Vitamina D: Din ce alimente o obții și cine are cel mai mare risc să facă deficiență

Unele vitamine sunt mai bune dacă le obții din alimente
Organismul uman poate produce vitamina D numai atunci când pielea este expusă la lumina directă a soarelui. Asta este ușor de făcut vara, dar iarna nu. Iată ce alimente conțin vitamina D și care sunt persoanele care riscă să facă deficiență

Pe lângă statul la soare circa 15-20 de minute zilnic (cel puțin având fața și bratele descoperite), putem obține vitamina D din produse de origine animală, cum ar fi carne, lactate de pește și ouă, care sunt fie bogate în mod natural în vitamina D sau au fost „îmbogățite” cu vitamina D (majoritatea lactatelor). 

Alte alimente precum cerealele pentru micul dejun, sucurile de fructe, laptele de plante sunt adesea îmbogățite (scrie pe etichete acestor produse). Ciupercile sălbatice și cele cultivate sub lumină UV sunt, de asemenea, surse excelente de vitamina D2.

Cine are risc de vitamina D

Persoanele care nu ies mult afară, au pielea închisă la culoare, le place să se acopere sau nu mănâncă produse de origine animală prezintă în mod natural un risc mai mare de deficit de vitamina D. În afară de acestea, sunt mai multe grupuri de persoane predispuse la deficiența de vitamina D:

Veganii

Veganii pot avea un nivel scăzut de vitamina D, deoarece majoritatea surselor naturale sunt de origine animală. Acordați o atenție deosebită dietei dvs. și mâncați alimente fortificate (cereale, lapte de soia, lapte de migdale și suc de portocale) și luați un supliment de vitamina D de înaltă calitate.

Cei care se ascund de soare

Expunerea limitată la lumina soarelui vă poate pune în pericol să faceți deficiență de vitamina D. Dacă sunteți legat de casă din orice motiv, dacă locuiți într-un climat mai întunecat sau dacă vă acoperiți pielea din motive de muncă, stil de viață sau religioase, este posibil ca pielea dvs. să nu primească suficientă lumină solară pentru a produce vitamina D de care are nevoie.

Persoanele cu pielea mai închisă la culoare

Pigmentul din piele vă poate reduce capacitatea de a produce vitamina D, chiar dacă stați mult la soare. Adulții în vârstă cu pielea închisă la culoare sunt în mod special expuși riscului. Se recomandă o dietă atent planificată, bogată în vitamina D, un supliment sau ambele.

Cei peste 50 de ani

Dacă aveți peste 50 de ani, vă pierdeți din capacitatea naturală de a produce vitamina D din cauza expunerii la soare - făcându-vă unul dintre grupurile cu cel mai mare risc. Rinichii dvs. devin, de asemenea, mai puțin eficienți în conversia vitaminei, făcând important să rămâneți activ și să petreceți mult timp afară în anii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel