abdominale și a bolilor de inimă care duc la sindromul metabolic crește semnificativ pe măsură ce femeile îmbătrânesc și se pare că sunt direct asociate cu pierderea estrogenului la femeile aflate în postmenopauză. Acest lucru i-a determinat pe unii cercetători să recomande tratamentul cu estradiol pentru femeile care au intrat în postmenopauză de mai puțin de 6 ani, ca mijloc de prevenire a bolilor de inimă.

În mod similar, vitamina D a fost asociată cu mai mulți markeri ai sindromului metabolic, incluzând obezitatea, hiperglicemia, rezistența la insulină și diabetul zaharat de tip 2. Suplimentarea cu vitamina D s-a dovedit a reduce riscul de sindrom metabolic pe parcursul a 20 de ani de urmărire.

Se știa că au beneficii asupra sănătății osoase

Deoarece beneficiile sinergice ale vitaminei D și estrogenului sunt deja documentate pentru îmbunătățirea sănătății osoase la femei, cercetătorii din acest nou studiu din China au emis ipoteza că aceeași combinație ar putea afecta sindromul metabolic. Studiul transversal a inclus 616 femei în postmenopauză, cu vârste între 49 și 86 de ani, care nu luau suplimente de estrogen și vitamina D / calciu la începutul studiului. Concluzia principală este că există o corelație pozitivă între vitamina D și estradiol.

În mod special, un aport mai mare de vitamina D a fost asociat cu un profil lipidic, tensiune arterială și nivel de glucoză favorabile. Estradiolul a fost asociat negativ cu colesterolul, trigliceridele și tensiunea arterială. Aceste rezultate sugerează un rol sinergetic al deficiențelor vitaminei D și estradiolului în dezvoltarea sindromului metabolic la femeile aflate în postmenopauză.

Rezultatele sunt publicate astăzi în articolul „Efectele sinergice ale vitaminei D și ale deficitului de estradiol asupra sindromului metabolic la femeile chineze aflate în postmenopauză ". 

„În acest studiu transversal, estradiolul scăzut a crescut riscul de sindrom metabolic la femeile aflate în postmenopauză care aveau și deficit de vitamina D", spune Dr. JoAnn Pinkerton, director executiv NAMS.

„Societatea Endocrină recomandă niveluri de vitamina D de 30 ng / ml pentru femeile aflate în postmenopauză. Dacă nivelurile adecvate de vitamina D îmbunătățesc beneficiile cardiovasculare non-scheletice sau cognitive rămâne în discuție, și răspunsurile așteaptă date randomizate din studiile clinice".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel