Vitamina A, un nutrient liposolubil esențial pentru funcția imunitară. Ce se întâmplă când atinge niveluri mari în corp

Vitamina A Foto: Freepik @yarunivstudio
Vitamina A, un nutrient liposolubil esențial pentru funcția imunitară. Află care sunt beneficiile și care sunt cele mai bune surse de vitamina A.

Vitamina A este o vitamină liposolubilă importantă care susține sistemul imunitar, vederea și sănătatea reproducerii Chiar dacă este esențial să consumați suficient, administrarea unei cantități prea mari poate fi dăunătoare.

Vitamina A joacă un rol vital în corpul tău. Ea există în mod natural în alimente și poate fi consumată și prin intermediul suplimentelor.

Vezi și: Leguma care reduce riscul de ulcer gastric. Menține sănătatea celulară și sistemul digestiv

Ce este vitamina A?

Deși vitamina A este adesea considerată un nutrient singular, aceasta este de fapt un grup de compuși solubili în grăsimi, inclusiv retinol, retinal și esteri de retinol.

Două forme de vitamina A se găsesc în alimente.

Vitamina A preformată - retinolul și esterii de retinol - se găsește exclusiv în produsele de origine animală, cum ar fi lactatele, ficatul și peștele, în timp ce carotenoizii provitaminei A sunt abundenți în alimentele vegetale, cum ar fi fructele, legumele și uleiurile.

Pentru a utiliza ambele forme de vitamina A, organismul tău trebuie să le transforme în retinal și acid retinoic, formele active ale vitaminei.

Vezi și: 5 alimente care inflamează organismul. Greșeala pe care o faci și afectează sănătatea

Deoarece vitamina A este solubilă în grăsimi, aceasta este stocată în țesuturile corpului pentru a fi utilizată ulterior.

Cea mai mare parte a vitaminei A din corpul tău este păstrată în ficat sub formă de esteri de retinol.

Acești esteri sunt apoi descompuși în all-trans-retinol, care se leagă de proteina de legare a retinolului. Acesta intră apoi în fluxul sanguin, moment în care organismul îl poate utiliza.

Funcții în organsim

Vitamina A este esențială pentru sănătatea ta. Aceasta susține creșterea celulară, funcția imunitară, dezvoltarea fetală și vederea.

Poate că una dintre cele mai cunoscute funcții ale vitaminei A este rolul său în vederea și sănătatea ochilor.

Retinalul, forma activă a vitaminei A, se combină cu proteina opsină pentru a forma rodopsina, o moleculă necesară pentru vederea culorilor și pentru vederea la lumină slabă.

De asemenea, ajută la protejarea și menținerea corneei, care este stratul cel mai exterior al ochiului, și a conjunctivei, o membrană subțire care acoperă suprafața ochiului și interiorul pleoapelor.

În plus, vitamina A ajută la menținerea țesuturilor de suprafață, cum ar fi pielea, intestinele, plămânii, vezica urinară și urechea internă.

Aceasta susține funcția imunitară prin sprijinirea creșterii și distribuirii celulelor T, un tip de celule albe din sânge care vă protejează organismul de infecții.

Mai mult, vitamina A susține sănătatea celulelor pielii, sănătatea reproducerii masculine și feminine și dezvoltarea fătului.

Beneficiile pentru sănătate

Vitamina A este un nutrient important care aduce beneficii sănătății în multe feluri.

Antioxidant puternic

Carotenoizii din provitamina A, cum ar fi betacarotenul, alfa-carotenul și betacriptoxantina, sunt precursori ai vitaminei A și au proprietăți antioxidante.

Carotenoizii vă protejează organismul de radicalii liberi - molecule foarte reactive care pot dăuna organismului prin crearea stresului oxidativ.

Stresul oxidativ a fost legat de afecțiuni cronice precum diabetul, cancerul, bolile de inimă și declinul cognitiv.

Dietele bogate în carotenoizi sunt asociate cu un risc mai mic de apariție a multora dintre aceste afecțiuni, cum ar fi bolile de inimă, cancerul pulmonar și diabetul.

Esențial pentru sănătatea ochilor și prevenirea degenerării maculare

Așa cum am menționat mai sus, vitamina A este esențială pentru vedere și sănătatea ochilor.

Un aport alimentar adecvat de vitamina A ajută la protejarea împotriva anumitor boli oculare, cum ar fi degenerescența maculară legată de vârstă (AMD).

Studiile arată că un nivel mai ridicat de betacaroten, alfa-caroten și beta criptoxantină în sânge poate reduce riscul de AMD cu până la 25%.

Această reducere a riscului este legată de protecția țesutului macular de către nutrienții carotenoizi prin scăderea nivelului de stres oxidativ.

Poate proteja împotriva anumitor tipuri de cancer

Datorită proprietăților lor antioxidante, fructele și legumele bogate în carotenoizi pot proteja împotriva anumitor tipuri de cancer.

De exemplu, un studiu efectuat pe mai mult de 10.000 de adulți a constatat că fumătorii cu cele mai ridicate niveluri sanguine de alfa-caroten și beta criptoxantină au avut un risc cu 46% și, respectiv, 61% mai mic de a muri de cancer pulmonar, decât nefumătorii cu cel mai mic aport de acești nutrienți.

Mai mult, studiile în eprubetă demonstrează că retinoizii pot inhiba creșterea anumitor celule canceroase, cum ar fi celulele canceroase de vezică urinară, de sân și de ovar.

Vital pentru fertilitate și dezvoltarea fătului

Vitamina A este esențială atât pentru reproducerea masculină, cât și pentru cea feminină, deoarece joacă un rol în dezvoltarea spermatozoizilor și a ovulelor.

De asemenea, este esențială pentru sănătatea placentei, dezvoltarea și menținerea țesutului fetal și creșterea fătului.

Prin urmare, vitamina A face parte integrantă din sănătatea femeilor însărcinate și a bebelușilor lor în curs de dezvoltare, precum și a persoanelor care încearcă să rămână însărcinate.

Stimulează sistemul imunitar

Vitamina A are un impact asupra sănătății sistemului imunitar prin stimularea răspunsurilor care vă protejează organismul de boli și infecții.

Vitamina A este implicată în crearea anumitor celule, inclusiv a celulelor B și a celulelor T, care joacă roluri centrale în răspunsurile imunitare care protejează împotriva bolilor.

O deficiență a acestui nutrient duce la creșterea nivelului de molecule proinflamatorii care diminuează răspunsul și funcția sistemului imunitar.

Deficiența de vitamina A

Deși deficiența de vitamina A este rară în țările dezvoltate, cum ar fi Statele Unite, este frecventă în țările în curs de dezvoltare, unde populațiile pot avea acces limitat la surse alimentare de vitamina A preformată și de carotenoizi provitamina A.

Deficitul de vitamina A poate duce la complicații grave de sănătate.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, deficiența de vitamina A este principala cauză de orbire prevenibilă la copiii din întreaga lume.

Deficiența de vitamina A crește, de asemenea, gravitatea și riscul de a muri din cauza unor infecții precum rujeola și diareea.

În plus, cercetările au constatat că deficitul de vitamina A crește riscul de anemie și de deces la femeile însărcinate și are un impact negativ asupra fătului prin încetinirea creșterii și dezvoltării .

Simptomele mai puțin severe ale deficienței de vitamina A includ probleme ale pielii, cum ar fi hiperkeratoza și acneea.

Anumite grupuri - cum ar fi copiii prematuri, persoanele cu fibroză chistică și persoanele însărcinate sau care alăptează în țările în curs de dezvoltare - sunt mai expuse riscului de deficiență de vitamina A.

Surse alimentare

Există multe surse alimentare atât de vitamina A preformată, cât și de provitamina A carotenoide.

Vitamina A preformată este mai ușor de absorbit și de utilizat de către organismul tău decât sursele vegetale de carotenoizi de provitamina A.

Capacitatea organismului tău de a transforma eficient carotenoizii, cum ar fi betacarotenul, în vitamina A activă depinde de mulți factori - inclusiv de genetică, dietă, starea generală de sănătate și medicamente.

Din acest motiv, cei care urmează o dietă bazată pe plante - în special veganii - ar trebui să fie vigilenți în ceea ce privește consumul de suficiente alimente bogate în carotenoizi.

Alimentele cele mai bogate în vitamina A preformată includ:

- Gălbenușurile de ou

- Ficatul de vită

- Ficatul de ficat

- Unt

- Ulei de ficat de cod

- Ficat de pui

- Somon

- Brânză cheddar

- Cârnați de ficat

- Macrou regal

- Păstrăv

Alimentele bogate în carotenoizi provitamina A, cum ar fi betacarotenul, includ:

- Cartofii dulci

- Dovleac

- Morcovi

- Varză kale

- Spanac

- Varză

- Papaya

- Ardei roșii

Recomandări privind toxicitatea și dozajul

La fel cum deficiența de vitamina A poate avea un impact negativ asupra sănătății, consumul excesiv poate fi, de asemenea, periculos.

Dozajul alimentar recomandat (RDA) pentru vitamina A este de 900 mcg și 700 mcg pe zi pentru bărbați și, respectiv, femei. Acest nivel de aport este ușor de atins dacă se consumă multe alimente integrale.

Cu toate acestea, pentru a preveni toxicitatea, este important să nu depășiți nivelul superior de aport tolerabil (UL) de 10.000 UI (3.000 mcg) pe zi pentru adulți.

Deși este posibil să consumați în exces vitamina A preformată prin surse de origine animală, cum ar fi ficatul, toxicitatea este cel mai frecvent legată de consumul excesiv de suplimente și de tratamentul cu anumite medicamente, cum ar fi isotretinoina.

Deoarece vitamina A este solubilă în grăsimi, aceasta este stocată în organism și poate atinge niveluri nesănătoase în timp.

Administrarea unei cantități prea mari de vitamina A poate duce la efecte secundare grave și poate fi chiar fatală dacă ingerați doze extrem de mari.

Toxicitatea acută a vitaminei A apare pe o perioadă scurtă de timp, atunci când se consumă o singură doză excesiv de mare de vitamina A. Toxicitatea cronică apare atunci când sunt ingerate doze de peste 10 ori mai mari decât RDA pe o perioadă mai lungă de timp.

Cele mai frecvente efecte secundare ale toxicității cronice a vitaminei A - adesea denumită hipervitaminoză A - sunt:

- Tulburări de vedere

- Dureri articulare și osoase

- Lipsa poftei de mâncare

- Greață și vărsături

- Sensibilitate la lumina soarelui

- Căderea părului

- Dureri de cap

- Piele uscată

- Leziuni hepatice

- Icter

- Creștere întârziată

- Scăderea apetitului

- Confuzie

- Mâncărime a pielii

Deși mai puțin frecventă decât toxicitatea cronică a vitaminei A, toxicitatea acută a vitaminei A este asociată cu simptome mai severe, inclusiv leziuni hepatice, creșterea presiunii craniene și chiar moartea.

Mai mult decât atât, toxicitatea vitaminei A poate avea un impact negativ asupra sănătății femeilor însărcinate și a bebelușilor lor și poate duce la nereguli în dezvoltarea fetală.

Pentru a evita toxicitatea, feriți-vă de suplimentele cu doze mari de vitamina A.

Un aport ridicat de carotenoizi din alimentație nu este asociat cu toxicitatea, deși studiile fac legătura între suplimentele de betacaroten și un risc crescut de cancer pulmonar și boli de inimă la persoanele care fumează țigări.

Deoarece o cantitate prea mare de vitamina A poate fi dăunătoare, consultați un medic înainte de a lua suplimente de vitamina A.

UL pentru vitamina A se aplică la sursele alimentare de vitamina A de origine animală și la suplimentele de vitamina A.

Vitamina A este un nutrient liposolubil, vital pentru funcția imunitară, sănătatea ochilor, reproducerea și dezvoltarea fătului.

Atât deficiența, cât și aportul în exces pot provoca efecte secundare severe. Prin urmare, deși este esențial să respectați doza zilnică zilnică de 700-900 mcg pentru adulți, este, de asemenea, esențial să nu depășiți limita superioară zilnică de 3.000 mcg.

O dietă sănătoasă și echilibrată este o modalitate excelentă de a oferi organismului tău o cantitate sigură din acest nutrient esențial.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel