Trei factori de risc majori duc la...
Vitamina B12 joacă un rol cheie în multe aspecte ale sănătății și poate contribui la sănătatea oaselor, la formarea globulelor roșii, la nivelul de energie și la starea de spirit. Consumul unei diete nutritive sau administrarea unui supliment vă poate ajuta să vă asigurați că vă satisfaceți nevoile.
Vitamina B12, cunoscută și sub numele de cobalamină, este o vitamină esențială de care organismul tău are nevoie, dar pe care nu o poate produce.
Se găsește în mod natural în produsele de origine animală, dar este adăugată și în anumite alimente și este disponibilă sub formă de supliment oral sau injecție.
Vitamina B12 are multe roluri în corpul dumneavoastră. Ea susține funcționarea normală a celulelor nervoase și este necesară pentru formarea globulelor roșii și sinteza ADN-ului.
Pentru majoritatea adulților, doza dietetică recomandată (RDA) este de 2,4 micrograme (mcg), deși este mai mare pentru persoanele însărcinate sau care alăptează.
Vitamina B12 poate aduce beneficii organismului tău în moduri impresionante, cum ar fi prin creșterea energiei, îmbunătățirea memoriei și contribuția la prevenirea bolilor de inimă.
Vezi și: Leguma care reduce riscul bolilor de inimă. Este săracă în calorii și bogată în fibre
Vitamina B12 joacă un rol vital în a ajuta organismul tău să producă globule roșii din sânge.
Nivelurile scăzute de vitamina B12 determină o reducere a formării celulelor roșii din sânge și împiedică dezvoltarea corectă a acestora.
Globulele roșii sănătoase sunt mici și rotunde, în timp ce acestea devin mai mari și, de obicei, ovale în cazurile de deficiență de vitamina B12.
Din cauza acestei forme mai mari și neregulate, globulele roșii nu reușesc să se deplaseze din măduva osoasă în fluxul sanguin la o rată adecvată, provocând anemie megaloblastică.
Atunci când aveți anemie, corpul dumneavoastră nu are suficiente globule roșii pentru a transporta oxigenul către organele vitale. Acest lucru poate provoca simptome precum oboseală și slăbiciune.
Nivelurile adecvate de vitamina B12 sunt esențiale pentru o sarcină sănătoasă.
Studiile arată că creierul și sistemul nervos al fătului au nevoie de niveluri suficiente de B12 de la mamă pentru a se dezvolta corespunzător.
Deficitul de vitamina B12 în stadiile incipiente ale sarcinii poate crește riscul de malformații congenitale, cum ar fi defectele tubului neural. Mai mult, deficitul de vitamina B12 la nivelul mamei poate contribui la nașterea prematură sau la avort spontan, conform NIH.
Un studiu a constatat că femeile cu un nivel de vitamina B12 mai mic de 250 miligrame pe decilitru (mg/dL) aveau de trei ori mai multe șanse de a da naștere unui copil cu malformații congenitale, în comparație cu cele cu niveluri adecvate.
În cazul femeilor cu deficiență de vitamina B12 și niveluri mai mici de 150 mg/dL, riscul a fost de cinci ori mai mare, în comparație cu cele cu niveluri de peste 400 mg/dL.
Menținerea unor niveluri adecvate de vitamina B12 poate susține sănătatea oaselor.
Un studiu efectuat pe 110 persoane cu boală celiacă a constatat că nivelurile scăzute de vitamina B12 au fost legate de scăderea densității minerale osoase la nivelul femurului și șoldurilor la bărbați.
Oasele cu o densitate minerală scăzută pot deveni delicate și fragile în timp, ceea ce duce la un risc crescut de osteoporoză.
Alte studii au arătat, de asemenea, o legătură între nivelurile scăzute de vitamina B12 și sănătatea osoasă precară și riscul de osteoporoză sau de fractură.
Cu toate acestea, alte studii au scos la iveală rezultate mixte privind efectele vitaminei B12 asupra sănătății oaselor, astfel încât sunt necesare mai multe cercetări.
Degenerarea maculară este o boală oculară care afectează în principal vederea centrală.
Menținerea unor niveluri adecvate de vitamina B12 poate ajuta la prevenirea riscului de degenerare maculară legată de vârstă.
Cercetătorii cred că suplimentarea cu vitamina B12 poate reduce nivelurile de homocisteină, un tip de aminoacid care se găsește în sânge.
Nivelurile ridicate de homocisteină au fost asociate cu un risc crescut de degenerare maculară legată de vârstă.
Un studiu din 2009, la care au participat 5.000 de femei cu vârsta de 40 de ani sau mai mult, a concluzionat că suplimentarea cu vitamina B12, împreună cu acid folic și vitamina B6, poate reduce acest risc.
Grupul care a primit aceste suplimente timp de șapte ani a avut mai puține cazuri de degenerare maculară, în comparație cu grupul placebo. Riscul de a dezvolta orice formă a acestei afecțiuni a fost cu 34% mai mic, în timp ce pentru tipurile mai severe a fost cu 41% mai mic.
În cele din urmă, sunt necesare studii suplimentare pentru a înțelege pe deplin rolul vitaminei B12 în promovarea sănătății vederii și în prevenirea degenerării maculare.
Vitamina B12 vă poate îmbunătăți starea de spirit.
Efectul vitaminei B12 asupra dispoziției nu este încă pe deplin înțeles. Cu toate acestea, această vitamină joacă un rol vital în sintetizarea și metabolizarea serotoninei, o substanță chimică responsabilă de reglarea dispoziției.
Prin urmare, deficitul de vitamina B12 poate duce la scăderea producției de serotonină, ceea ce poate provoca o dispoziție depresivă.
Un studiu efectuat la persoane cu depresie și cu niveluri de vitamina B12 situate în partea inferioară a limitei normale a constatat că cei care au primit atât antidepresive, cât și vitamina B12 au avut mai multe șanse de a prezenta o ameliorare a simptomelor depresive, în comparație cu cei tratați doar cu antidepresive.
Într-o analiză amplă, cercetătorii au descoperit că deficitul de vitamina B12 a fost asociat cu un risc mai mare de depresie, dar numai la femeile mai în vârstă.
Deși suplimentele de vitamina B12 pot ajuta la îmbunătățirea stării de spirit și a depresiei la persoanele cu deficiență, cercetările nu sugerează în prezent că acestea au același efect în cazul celor cu niveluri normale de B12.
Deficitul de vitamina B12 a fost asociat cu pierderea memoriei, în special la adulții în vârstă.
Vitamina poate juca un rol în prevenirea atrofiei cerebrale, care este pierderea neuronilor din creier și care este adesea asociată cu pierderea memoriei sau cu demența.
Un studiu efectuat la persoane cu demență în stadiu incipient a arătat că o combinație de vitamina B12 și suplimente de acizi grași omega-3 a încetinit declinul mental.
Un alt studiu a constatat că chiar și nivelurile de vitamina B12 aflate la limita inferioară a normalului pot contribui la performanțe slabe ale memoriei.
Cu toate acestea, alte studii arată că suplimentarea cu vitamina B12 este probabil ineficientă pentru îmbunătățirea funcției cognitive la cei care nu au o deficiență.
Prin urmare, sunt necesare mai multe cercetări pentru a trage concluzii solide cu privire la efectul suplimentelor de vitamina B12 asupra memoriei și a funcției cognitive.
Suplimentele de vitamina B12 au fost mult timp prezentate ca fiind produsul ideal pentru un val de energie.
Toate vitaminele B joacă un rol important în producția de energie a organismului tău, deși nu furnizează neapărat energie în sine.
În prezent, nu există nicio dovadă științifică care să sugereze că suplimentele de vitamina B12 pot stimula energia la cei care au un nivel suficient al acestei vitamine.
Pe de altă parte, dacă aveți un deficit semnificativ de vitamina B12, administrarea unui supliment sau creșterea aportului vă va îmbunătăți probabil nivelul de energie.
De fapt, unul dintre cele mai frecvente semne timpurii ale deficienței de vitamina B12 este oboseala sau lipsa de energie.
Nivelurile ridicate în sânge ale aminoacidului homocisteină au fost legate de un risc crescut de boli de inimă.
Dacă aveți un deficit semnificativ de vitamina B12, nivelurile de homocisteină devin ridicate.
Studiile au arătat că vitamina B12 ajută la scăderea nivelului de homocisteină, ceea ce poate reduce riscul de boli de inimă.
Cu toate acestea, nu există în prezent nicio dovadă științifică care să confirme că suplimentele de vitamina B12 ajută efectiv la prevenirea bolilor de inimă.
Prin urmare, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege relația dintre vitamina B12 și sănătatea inimii.
Având în vedere rolul vitaminei B12 în producția de celule, sunt necesare niveluri adecvate ale acestei vitamine pentru a promova sănătatea părului, a pielii și a unghiilor.
De fapt, nivelurile scăzute de vitamina B12 pot provoca diverse simptome dermatologice, inclusiv hiperpigmentarea, decolorarea unghiilor, modificări ale părului, vitiligo (pierderea culorii pielii în petece) și stomatita unghiulară (colțuri ale gurii inflamate și crăpate).
S-a demonstrat că suplimentarea cu vitamina B12 îmbunătățește simptomele dermatologice la persoanele cu deficiență de B12.
Cu toate acestea, nu este clar dacă administrarea unui supliment are vreun impact asupra pielii, a rezistenței unghiilor sau a sănătății părului dacă sunteți bine hrănit și nu aveți deficit de această vitamină.
Se estimează că 3% dintre adulți au deficiență de vitamina B12, în timp ce aproximativ 26% au niveluri scăzute până la normale sau la limita deficienței.
Deficitul de vitamina B12 poate apărea în două moduri. Fie dieta ta nu are cantități adecvate din ea, fie organismul dumneavoastră nu o poate absorbi complet din alimentele pe care le consumați.
Cei care riscă să sufere de deficiență de vitamina B12 includ:
- Adulții în vârstă
- Persoanele cu afecțiuni gastrointestinale, cum ar fi boala Crohn sau boala celiacă
- Cei care au suferit intervenții chirurgicale gastrointestinale, cum ar fi chirurgia bariatrică sau chirurgia de rezecție intestinală
- Persoanele care urmează o dietă vegană strictă
- Cei care iau metformină pentru controlul glicemiei
- Cei care iau inhibitori ai pompei de protoni pentru arsuri la stomac cronice
La mulți adulți mai în vârstă, secreția de acid clorhidric în stomac este redusă, ceea ce determină o reducere a absorbției vitaminei B12.
Dacă organismul tău are dificultăți în absorbția vitaminei B12, medicul tău vă poate recomanda injecții intramusculare de B12 pentru a vă crește nivelul.
Vitamina B12 activă se găsește în mod natural doar în produsele de origine animală. Deși este adevărat că anumite tipuri de alge marine și alimente fermentate conțin vitamina B12, aceasta se află de obicei în forma sa inactivă, cunoscută și sub numele de pseudovitamina B12.
Chiar dacă unele sortimente de lapte vegetal sau cereale pot fi îmbogățite cu vitamina B12, dietele vegane sunt adesea limitate în această vitamină, ceea ce îi expune pe oameni la riscul de a avea deficiențe.
Vitamina B12 este o vitamină solubilă în apă pe care trebuie să o obțineți prin alimentație sau prin suplimente.
Este responsabilă pentru multe funcții corporale și poate fi benefică pentru sănătatea ta în diverse moduri, cum ar fi prevenirea defectelor congenitale majore, susținerea sănătății oaselor, îmbunătățirea stării de spirit și menținerea sănătății pielii și a părului.
Obținerea unei cantități suficiente de vitamina B12 prin alimentație este crucială. Cu toate acestea, dacă vă străduiți să obțineți suficient sau aveți o afecțiune care afectează absorbția, suplimentele sunt o modalitate simplă de a vă crește aportul de B12.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Trei factori de risc majori duc la...
Acestea sunt cele mai importante...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Cercetătorii investighează rolul unor...