Vitamina B2, responsabilă pentru nivelul de energie. Cele mai bune surse alimentare de riboflavină

Vitamina B2 Foto: Freepik
Vitamina B2, responsabilă pentru nivelul de energie. Află cum această vitamină hidrosolubilă ajută mușchii, ficatul și ochii.

Vitamina B2, sau riboflavina, este o vitamină B esențială pentru sănătatea umană. Beneficiile pentru sănătate ale vitaminei B2 includ susținerea funcțiilor celulare care furnizează organismului energie, permițându-i acestuia să lucreze eficient.

Vitamina B2 este o vitamină hidrosolubilă, deci se dizolvă în apă. Toate vitaminele sunt fie hidrosolubile, fie liposolubile. Vitaminele solubile în apă sunt transportate prin fluxul sanguin, iar ceea ce nu este necesar iese din organism prin urină.

Oamenii trebuie să consume vitamina B2 în fiecare zi, deoarece organismul poate stoca doar cantități mici, iar rezervele se diminuează rapid.

Riboflavina se găsește în mod natural în unele alimente, adăugată în altele și poate fi administrată sub formă de suplimente. Cea mai mare parte este absorbită Sursa de încredere în intestinul subțire.

Vezi și: De ce se înfundă urechile. Cinci cauze și metode de tratament

Rolul în organism

Vitamina B2 ajută la descompunerea proteinelor, grăsimilor și carbohidraților. Ea joacă un rol vital în menținerea rezervei de energie a organismului.

Riboflavina ajută la transformarea carbohidraților în adenozin trifosfat (ATP). Corpul uman produce ATP din alimente, iar ATP produce energie pe măsură ce organismul are nevoie de ea. Compusul ATP este vital pentru stocarea energiei în mușchi.

Împreună cu vitamina A, vitamina B este esențială pentru:

- Menținerea membranelor mucoase din sistemul digestiv

- Menținerea sănătății ochilor, a nervilor, a mușchilor și a pielii

- Absorbția și activarea fierului, a acidului folic și a vitaminelor B1, B3 și B6

- Prevenirea apariției cataractei

- Menținerea unui ficat sănătos

- Transformarea triptofanului în niacină, un aminoacid

- Producția de hormoni de către glandele suprarenale

- Dezvoltarea fătului, în special în zonele în care deficiența de vitamine este frecventă

Unele cercetări sugerează că vitamina B2 ar putea ajuta la prevenirea cataractei și a migrenelor, dar sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma acest lucru, potrivit Medical News Today.

Alte studii au constatat că, la copiii cu autism, suplimentele de vitaminele B2, B6 și magneziu par să reducă nivelurile de acizi organici anormali din urină.

Vezi și: Ceaiul care scade tensiunea arterială. Are efect diuretic și susține sistemul imunitar

Surse

Vitamina B2 provine din alimente.

Sursele de B2 includ:

- Carnea, peștele și produsele lactate furnizează vitamina B2.

- Pește, carne și păsări de curte, cum ar fi curcanul, puiul, carnea de vită, rinichii și ficatul

- Ouă

- Produse lactate

- Ciuperci

- Anghinare

- Avocado

- Legume crucifere, cum ar fi broccoli, varza de Bruxelles, spanac

- Pătrunjel

- Dovlecei

- Salvie

- Ardei Cayenne

- Coacăze

- Sparanghel

- Cereale îmbogățite

- Fasole Lima, fasole navy și mazăre

- Cartofi dulci

- Nuci

- Pâine integrală, pâine îmbogățită și tărâțe de grâu

- Extract de drojdie

Vitamina B2 este solubilă în apă, așa că gătitul alimentelor poate face ca aceasta să se piardă. Aproximativ de două ori se pierde de B2 prin fierbere, față de cea care se pierde prin fierbere la aburi sau microunde.

De câtă riboflavină ai nevoie?

Potrivit Oregon State University, doza zilnică recomandată (RDA) de vitamina B2 în pentru bărbații cu vârsta de 19 ani și peste este de 1,3 miligrame pe zi, iar pentru femei, de 1,1 miligrame pe zi. În timpul sarcinii, femeile ar trebui să aibă 1,4 miligrame pe zi, iar atunci când alăptează, 1,6 miligrame pe zi.

Deficiență

Deficitul de vitamina B2 este un risc semnificativ atunci când dieta este săracă, deoarece organismul uman excretă vitamina în mod continuu, astfel că nu este stocată. O persoană care are o deficiență de B2, în mod normal, duce lipsă și de alte vitamine.

Există două tipuri de deficiență de riboflavină:

- Deficiența primară de riboflavină se întâmplă atunci când dieta persoanei este săracă în vitamina B2.

- Deficitul secundar de riboflavină apare dintr-un alt motiv, poate pentru că intestinele nu pot absorbi vitamina în mod corespunzător, sau pentru că organismul nu o poate utiliza sau pentru că este excretată prea repede.

Deficitul de riboflavină este cunoscut și sub numele de ariboflavinoză.

Semnele și simptomele deficienței includ:

Lipsa vitaminei B2 poate duce la afte bucale și alte afecțiuni.

- Buze crăpate

- Piele uscată

- Inflamație a mucoasei gurii

- Inflamație a limbii

- Afte bucale

- Buze roșii

- Cheilită unghiulară, sau fisuri la colțurile gurii

- Dureri în gât

- Anemie prin deficit de fier

- Ochii pot fi sensibili la lumina puternică și pot avea mâncărimi, lăcrimare sau pot fi roșii

Persoanele care consumă cantități excesive de alcool prezintă un risc mai mare de deficiență de vitamina B.

Riscuri

În mod normal, vitamina B2 este considerată sigură. Un supradozaj este puțin probabil, deoarece organismul poate absorbi până la aproximativ 27 de miligrame de riboflavină și expulzează orice cantitate suplimentară în urină.

Cu toate acestea, este important să discuți cu un medic înainte de a lua orice fel de suplimente, mai ales că acestea pot interfera cu alte medicamente.

Suplimentele pot interacționa cu alte medicamente, iar suplimentele B2 pot avea un impact asupra eficienței unor medicamente.

Uneori, un medic poate recomanda suplimentarea, de exemplu, dacă un pacient folosește un medicament care poate interfera cu absorbția riboflavinei.

Cei de la University of Maryland Medical Center (UMM) notează că o cantitate foarte mare de vitamina B2 poate duce la mâncărimi, amorțeală, arsuri sau înțepături, urină galbenă sau portocalie și sensibilitate la lumină. Pentru a preveni un dezechilibru al vitaminelor B, aceștia sugerează utilizarea unei vitamine din complexul B, dacă este necesară suplimentarea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel